Lart

Shkencëtarët Tregojnë se si Duket Vetmia në Tru

Një studim i ri tregon një lloj nënshkrimi në trurin e njerëzve të vetmuar që i bën ata të dallueshëm në mënyra themelore, bazuar në ndryshimet në vëllimin e rajoneve të ndryshme të trurit, si dhe bazuar në mënyrën se si ato rajone komunikojnë me njëri-tjetrin nëpër rrjetet e trurit.

Një ekip studiuesish ekzaminuan të dhënat e imazheve me rezonancë magnetike (MRI), gjenetikën dhe vetëvlerësimin psikologjik të afërsisht 40,000 të rriturve të moshës së mesme dhe të moshuar që vullnetarisht përfshinë informacionin e tyre në Biobank të MB: një bazë të dhënash me hyrje të hapur në dispozicion të shkencëtarëve të shëndetit Rreth botës. Ata më pas krahasuan të dhënat MRI të pjesëmarrësve të cilët raportuan se shpesh ndiheshin të vetmuar me ata që nuk e bënin.

Studiuesit gjetën disa ndryshime në trurin e njerëzve të vetmuar. Këto manifestime të trurit ishin përqendruar në atë që quhet rrjeti i paracaktuar: një grup i rajoneve të trurit të përfshira në mendime të brendshme të tilla si rikujtimi, planifikimi i ardhshëm, imagjinimi dhe mendimi për të tjerët. Studiuesit zbuluan se rrjetet e paracaktuara të njerëzve të vetmuar ishin më të lidhur së bashku dhe çuditërisht, vëllimi i tyre i lëndës gri në rajonet e rrjetit të paracaktuar ishte më i madh. Vetmia gjithashtu lidhej me ndryshimet në fornix: një tufë e fibrave nervore që mbart sinjale nga hipokampusi në rrjetin e paracaktuar. Tek njerëzit e vetmuar, struktura e këtij trakti me fibra ishte ruajtur më mirë.

Ne përdorim rrjetin e paracaktuar kur kujtojmë të kaluarën, parashikojmë të ardhmen ose kur mendojmë për një të tashme hipotetike. Fakti që struktura dhe funksioni i këtij rrjeti lidhet pozitivisht me vetminë mund të jetë sepse njerëzit e vetmuar kanë më shumë gjasa të përdorin imagjinatën, kujtimet e së kaluarës ose shpresat për të ardhmen për të kapërcyer izolimin e tyre shoqëror.

“Në mungesë të përvojave të dëshiruara shoqërore, individët e vetmuar mund të paragjykohen drejt mendimeve të drejtuara nga brenda, siç janë rikujtimi ose imagjinimi i përvojave shoqërore. Ne e dimë që këto aftësi njohëse ndërmjetësohen nga rajonet e paracaktuara të trurit të rrjetit”, thotë Nathan Spreng nga The Neuro (Montreal) Neurologjik Instituti-Spital) i Universitetit McGill, dhe autori kryesor i studimit. “Pra, ky fokus i shtuar në vetë-reflektimin dhe përvojat e mundshme të imagjinuara shoqërore, natyrisht do të përfshinte funksionet e bazuara në kujtesë të rrjetit të paracaktuar”.

Vetmia gjithnjë e më shumë po njihet si një problem kryesor shëndetësor dhe studimet e mëparshme kanë treguar se njerëzit e moshuar që përjetojnë vetminë kanë një rrezik më të lartë të rënies njohëse dhe çmendurisë. Të kuptuarit se si vetmia shfaqet në tru mund të jetë thelbësore për parandalimin e sëmundjeve neurologjike dhe zhvillimin e trajtimeve më të mira.

“Ne sapo kemi filluar të kuptojmë ndikimin e vetmisë në tru. Zgjerimi i njohurive tona në këtë fushë do të na ndihmojë të vlerësojmë më mirë urgjencën e zvogëlimit të vetmisë në shoqërinë e sotme”, thotë Danilo Bzdok, një studiues në Neuro dhe Quebec Artificial Instituti i Inteligjencës dhe autori i vjetër i studimit.

Shpërndaj
Storie - Probleme.me