Lart

Telefonat na shkatërrojnë dëgjimin, aromën, prekjen, madje edhe shijen tonë

Përdorimi i tepërt i  celularëve  mund të ndikojë në katër nga pesë në shqisat tona.

Studiuesja dhe autorja kryesore britanike, Susan Denham Wade pohon se varësia jonë nga telefonat celularë po dobëson gradualisht ndjenjën tonë të nuhatjes, prekjes, dëgjimit dhe shijes, pasi zvogëlon komunikimin dhe kontaktin tonë ndërpersonal me botën e jashtme.

“Kjo ndodh sepse ne jemi bërë të përdorim të gjitha shqisat tona në botën reale në të njëjtën kohë. Kur nuk e bëjmë këtë, shqisat tona, përtej shikimit mund të vuajnë. Ashtu si shëndeti ynë mendor”, shkruan ajo në faqet e librit të saj, ndër të tjera.

Gjatë jetës sonë të përditshme, katër nga pesë shqisat tona themelore ” futen në akull ” dhe, për këtë, telefoni celular mund të jetë përgjegjës.

Britanikja Susan Denham Wade ka kaluar katër vjet duke hulumtuar për të shkruar librin e saj, i cili konsiderohet si një studim pionier i historisë së vizionit njerëzor ndër shekuj.

Wade, nënë e katër fëmijëve, shpjegon se si teknologjia optike ndërhyri në bashkëveprimin e pesë shqisave në dëm të katër prej tyre.

Telefonat celularë gjithashtu mund të jenë përgjegjës për nivelet më të larta të stresit, vetmisë dhe depresionit  në shoqëri, veçanërisht ato më të reja.

Për studiuesin britanik, kjo ndodh pasi pesë shqisat tona themelore evoluan në mënyrë që të ndërveprojnë me mjedisin natyror, por edhe me njëri -tjetrin.

Ajo që tani është bërë për shumëkënd zgjerimi i vetvetes, ndikon në performancën në vendin e punës në një masë të madhe pasi tërheq vëmendjen, madje është në “të heshtur”.

“Pa dashje ne e kemi mendjen tek celulari: nëse telefoni bie, nëse marrim një mesazh, me pak fjalë, prania e tij vetëm, ka një ndikim në funksionin tonë njohës”, theksojnë shkencëtarët amerikanë.

Shkencëtarët kanë hetuar efektet e përdorimit të telefonit në aftësinë njohëse, por shkencëtari amerikan McCombs Adrian Ward ishte i pari që kreu një studim duke hetuar efektin e pranisë së një smartphone.

Në tetor 2015, një sondazh tregoi se përdoruesit e smartphone shpenzojnë rreth pesë orë në ditë në telefonat e tyre. Sidoqoftë, ajo që ne nuk e dinim deri më sot është se telefonat tanë celularë po çorientohen nga objektivi ynë edhe kur nuk janë në përdorim.

Pjesëmarrësit që kishin telefonin në një dhomë tjetër dukshëm i tejkaluan ata që e kishin në tryezën e tyre. Ata bënë pak më mirë se ata që i kishin futur në xhepa ose çanta.

Aftësia për t’u përqendruar në vendin e punës u reduktua pavarësisht nëse telefoni ishte me kokë poshtë ose fikur.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me