Lart

Studimi tregon se vitamina D mund të zvogëlojë rrezikun e marrjes së gripit

Studimet e kryera në Japoni kanë treguar që rreziku i gripit tek fëmijët mund të ulet me 50% nëse marrin rregullisht vitaminë D.

Rëndësia e këtij konstatimi është e lartë sepse vitamina D mund të përdoret në rast të një epidemie të gripit.

Veçanërisht është pozitive sepse vitamina D prodhohet natyrisht në trupin e njeriut kur ekspozohet nën rrezet e diellit direkte, nuk ka efekte anësore të rëndësishme, dhe shtesat janë relativisht të lira.

Vitamina D është treguar edhe më e efektshme kur, përveç shtesave, fëmijëve u lejohet të kalojnë më shumë kohë jashtë shtëpisë.

Studimet dhe praktika kanë treguar që marrja e vitaminave për rrezitje nga dielli ka zvogëluar rrezikun e gripit me një të tretën e asaj që do të ishte ndryshe.

Dr Damien Downing, një doktor dhe konsulent mjekësor, ka një mendim specifik për epidemitë, duke thënë publikisht se qeveritë “i duan” ato sepse atëherë ata kanë një shans për të imponuar vullnetin e tyre.

Sipas studimit të tij, është një fakt tronditës që mjekët në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara përshkruajnë sa më shumë se 50,000 IU të vitaminës D në ditë, si një kurë për një listë të gjatë të sëmundjeve kronike, shkruan healthy life boxx.

Mungesa e vitaminës D ndodh gjatë muajve të dimrit, veçanërisht në vendet në veri të ekuatorit.

Vitamina D vepron si:

– Modulatori i sistemit imunitar,

– Rrit aktivitetin e makrofagut (një lloj qelizë e bardhë)

– Parandalon mbiprodhimin e citokineve inflamatore

– Promovon prodhimin e peptideve të fuqishëm antimikrobikë në qelizat e tjera të bardha të gjakut dhe në qelizat epiteliale të rreshtimit të rrugëve të frymëmarrjes,

– Mbron mushkëritë nga infeksioni.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me