Lart

Vitamina A Rrit Djegien e Dhjamit në Kushte të Ftohta

Një studim i fundit i kryer nga një ekip kërkimor i udhëhequr nga Florian Kiefer nga Divizioni i Endokrinologjisë dhe Metabolizmit në MedUni Vienna tregon se temperaturat e ftohta të ambientit rrisin nivelet e vitaminës A tek njerëzit dhe minjtë. Kjo ndihmon në shndërrimin e indit dhjamor të bardhë “të keq” në ind dhjamor “të mirë”, i cili stimulon djegien e dhjamit dhe gjenerimin e nxehtësisë. Ky “transformim i dhjamit” zakonisht shoqërohet me konsum të shtuar të energjisë dhe për këtë arsye konsiderohet si një qasje premtuese për zhvillimin e terapive të reja të mbipeshes.

Tek njerëzit dhe gjitarët, mund të dallohen të paktën dy lloje të depove yndyrore, indi dhjamor i bardhë dhe kafe. Gjatë zhvillimit të mbipeshes, kaloritë e tepërta ruhen kryesisht në dhjamin e bardhë. Në të kundërt, yndyra kafe djeg energji dhe në këtë mënyrë gjeneron nxehtësi. Më shumë se 90% e depove të yndyrës trupore tek njerëzit janë të bardha të cilat ndodhen zakonisht në bark, fund dhe kofshë të sipërme. Shndërrimi i bardhë në yndyrë kafe mund të jetë një mundësi e re terapeutike për të luftuar shtimin e peshës dhe mbipesha.

Shumica e rezervave të vitaminës A ruhen në mëlçi dhe ekspozimi ndaj të ftohtit duket se stimulon rishpërndarjen e vitaminës A drejt indit dhjamor. Rritja e nxitur nga ftohja e vitaminës A çoi në një shndërrim të yndyrës së bardhë në yndyrë kafe, me një normë më të lartë të djegies së dhjamit.

“Rezultatet tona tregojnë se vitamina A luan një rol të rëndësishëm në funksionin e indit dhjamor dhe ndikon në metabolizmin global të energjisë. Megjithatë, ky nuk është një argument për konsumimin e sasive të mëdha të shtojcave të vitaminës A nëse nuk përshkruhen, sepse është kritike që transportuar në qelizat e duhura në kohën e duhur “, shpjegon studiuesi MedUni Vjenë. “Ne kemi zbuluar një mekanizëm të ri me të cilin vitamina A rregullon djegien e lipideve dhe gjenerimin e nxehtësisë në kushte të ftohta. Kjo mund të na ndihmojë të zhvillojmë ndërhyrje të reja terapeutike që shfrytëzojnë këtë mekanizëm specifik.”

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me