Lart

Studimi sugjeron se vaksinimi kundër gripit ul rrezikun e sëmundjes Alzheimer

Vlerësimi aktual i prevalencës së sëmundjes Alzheimer në Shtetet e Bashkuara i kalon gjashtë milionë njerëz.

Ndërsa disa prova sugjerojnë se incidenca e demencës mund të jetë në rënie për shkak të përmirësimeve në shëndetin mesatar kardiovaskular, numri i individëve të prekur po rritet për shkak të plakjes së popullsisë.

Dëshmitë në rritje tregojnë se përgjigjet sistemike imune mund të kenë efekte të qëndrueshme në tru dhe mund të ndikojnë në rrezikun dhe/ose përparimin e Alzheimerit.

Një gamë e larmishme mikroorganizmash dhe sëmundjesh infektive janë shoqëruar me një rrezik në rritje dhe/ose shkallë të rënies njohëse, veçanërisht në mesin e të moshuarve, duke përfshirë infeksionet respiratore të influencës, pneumoninë, infeksionet herpestike, periodontitin kronik, infeksionet e traktit urinar, infeksionet gastrointestinale, sepsë, dhe së fundmi COVID-19.

Prandaj, parandalimi ose zbutja e inflamacionit të lidhur me mikrobet mund të përfaqësojë një strategji racionale për të vonuar ose zvogëluar rrezikun e sëmundjes neurodegjenerative.

Në përputhje me këtë hipotezë, studimet kanë gjetur një rrezik të zvogëluar të demencës të lidhur me ekspozimin paraprak ndaj vaksinimeve të ndryshme të moshës madhore.

“Ne zbuluam se vaksinimi i gripit te të rriturit e moshuar redukton rrezikun e zhvillimit të sëmundjes Alzheimer për disa vite”, tha Dr. Avram Bukhbinder, një student i fundit i Shkollës Mjekësore John P. dhe Katherine G. McGovern në Qendrën e Shkencave Shëndetësore të Universitetit të Teksasit. në Hjuston.

Forca e këtij efekti mbrojtës u rrit me numrin e viteve që një person mori një vaksinë vjetore të gripit – me fjalë të tjera, shkalla e zhvillimit të Alzheimerit ishte më e ulëta në mesin e atyre që vazhdimisht merrnin vaksinën e gripit çdo vit”.

Kërkimet e ardhshme duhet të vlerësojnë nëse vaksinimi i gripit lidhet gjithashtu me shkallën e përparimit të simptomave në pacientët që tashmë kanë demencë Alzheimer”. Studimi përfshiu 935,887 pacientë të vaksinuar kundër gripit dhe 935,887 pacientë të pavaksinuar kundër gripit.

Gjatë takimeve katërvjeçare pasuese, rreth 5.1 për qind e pacientëve të vaksinuar kundër gripit u zbulua se kishin zhvilluar sëmundjen e Alzheimerit. Ndërkohë, 8.5 për qind e pacientëve të pavaksinuar kishin zhvilluar sëmundjen e Alzheimerit gjatë ndjekjes.

Rezultatet nënvizojnë efektin e fortë mbrojtës të vaksinës së gripit kundër sëmundjes Alzheimer. Megjithatë, mekanizmat themelorë pas këtij procesi kërkojnë studim të mëtejshëm

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me