Lart

Ushtrimet Ndikojnë në Qumësht më të Shëndetshëm të Gjirit

  • Studiuesit tregojnë se ushtrimet mund të rrisin një kompleks në qumështin e gjirit që mund të ulë rrezikun e përjetshëm të fëmijës për sëmundje të zemrës, diabetit dhe mbipeshës.
  • Studiuesit thonë se nuk janë të sigurt se cila është arsyeja pse ushtrimet e rrisin këtë kompleks, apo sa duhet të ushtrojmë në mënyrë që të jetë i dobishëm.
  • Një ekspert thotë për “Healthline” që ushtrimi nuk është gjithmonë një mundësi për nënat e reja dhe mund të ketë mënyra të tjera për të përmirësuar shëndetin metabolik të një foshnje.

Hulumtimet e fundit mbi kafshët kanë treguar që nënat që ushtrojnë para dhe gjatë shtatëzanisë kalojnë në mbrojtje kundër metabolizmit të dëmtuar të glukozës, funksionit kardiovaskular të ulur dhe mbipeshës.

Sidoqoftë, komuniteti mjekësor ende nuk është i sigurt se çfarë kompleksi më saktësisht jep përfitimet, ose si ushtrimet mund të ndikojnë në të.

Kristin Stanford, PhD, një profesorëshë e asociuar e fiziologjisë dhe biologjisë qelizore në Universitetin Shtetëror të Ohio, thotë se studiuesit besojnë se “oligosaccharide 3′-sialyllaktoza” (e njohur si 3′-SL ose 3’SL), një përbërës në qumështin e gjirit, është ajo që mbron foshnjat .

Së bashku me oligosakaridet e tjera të qumështit, 3’SL ka të ngjarë të sintetizohet vetëm në gjëndrën e qumështit dhe vetëm gjatë laktacionit, Stanford tha për Healthline.

Ne nuk jemi të sigurt se si ushtrimet rrisin 3’SL” shtoi ajo.

Njohja e qumështit të gjirit të njeriut

Tek njerëzit, ekipi ekzaminoi rreth 150 gra shtatzëna deri pas lindjes që mbanin ndjekës të aktivitetit. Ata zbuluan se gratë me më shumë hapa në ditë kishin sasi më të larta 3’SL.

Ne matëm 3’SL në qumësht 2 muaj pas lindjes dhe akoma kishte lidhje me hapat gjatë ditës dhe aktivitetin gjatë shtatëzënësisë” tha Stanford.

Nivelet më të larta të 3’SL nuk ishin domosdoshmërisht të lidhura me intensitetin e ushtrimeve, kështu që edhe ushtrimet e moderuar, si një shëtitje ditore, është e mjaftueshme për të korrur përfitimet, shton Stanford. Studiuesit nuk janë të sigurt nëse ushtrimet pas lindjes mund të mbajë të lartë nivelin e 3’SL, ose sa ushtrime janë të nevojshme për të mbajtur mjaftueshëm për të përfituar foshnjat.

Stanford thotë se izolimi i 3’SL mund të jetë i dobishëm pasi mund të shtohet në formulat e foshnjeve për të siguruar “ndikimet e rëndësishme në shëndetin e pasardhësve” që gjenden në qumështin e gjirit.

Tek gratë, 3’SL është e lidhur me aktivitet dhe hapat në ditë, 3’SL përmirëson shëndetin metabolik dhe funksionin kardiak në pasardhësit” tha Stanford. “Duhet të punohet më shumë për të përcaktuar plotësisht rolin e konsumit të 3-të në foshnjat njerëzore.

Në të ardhmen, ajo shpreson të tregojë mekanizmin përmes të cilit 3’L përmirëson shëndetin metabolik dhe funksionin kardiak në pasardhësit, si dhe të përcaktojë se si ushtrimet rrisin 3’SL në qumësht.

Një paralajmërim për qumësht “më të mirë” të gjirit

Megjithëse hulumtimi duket premtues, Yaffi Lvova, një dietologe e regjistruar nga Arizona, e specializuar për të ndihmuar nënat dhe foshnjat, është e shqetësuar për nivelin e stresit që mund të vendoset tek nënat e reja.

Ka shumë presion gjatë amësisë dhe shumë pak mbështetje. Shtimi i stërvitjes në listën e detyrave pa e vlerësuar më parë gjendjen mendore dhe fizike të nënës është e rrezikshme, që ka pasoja psikologjike dhe fizike” tha ajo për Healthline.

Përmes ushtrimeve është vërtetuar përmirësimi i simptomave të depresionit dhe ankthit. Nënat e reja janë të prirura ndaj atyre kushteve, por kjo nuk do të thotë që çdo nënë e re duhet të merret me ushtrime, thotë Lvova.

Ajo mund të tejkalojë veten ndërsa është në një gjendje lodhjeje ekstreme në mënyrë që të sigurojë më të mirën për foshnjën e saj, pavarësisht nëse ajo po e vë veten në rrezik duke e bërë këtë. Kjo është natyra e mëmësisë ”tha Lvova.

Ajo do të dëshironte të shihte më shumë faktorë në hulumtimet e ardhshme pasi ato i përkasin ushtrimeve dhe ushqimit të qumështit të gjirit, të tilla si gjendja e të ushqyerit të nënës, cilësia e gjumit dhe gjendja mendore.

Kur këshillojmë një nënë të re që të përfshijë stërvitjen pa marrë parasysh këta faktorë të tjerë biologjikë dhe psikologjikë, rrezikojmë të shtojmë në ngarkesën tashmë stresuese mendore dhe fizike të nënës së re” tha Lvova.

Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com