Lart

Studim: Koronavirusi Mund të Bëhet si Gripi Sezonal

Parashikimet nga specialistët sugjerojnë, që masa periodike e distancimit fizik, mund të bëhet e domosdoshme nëse koronavirusi i ri bëhet një dukuri sezonale, shkruan Medical News.

Specialistët  e shkollës së shëndetit publik Harvard në Boston, kanë përdorur disa modele matematikore për të projektuar dinamikën e transmetimit të Covid-19 nepër këtë pandemi.

Në këtë punim të publikuar në revistën shkencore “Science”, studiuesit shpjegojnë se ka ky virus ka tendencë të bëhet endemik, që do të thotë se ky infeksion mund të shfaqet dhe të kaloj vazhdimisht gjatë viteve të ardhëshme, e njëjta gjë që ndodhë me virusin e gripit dhe ftohjes.

koronavirusi mund te behet gripi sezonal

Duke marrë paraysh këtë, ekspertët thonë se distancimi fizik mund të bëhet një kërkesë dhe veprim i domosdoshëm deri në vitin 2022.

Për të kuptuar se si mund të evoluojnë modelet e transmetimit të koronavirusit, studiuesit shikuan dinamikën e dy betakoronavirusëve sezonalë,, të cilat janë të zakonshëm dhe shkaktojnë simptoma të ngjashme me të ftohtit.  Në bazë të analizave edhe Covid-19 mund të bëhet një dukuri sezonale apo një virus sezonal I ngjashëm më të ftohtit dhe beta koronavirusët.

Mirëpo duke marrë pararasysh se nuk ekziston ende një kurë apo një vaksinë efikase, dhe koronavirusi është ende I panjohur, atëherë distancimi fizik mbetet një masë e nevojshme së paku gjatë dy viteve të ardhshme, kjo për të parandaluar mbingarkimin e spitaleve dhe sistemeve shëndetësore.

Sidoqoftë, shkencëtarët theksojnë se ata I bazuan parashikimet e tyre ne hipotezat e punës, dhe studime të tjera duhet bërë për të verifikuar këtë teori.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Studimi: Ka 30 lloje të Koronavirusit, Kanë Pësuar Mutacion dhe janë bërë më Vdekjeprurëse në Europë

Mjeku Turk Tregon çka i bën Koronavirusi Zemrës dhe Lukthit

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com