Lart

Studiuesit amerikanë testojnë transplantin e veshkës së derrit te trupi i njeriut

Studiuesit të enjten e kaluar raportuan një varg eksperimentesh befasuese në kërkimin për të shpëtuar jetë njerëzore me organe nga derrat e modifikuar gjenetikisht.

Këtë herë, kirurgët në Alabama, SHBA, transplantuan veshkat e një derri tek një njeri i vdekur nga truri – një provë hap pas hapi për një operacion që ata shpresojnë ta provojnë te pacientët e gjallë ndoshta më vonë këtë vit.

“Mungesa e organeve është në fakt një krizë e pazbutur dhe ne kurrë nuk kemi pasur një zgjidhje të vërtetë për të”, deklaroi Jayme Locke nga Universiteti i Alabama në Birmingham, i cili udhëhoqi studimin më të ri dhe synon të fillojë një provë klinike të derrit për transplantet e veshkave.

Eksperimente të ngjashme janë bërë kryefjalë në muajt e fundit, ndërsa kërkimet mbi transplantet nga kafsha te njeriu po rriten.

Dy herë këtë vjeshtë, kirurgët në Universitetin e New Yorkut lidhën përkohësisht veshkën e një derri në enët e gjakut jashtë trupit të një personi të vdekur për t’i parë ato duke punuar. Dhe në fillim të këtij muaji, kirurgët në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Maryland-it i dhanë një burri që po vdiste një zemër nga një derr i modifikuar nga gjenet që deri më tani po e mban gjallë.

Por shkencëtarët ende duhej të mësonin më shumë se si të testonin transplante të tilla pa rrezikuar jetën e një pacienti. Me ndihmën e një familjeje që dhuroi trupin e një personi për shkencën, Locke imitoi mënyrën se si bëhen transplantet e organeve njerëzore – nga heqja e veshkave “dhurues” të derrit deri te qepja e tyre brenda barkut të të ndjerit.

Për pak më shumë se tre ditë, veshkat e derrit mbijetuan pa asnjë shenjë refuzimi të menjëhershëm në trupin e personit të vdekur, raportoi ekipi në American Journal of Transplantation.

Ky ishte vetëm një nga disa gjetjet kryesore. Locke tha se nuk ishte e qartë nëse enët delikate të gjakut të veshkave të derrit mund të përballonin forcën e goditjes së presionit të gjakut të njeriut – por ata e bënë. Njëra veshkë u dëmtua gjatë heqjes nga derri dhe nuk funksionoi siç duhet, por tjetra filloi të prodhonte me shpejtësi urinë siç duhet. Asnjë virus i derrit nuk iu transmetua marrësit dhe asnjë qelizë derri nuk u gjet në gjakun e tij.

Por Locke shtoi se eksperimenti i veshkave mund të ketë ndikim më të gjerë – sepse tregon se një trup i vdekur nga truri mund të jetë një model njerëzor shumë i nevojshëm për të testuar trajtime të reja mjekësore të mundshme.

Hulumtimi u krye në shtator pasi Jim Parsons, një burrë 57-vjeçar nga Alabama, u shpall i vdekur nga truri nga një aksident në garat me biçikletë dheu.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me