Lart

Shkencëtarët kanë zbuluar një burim të ri të vitaminës D

Peshku dhe produktet e qumështit janë burimet më të mira të vitaminës D në dietë, gjë që e bën të vështirë për ata që ndjekin një dietë me bazë bimore të marrin mjaftueshëm mikronutrientë thelbësorë.

Tani një ekip studiuesish ka dalë me një burim potencial të ri dhe vegan të vitaminës D: një gjen domate të rregulluar duke përdorur teknologjinë CRISPR-Cas9, shkruan CNN .

Nëse fermerët dhe kultivuesit e përqafojnë procesin komercialisht, kjo domate mund të ndihmojë në adresimin e problemit të mungesës së vitaminës D, që sipas studimit prek një miliard njerëz në mbarë botën.

“Ky zbulim emocionues jo vetëm që përmirëson shëndetin e njeriut, por gjithashtu përfshin përfitime mjedisore të lidhura me dietat me bazë bimore, të cilat shpesh shoqërohen me sfida në sigurimin e vitaminave dhe mineraleve kyçe që gjenden gjerësisht dhe biodisponueshme në produktet shtazore,” tha Guy Poppy, një. profesor i ekologjisë në Universitetin e Southampton.

Suplementet e vitaminës D janë të disponueshme në shumë vende, por bashkë-autorja Katja Martin, një profesore në Qendrën John Innes në Norwich, Angli, tha se konsumimi i domateve është “shumë më mirë sesa të marrësh një pilulë”.

“Unë mendoj se një burim me bazë bimore i vitaminës D gjithashtu do të thotë që ju mund të përfitoni shtesë nga ngrënia e domateve.

Njerëzit e çmendur gjithsesi nuk hanë mjaftueshëm fruta dhe perime. Domatet janë gjithashtu një burim i mirë i vitaminës C,” i tha Martin një konferencë për lajme.

Studimi u publikua në fillim të kësaj jave në revistën shkencore Nature Plants.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me