Lart

​Stresi, fajtori kryesor i plakjes së trurit tek adoleshentët

Truri i adoleshentëve amerikanë ka ndryshuar fizikisht gjatë pandemisë Covid-19, duke u plakur më shpejt se normalisht, thotë një studim i ri.

Pjesëmarrësit e rinj të studimit raportuan gjithashtu simptoma më të rënda të ankthit, depresionit dhe ato që shkencëtarët i quajnë probleme të brendshme që do të thotë ndjenja trishtimi, vetëbesim i ulët dhe frikë dhe probleme me rregullimin e emocioneve të tyre te cilat u vene re pas vitit të parë të pandemisë.

Dhjetra studime kanë zbuluar se adoleshentët kanë vuajtur nga shëndeti mendor gjatë pandemisë. Ata janë larguar nga shkolla, larg miqve të tyre dhe strukturave të njohura mbështetëse dhe duhej të jetonin me pasigurinë dhe frikën që erdhi me koronavirusin. Shumë prindër humbën punën. Miliona fëmijë humbën prindërit dhe gjyshërit për shkak të Covid-19.

Studiuesit krahasuan fëmijët në të njëjtën demografi duke përfshirë gjininë, moshën, ekspozimin ndaj stresit dhe statusin socio-ekonomik. Për të gjetur moshën mesatare të trurit, ata vendosën skanimet MRI përmes një modeli që grumbullon të dhëna nga skanimet e tjera. Studiuesit krahasuan skanimet MRI të 128 fëmijëve. Gjysma e skanimeve janë bërë para pandemisë dhe gjysma tjetër në fund të vitit 2020. Ata zbuluan se fëmijët që kishin jetuar vitin e parë të pandemisë kishin mosha të trurit që ishin më të mëdha se mosha e tyre kronologjike.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me