Lart

Studimi i ri përcakton se si zërat dhe tingujt ndikojnë në gjumin tuaj

Gjumi, për disa, mund të jetë një aktivitet i pakapshëm që kërkon errësirë ​​dhe heshtje të plotë.

Kur bëhet fjalë për tingujt, ata mund të kenë shumë më tepër të bëjnë me një gjumë të mirë të natës sesa mendohej më parë.Një studim i ri, i publikuar në Journal of Neuroscience, sugjeron se një mënyrë se si truri bën dallimin midis tingujve të sigurt dhe potencialisht të dëmshëm është duke reaguar ndryshe ndaj zërave të njohur dhe të panjohur.

Studimi përfshiu 17 vullnetarë që flinin gjatë natës në një laborator gjumi me studiues nga Universiteti i Salzburgut në Austri që kryenin kërkimin. Aktiviteti elektrik monitoroi trurin e tyre gjatë gjumit me regjistrimin e përdorur nga elektroencefalografia (EEG). Regjistrimet audio u luajtën me qetësi gjatë gjithë natës për të përcaktuar se si zhurma dhe tingujt ndikonin në gjumin e një personi.

Në regjistrime, një zë lexonte emra me zë të lartë, duke përfshirë emrin e vetë vullnetarit dhe emra të tjerë. Ndonjëherë zëri ishte një person i njohur për ta, si prindi ose partneri i tyre, dhe ndonjëherë ishte një zë i panjohur.

Studiuesit më pas kërkuan ndryshime në reagimin e trurit kur bëhej fjalë për zërat e njohur dhe të panjohur. Ata identifikuan dy përgjigje të trurit që ndryshuan në varësi të familjaritetit të zërit: komplekset K dhe mikro-ngjalljet. Një kompleks K është një formë vale që mund të shihet në një elektroencefalogram dhe ndodh gjatë fazës së dytë të gjumit NREM. Mikro-ngjalljet janë zgjime të shkurtra të përsëritura nga gjumi, shpesh më pak se 15 sekonda në kohëzgjatje.

Studiuesit zbuluan se zërat e panjohur nxisin më shumë komplekse K sesa zërat e njohur. Ai sugjeron që tingujt që mund të jenë më kërcënues kanë më shumë gjasa të zgjojnë një person, prandaj, truri duhet të punojë më shumë për t’i shtypur ato, gjë që nga ana tjetër shkakton gjumin e shqetësuar.

U zbulua gjithashtu se zërat e panjohur shkaktuan më shumë mikro-ngjallje sesa zërat e njohur. Gjetjet i shtojnë prova teorive ekzistuese që shpjegojnë sesi truri i njeriut na mbron nga rreziku gjatë gjumit. Rezultatet e këtij studimi sugjerojnë se identiteti i një folësi është një sinjal i mundshëm që tregon rrezikun: folësit e njohur konsiderohen të sigurt, ndërsa folësit e panjohur mund të përbëjnë një kërcënim.

Nëse keni vështirësi për të fjetur një natë të mirë në një mjedis të ri si dhoma e hotelit, tani e dini pse.Kjo është një arsye tjetër pse gjumi para televizorit nuk lejon një pushim të mirë gjatë natës. Zgjidhja? Fikni zërat e jashtëm dhe të panjohur për një gjumë më të mirë të natës.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me