Lart

Studiuesit Konstatojnë se, Oraret e Parregullta të Gjumit Lidhen me Humorin e Keq dhe Depresionin

Një orar i parregullt i gjumit mund të rrisë rrezikun e depresionit të një personi për një kohë të gjatë, aq sa të bësh më pak orë gjumë në përgjithësi, ose të qëndrosh zgjuar vonë natën, sugjeron një studim i ri.

Edhe kur bëhet fjalë për disponimin e tyre të nesërmen, njerëzit, koha e zgjimit të të cilave ndryshon nga dita në ditë, mund ta gjejnë veten në një gjendje shpirtërore, tregon studimi.

Studimi, i kryer nga një ekip nga Michigan Medicine, qendra mjekësore akademike e Universitetit të Miçiganit, përdor të dhëna nga matjet direkte të gjumit dhe gjendjes shpirtërore të më shumë se 2,100 mjekëve të karrierës së hershme gjatë një viti.

Praktikantët, siç quhen në vitin e tyre të parë të trajnimit të qëndrimit pas shkollës mjekësore, të gjithë përjetuan ditët e gjata të punës intensive dhe oraret e parregullta të punës që janë shenja dalluese e kësaj kohe në trajnimin mjekësor. Ata faktorë, duke ndryshuar nga dita në ditë, ndryshuan aftësinë e tyre për të pasur orare të rregullta të gjumit.

Dokumenti i ri bazohet në të dhënat e mbledhura duke ndjekur gjumin e praktikantëve dhe aktivitetin përmes një aplikacioni në smartphone dhe bënë teste tremujore për shenja depresioni.

Ata, pajisjet e të cilëve treguan se kishin orare të ndryshueshme të gjumit, kishin më shumë të ngjarë të kishin rezultate më të larta në pyetësorët e simptomave të standardizuara të depresionit, dhe të kishin vlerësime më të ulëta ditore të humorit. Ata që rregullisht qëndronin zgjuar vonë, ose flinin më pak orë, gjithashtu shënuan më shumë në simptomat e depresionit dhe më pak në disponimin e përditshëm.

Ekipi vëren se grupi relativisht i ri i njerëzve në studim – me një moshë mesatare 27 vjeç, dhe me gradë kolegji dhe mjekësor – nuk janë përfaqësuese të popullsisë së gjerë. Sidoqoftë, për shkak se të gjithë ata përjetojnë ngarkesa dhe orare të ngjashme, ata janë një grup i mirë për të provuar hipotezat.

 

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me