Lart

Shkencëtarët Zbulojnë Lidhjen Midis Yndyrës Kafe dhe Përfitimeve Shëndetësore

Shkencëtarët kohët e fundit kanë zbuluar një lidhje midis pranisë së yndyrës kafe në trup dhe përfitimeve të ndryshme shëndetësore, të tilla si një rrezik më i ulët i diabetit të tipit 2.

Në një studim të ri, shkencëtarët kanë zbuluar se prania e yndyrës kafe në trupin e një personi shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të disa kushteve kardiometabolike.

Hulumtimi, i cili tani shfaqet në revistën Nature Medicine, hedh bazat për kërkime në të ardhmen për të zbuluar se cili mekanizëm i mundshëm mund të qëndrojë në themel të kësaj shoqate.

Pjesa më e madhe e dhjamit në trupin e një personi është yndyrë e bardhë. Yndyra e bardhë ruan energji shtesë në pikat e mëdha të yndyrës që grumbullohen rreth trupit. Të kesh shumë nga kjo mund të çojë në mbipeshë ose mbipesha.

Yndyra kafe është e ndryshme. Yndyra kafe e ruan energjinë e saj në një hapësirë ​​më të vogël dhe, duke qenë e pasur me mitokondri, djeg energji, e cila prodhon nxehtësi. Kushtet e të ftohtit mund të aktivizojnë yndyrën kafe, megjithëse nivelet e yndyrës kafe mund të ndryshojnë nga personi në person.

Ka pasur shumë kërkime nëse yndyra kafe mund të ketë apo jo një rol si një mjet për të zvogëluar mbipesha për shkak të mënyrës së shpenzimit të energjisë. Megjithatë, nuk është ende e qartë nëse yndyra kafe është një objektiv i vlefshëm për humbjen e peshës ose si një ndihmë për menaxhimin e peshës.

Megjithëse nuk mund të jetë e qartë nëse yndyra kafe mund të ndihmojë në uljen e mbipeshes, ka prova të reja që shoqërojnë praninë e yndyrës kafe në trup me disa përfitime shëndetësore.

Kjo tha, të bësh të qartë këtë lidhje është e vështirë. Studimet në shkallë të gjerë nuk janë të mundshme për shkak të sfidave në zbulimin e yndyrës kafe. Kjo sepse studiuesit mund të zbulojnë yndyrën kafe vetëm duke përdorur skanimet PET.

Sipas autorit të studimit të parë Dr. Tobias Becher, nga Universiteti Rockefeller në New York City, NY: “Këto skanime janë të shtrenjta, por më e rëndësishmja, ato përdorin rrezatim. Ne nuk duam t’i nënshtrojmë shumë njerëzve të shëndetshëm kësaj ”.

Trajtimi i yndyrës kafe?

Shkencëtarët planifikojnë të zhvillojnë kërkimin e tyre duke parë shpjegime të mundshme gjenetike pse disa njerëz kanë më shumë yndyrë kafe se të tjerët. Kjo mund të hap derën e përdorimit të yndyrës kafe si një trajtim për disa gjendje kardiometabolike.

Shpërndaj
Storie - Probleme.me