Lart

‘Sytë e Buzëqeshur’ Mund të Mos Nënkuptojnë Lumturinë e Vërtetë

Një buzëqeshje që ngre faqet dhe rrudh sytë nga shumë mendohet se është vërtet e mirëfilltë. Por studimi i ri në Universitetin Carnegie Mellon hedh dyshime nëse kjo shprehje e gëzueshme e fytyrës u tregon domosdoshmërisht të tjerëve se si ndihet vërtet një person brenda.

Në fakt, këto buzëqeshje “me sy të qeshur”, të quajtura buzëqeshje Duchenne, duket se lidhen me intensitetin e buzëqeshjes, në vend se të veprojnë si një tregues nëse një person është i lumtur apo jo, tha Jeffrey Girard, një ish-studiues post-doktoraturë në Gjuhën e CMU Instituti i Teknologjive.

“Unë mendoj se është e mundur që ne mund të jemi në gjendje të zbulojmë se sa fort ndihet dikush emocione pozitive bazuar në buzëqeshjen e tyre,” tha Girard, i cili u bashkua me fakultetin e psikologjisë në Universitetin e Kansas këtë vjeshtë të kaluar. “Por do të jetë pak më e komplikuar sesa thjesht të pyesësh:” A u lëvizën sytë? ”

Nëse është e mundur të vlerësohen emocionet e një personi bazuar në sjelljen e tij është një temë e një debati brenda disiplinave të psikologjisë dhe shkencës kompjuterike, veçanërisht ndërsa studiuesit zhvillojnë sisteme të automatizuara për monitorimin e lëvizjeve të fytyrës, gjesteve, lakimeve të zërit dhe zgjedhjes së fjalëve.

Buzëqeshjet e Duchenne mund të mos jenë aq të njohura si buzëqeshjet Mona Lisa ose sytë e Bette Davis, por ekziston një kamp brenda psikologjisë që beson se ato janë një rregull i dobishëm për të vlerësuar lumturinë. Por një kamp tjetër është skeptik. Girard, i cili studion sjelljen e fytyrës dhe punoi me Louis-Phillippe Morency të CMU për të zhvilluar një qasje multimodale për monitorimin e sjelljes, tha se disa kërkime duket se mbështesin hipotezën e buzëqeshjes Duchenne, ndërsa studime të tjera tregojnë se si dështon.

Kështu që Girard dhe Morency, së bashku me Jeffrey Cohn të Universitetit të Pittsburgh dhe Lijun Yin të Universitetit Binghamton, u nisën për të kuptuar më mirë fenomenin. Ata regjistruan 136 vullnetarë të cilët ranë dakord të regjistrohen shprehjet e tyre të fytyrës ndërsa kryenin detyrat laboratorike të dizajnuara për t’i bërë ata të ndjejnë dëfrim, siklet, frikë ose dhimbje fizike. Pas çdo detyre, vullnetarët vlerësuan se sa fort ndienin emocione të ndryshme.

Më në fund, ekipi bëri video të buzëqeshjeve që ndodhin gjatë këtyre detyrave dhe ua tregoi atyre pjesëmarrësve të rinj (d.m.th., gjyqtarëve), të cilët u përpoqën të hamendësonin se sa emocion pozitiv ndienin vullnetarët ndërsa buzëqeshnin.

Një raport mbi gjetjet e tyre është botuar në internet nga revista Affective Science.

Ndryshe nga shumica e studimeve të mëparshme të buzëqeshjeve të Duchenne, kjo punë kërkonte shprehje spontane, në vend që të paraqiste buzëqeshje, dhe studiuesit regjistruan video të shprehjeve të fytyrës nga fillimi në fund në vend se të bënin fotografi të palëvizshme. Ata gjithashtu morën matje të përpikta të intensitetit të buzëqeshjes dhe sjelljeve të tjera të fytyrës.

Edhe pse buzëqeshjet e Duchenne përbënin 90% të atyre që ndodhën kur u raportua emocion pozitiv, ata gjithashtu përbënin 80% të buzëqeshjeve që ndodhën kur nuk u raportua asnjë emocion pozitiv. Përfundimi se një buzëqeshje e Duçenës duhet të thotë emocion pozitiv, do të ishte shpesh një gabim. Nga ana tjetër, gjykatësit njerëzorë i gjetën sytë e qeshur tërheqës dhe tentuan të hamendësojnë se vullnetarët që shfaqnin buzëqeshje të Duchenne ndienin emocione më pozitive.

Shpërndaj
Storie - Probleme.me