Lart

Transplantohet veshi 3D të bërë nga qeliza të gjalla

Një ekip mjekësor amerikan tha të enjten se ata kishin rindërtuar një vesh njeriu duke përdorur indin e vetë pacientit për të krijuar një bioimplant 3D, një procedurë pioniere që ata shpresojnë se mund të përdoret për të trajtuar njerëzit me një defekt të rrallë të lindjes.

Kirurgjia u krye si pjesë e një prove klinike në fazën e hershme për të vlerësuar sigurinë dhe efikasitetin e implantit për njerëzit me mikrotia, në të cilat veshi i jashtëm është i vogël dhe i paformuar siç duhet.

AuriNovo, siç quhet implanti, u zhvillua nga kompania 3DBio Therapeutics ndërsa operacioni u drejtua nga Arturo Bonilla, themelues dhe drejtor i Institutit të Deformimit të Veshit Microtia-Congenital në San Antonio, Teksas.

“Si një mjek që ka trajtuar mijëra fëmijë me mikrotia nga i gjithë vendi dhe e gjithë bota, unë jam i frymëzuar nga ajo që kjo teknologji mund të thotë për pacientët me mikrotia dhe familjet e tyre,” tha Bonilla në një deklaratë.

Ai tha se shpresonte se një ditë implanti do të zëvendësonte trajtimin aktual për mikrotia, i cili përfshin ose shartimin e kërcit nga brinjët e pacientit ose përdorimin e materialeve sintetike, polietileni poroz (PPE), për të rindërtuar veshët e jashtëm.

Procedura përfshin skanimin 3D të veshit të kundërt të pacientit për të krijuar një plan, më pas mbledhjen e një kampioni të qelizave të kërcit të veshit të tyre dhe rritjen e tyre në një sasi të mjaftueshme.

Këto përdoren më pas për të krijuar një vesh të jashtëm me madhësi të plotë të bioprintuar 3D.

Prova klinike pret të regjistrojë 11 pacientë dhe po kryhet në Kaliforni.

Bonilla tha: “Implanti AuriNovo kërkon një procedurë kirurgjikale më pak invazive sesa përdorimi i kërcit të brinjëve për rindërtim. Ne gjithashtu presim që ai të rezultojë në një vesh më fleksibël sesa rindërtimi me një implant PPE.”

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, mikrotia shfaqet në rreth 1 në çdo 2000-10000 foshnja. Faktorët që mund të rrisin rrezikun përfshijnë nënat diabetike dhe dietën e nënës që është më e ulët në karbohidrate dhe acid folik.

Në mungesë të kushteve të tjera, fëmijët me mikrotia mund të zhvillohen normalisht dhe të bëjnë jetë të shëndetshme — megjithëse mund të kenë probleme me vetëvlerësimin.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me