Lart

Trajtim i Ri i Diabetit: Molekula e Re e Insulinës Mund të Vetë-Rregullojë Sheqerin në Gjak

 

Studiuesit nga Universiteti i Kopenhagës dhe firma bioteknologjike Gubra kanë zhvilluar një molekulë të re të insulinës që, në të ardhmen, do të sigurojë që diabetikët të marrin sasinë e duhur të insulinës.

Insulina në treg sot nuk është në gjendje të identifikojë nëse një pacienti me diabet tip 1 ka nevojë për një efekt të vogël ose të madh nga insulina, e cila ul sheqerin në gjak.

“Kjo është arsyeja pse ne kemi zhvilluar hapin e parë drejt një lloj insuline që mund të vetë-rregullohet në përputhje me nivelin e sheqerit në gjak të një pacienti. Kjo ka një potencial të jashtëzakonshëm për të përmirësuar jashtëzakonisht jetën e njerëzve me diabet të tipit 1”, shpjegon profesori Knud J. Jensen, i Departamentit të Kimisë të Universitetit të Kopenhagës, një nga studiuesit që qëndron pas një studimi të ri mbi këtë insulinë të re.

Efektive te minjtë

Studiuesit që qëndruan pas studimit zhvilluan një lloj insuline me një lidhje të integruar molekulare që mund të ndiejë sa sheqer në gjak është në trup. Ndërsa sheqeri në gjak rritet, molekula bëhet më aktive dhe çliron më shumë insulinë. Ndërsa sheqeri në gjak bie, çlirohet më pak.

“Molekula lëshon vazhdimisht një sasi të vogël të insulinës, por ndryshon sipas nevojës”, thotë Knud J. Jensen, i cili vazhdon:

“Kjo do t’u japë pacientëve me diabet të tipit 1 një trajtim më të sigurt dhe më të lehtë. Sot, një person me diabet tip 1 duhet të injektojë veten me insulinë shumë herë gjatë gjithë ditës dhe të monitorojë shpesh nivelin e sheqerit në gjak duke shpuar gishtin e tij me një matës të glukozës në gjak. Kjo këtu, lejon një person të injektojë molekulën e re të insulinës më rrallë gjatë një dite dhe kështu të mendojë për të më pak “, thotë Knud J. Jensen.

Megjithëse insulina e re ‘e automatizuar’ është një përparim i madh drejt një trajtimi më të mirë të diabetit, do të duhet pak kohë para se insulina revolucionare të bëhet pjesë e jetës së përditshme të diabetikëve.

“Ne kemi testuar molekulën e insulinës tek minjtë dhe është provuar se është efektive. Hapi tjetër është zhvillimi i molekulës në mënyrë që të funksionojë më shpejt dhe me saktësi. Dhe së fundmi, për ta provuar atë tek njerëzit – një proces që mund të marrë shumë vjet. Por sigurisht që ia vlen të shpresosh “, shpjegon profesor Jensen.

Shpërndaj
Storie - Probleme.me