Lart

Studimi i Fundit: Vaksina e Sinovac e Rrit Imunitetin 99% Pas dy Dozave

Një studim nga Universiteti “Celal Bayar” në provincën perëndimore të Manisës provoi se CoronaVac, një vaksinë me virus joaktiv e zhvilluar nga kompania kineze Sinovac, rrit imunitetin 99%. Studimi, megjithatë, tregon se përgjigja e antitrupave është më e lartë kur administrohen dy doza të vaksinës.

CoronaVac ishte vaksina e parë që u administrua në Turqi, duke filluar nga janari. Ajo ende zë pjesën më të madhe të programit aktual të vaksinimit, i cili u diversifikua me vaksinën Pfizer-BioNtech javën e kaluar.

Studimi i universitetit është më gjithëpërfshirësi i këtij lloji në lidhje me vaksinën në Turqi, sipas shkencëtarëve që qëndrojnë pas tij.

Studiuesit kryejnë teste sasiore dhe cilësore mbi antitrupat në lidhësit midis proteinës spike të SARS-CoV-2 dhe fushës së lidhjes së receptorëve (RB). Midis 11 janarit dhe 18 marsit, studiuesit zhvilluan teste tek 1,053 njerëz pa antitrupa SARS-CoV-2.

Të gjithë ishin punonjës të kujdesit shëndetësor, të cilëve iu dha përparësi në fushatën e vaksinimit të vendit.

Profesor Sinem Akçalı, një nga studiuesit, tha se donin të shihnin sa kohë mbizotëronin nivelet e antitrupave midis punonjësve të vaksinuar të kujdesit shëndetësor. Şebnem Şenlo Akar, një tjetër studiues, tha se të gjithë pjesëmarrësit nuk kishin histori të koronavirusit dhe antitrupave negativë.

“Pas dozës së parë, shkalla e gjenerimit të antitrupave ishte në 25%, por ajo u rrit në mbi 97% (99% për gratë) pas dozës së dytë,” tha ajo në një konferencë për shtyp.

Ajo shtoi megjithatë, se më shumë studime janë të nevojshme për të qenë të sigurt nëse gjinia luajti një rol në efikasitetin e vaksinës.

“Por është e sigurt të thuhet se një dozë e dytë është e nevojshme patjetër për të siguruar mbrojtje përmes vaksinave,” theksoi ajo.

Akar tha se nivelet e larta të antitrupave nuk do të thotë që vaksina ofron mbrojtje 100% dhe njerëzit duhet t’i përmbahen masave mbrojtëse edhe pas vaksinimit.

Studimi gjeti gjithashtu një shkallë shumë të ulët të efekteve anësore midis të vaksinuarve. Shkalla e njerëzve që vuajnë nga efekte të lehta anësore si dhimbja në vendin ku administrohet vaksina dhe një dhimbje koke ishte nën 25%.

“Efektet anësore serioze ishin nën 1%,” thanë studiuesit.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me