Lart

Studiuesit Zbulojnë Njërin Nga Llojet më Vdekjeprurëse të Kancerit të Gjirit

Studiuesit në Australi kanë zbuluar një gjen përgjegjës për një lloj veçanërisht agresiv të kancerit të gjirit i ndjeshëm ndaj hormoneve, i cili ka shkallë tragjikisht të ulët mbijetese.

“Shpresojmë se kjo do të përmirësojë në mënyrë dramatike rezultatet te pacientët,” tha epigjenetikistja e Institutit të Kërkimeve Mjekësore Harry Perkins, Pilar Blancafort.

Për momentin, është e vështirë të vlerësosh lidhjen e këtij gjeni me llojin e kancerit. Edhe nën ombrellën e “kancerit të gjirit” qëndrojnë disa lloje, të tilla si kanceri i gjirit i ndjeshëm ndaj receptorëve të hormoneve, HER2 pozitiv ose jo-hormonal; brenda këtyre grupeve, ka edhe më shumë lloje që mund t’u përgjigjen trajtimeve ndryshe nga njëri-tjetri.

“Sidoqoftë, një përqindje e vogël e pacientëve përjetojnë një kancer shumë agresiv që rezulton në rezultatet më të këqija të të gjithë kancereve të gjirit, me gjysmën e të gjitha grave që ndërrojnë jeta nga sëmundja,” tha Blancafort.

Në vitin 2012, një grup studiuesish caktoi një klasifikim të kancerit të gjirit të quajtur Grumbullimi Integrativ (IntClust), i cili ndau kancerin e gjirit në 10 nëngrupe të ndryshme – secili me ndryshime të ndryshme gjenetike dhe rezultate klinike.

Ekipi vuri në dukje se tumoret IntClust2 karakterizoheshin nga një pjesë e ADN-së në kromozomin 11 duke u amplifikuar në mënyrë të konsiderueshme. Kjo pjesë e kromozomit ka shumë gjene potencialisht shkaktare të kancerit – të quajtura onkogjene – por një gjen në veçanti, i quajtur AAMDC, bëri që studiuesit aktualë të hulumtojnë më tej.

“AAMDC mund të mbrojë qelizat kancerogjene nga vdekja dhe të ruajë rritjen e tyre kur tumori vendoset në kushte ku lëndët ushqyese janë të pakta,” shpjegon Blancafort.

Ky amplifikim i AAMDC është gjetur gjithashtu në kancerin e vezoreve, prostatës dhe mushkërive, kështu që rezultati mund të jetë i rëndësishëm edhe për llojet e tjera të kancerit.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me