Lart

Pse Burrat Sillen si Fëmijë kur Janë Sëmurë

Sjellja e burrave kur sëmurën

Kur jemi të sëmurë, midis simptomave dhe orëve të lodhshme të mbërthyera në shtrat duke marrë ilaçe është e zakonshme të ndjehemi të parehatshëm.

Burrat kur janë të sëmurë ankohen më pak dhe sidomos kur janë me grip.

Sipas Bright Side, burrat veprojnë si fëmijë të vegjël kur janë të sëmurë.

Sipas universiteteve të Oksfordit dhe Kembrixhit,  termin “grip” si një sëmundje e ngjashme me të ftohtin, që nuk është serioze, por kjo mund të jetë më e fortë nëse personi që vuan nga është një burrë.

Për të studiuar  këtë reagim të burrave, u morën nënë vëzhgim minjtë dhe sistemi imunitar i tyre.

Minjtë shërbejnë si modele të mira njerëzore për kërkime mjekësore, sepse sistemet imune të brejtësve u analizuan, duke marrë parasysh gjininë, moshën dhe reagimet e tyre kundër gripit. Shkencëtarët arritën në përfundimin se minjtë femra kanë një sistem imunitar më të fortë se minjtë meshkuj për shkak të hormonit femëror estradiol.

Ekziston një ndryshim midis burrave dhe grave kur bëhet fjalë për sistemin e tyre imunitar.

Ky studim zbulon se burrat përjetojnë probleme më të mëdha kur vuajnë nga sëmundjet e frymëmarrjes.

Fakti është që, testosteroni i burrave ka një efekt imunosupresiv që mund të ndikojë në performancën e duhur të vaksinave të gripit, duke i bërë burrat më të predispozuar të shtrohen në spital.

Pra, a e ekzagjerojnë vërtet burrat kur kanë grip?

Roli i hormoneve që luajnë në sistemin tonë imunitar është një nga fokuset kryesore të këtij studimi. Tek gratë, estradioli vepron si një agjent imunoprotektiv, për këtë arsye ato janë më pak të prirur të kenë grip ose të kapin ftohjen.

Ndërkohë, testosteroni tek burrat vepron si një imunosupresant, duke i bërë ata më të predispozuar të kenë grip dhe të vuajnë prej tij në një shkallë më të lartë se gratë.

Burrat vuajnë më shumë nga gripi sesa gratë.

Për shkak të kësaj lindi besimi se burrat i ekzagjerojnë simptomat e tyre kur janë të sëmurë.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Provojeni: 6 ushqimet që qetësojnë dhimbjen e fytit

Pse jemi më të Sëmurë Gjatë Ditëve të Ftohta?

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com