Lart

Si i Shkatërron Koronavirusi Qelizat e Shëndetshme të Mushkërive

Shumica e personave të infektuar me koronavirus, shërohen dhe rikthehen në jetë normale, mirëpo fatkeqësisht disa prej tyre nuk mund të rikuperohen dhe e humbin jetën. Mirëpo, si arrin një virus me përmasa nanometrike të shkaktojë vdekjen dhe humbjen e funksioneve jetësore?

Sipas Qendrës për Kontrollimin dhe parandalimin e Sëmundjeve, një në gjashtë njerëz të infektuar me koronavirus zhvillojnë simptoma të rënda. Këto simptoma përkeqësohen sidomos tek njerëzit e moshuar dhe ata me sëmundje ekzistuese. Edhe pse në të gjithë botën, 80% e personave me koronavirus zhvillojnë simptoma të lehta, disa të tjerë nuk mund të shërohen dhe vdesin.

shkaterrimi qelizat shendetshme mushkerive koronavirusi

Si arrin koronavirusi të mbytë njerëzit?

Koronavirusi është një familje e virusëve, të cilët i zakonisht I prekin organet  e frymëmarrjes, që do të thotë se ky virus hyn në organizëm dhe e sulmon sistemin respirator, i cili ka funksion jetësor për organizmin. Kur virusi hyn përmes gojës apo hundës në organizëm dhe i arrinë qelizat e shëndetshme, ai menjëherë fillon të riprodhohet. Me kalimin e kohes, ky virus fillon t’I pushtoj të gjitha qelizat e shëndetshme duke shkaktuar më shumë dëme në sisemin e frymëmarrjes.

Sipas OBSh-së simptomat e koronavirusit fillojnë të shfaqen 5-6 ditë pasi jeni infektuar. Nëse virusi kalon në traktin e poshtëm respirator, atëherë ju do të përjetoni edhe vështirësi në frymëmarrje, dhimbje dhe ngushtim të gjoksit, të cilat janë shenja të inflamacionit.

Sipas John Ëilson, profesor në kolegjin e fizikës ne Londer, mbështjellësi i trungut të frymëmarrjes fillon të dëmtohet, duke shkaktuar inflamacion dhe irritim të nervave të rrugëve të frymëmarrjes.

Pasi të shkaktohet inflamacioni, nëse virusi arrinë t’a kalojë mbështjellësin e rrugëve të frymëmarrjes, materali inflamator që gjendet në mushkëri e pamundëson shkëmbimin e gazrave, përkatësisht nxjerrjen e dyoksidit të karbonit dhe furnizimin me oksigjen. Kjo gjendje njihet si sëmundje e pneumonisë, e cila në të shumtën e rasteve përfundon me vdekje.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Studimi i Fundit: Ja sa Ditë Qëndron Koronavirusi te Një Person i Infektuar

A e kam Pasur Tashmë Koronavirusin? Si Mund ta di dhe Çfarë Duhet të Veproj?

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com