Lart

Shkencëtarët zhvillojnë maskën që u tregon nëse e keni koronavirusin

Studiuesit japonezë kanë zhvilluar maska ​​që përdorin antitrupat e strucit për të zbuluar nëse je infektuar me COVID-19 duke u ndezur nën dritën ultravjollcë gjatë natës.

Zbulimi, nga Yasuhiro Tsukamoto dhe ekipi i tij në Universitetin Prefektural të Kiotos në Japoninë perëndimore, mund të sigurojë testimin me kosto të ulët të virusit në shtëpi.

Shkencëtarët filluan duke krijuar një maskë me antitrupa struci që synojnë virusin, bazuar në hulumtimet e mëparshme që tregonin se zogjtë kishin rezistencë të fortë ndaj sëmundjeve.

Në një studim, subjektet e testimit mbanin maskat dhe pas tetë orësh filtrat u hoqën dhe u spërkatën me një kimikat që shkëlqen nën dritën ultravjollcë nëse virusi është i pranishëm. Filtrat e veshur nga personat e infektuar me COVID-19 shkëlqenin rreth hundës dhe gojës.

Ekipi shpreson të zhvillojë më tej maskat në mënyrë që ato të shkëlqejnë automatikisht, pa ndriçim të veçantë, nëse zbulohet virusi.

Tsukamoto, një profesor veterinarie dhe shef i universitetit, ka studiuar strucat për vite me radhë, duke kërkuar mënyra për të përshtatur fuqinë e tyre të imunitetit për të luftuar gripin e shpendëve, alergjitë dhe sëmundjet e tjera.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me