Lart

Zbulim i Ri Për të Ndaluar Dëmtimin e Zemrës Nga Kimioterapia

Mund të ketë një ndërhyrje në horizont për të ndihmuar në parandalimin e dëmtimit të zemrës të shkaktuar nga ilaçi i zakonshëm i kimioterapisë doxorubicin, sugjeron studimi i ri.

Shkencëtarët zbuluan se ky ilaç kimio, i përdorur për të trajtuar shumë lloje të tumoreve të ngurta dhe kancereve të gjakut, është në gjendje të hyjë në qelizat e zemrës duke bërë autostop në një lloj specifik të proteinave që funksionon si një transportues për të lëvizur një ilaç nga gjaku në qelizat e zemrës.

Duke prezantuar një tjetër ilaç anti-kancer përpara kimos, studiuesit ishin në gjendje të bllokonin proteinën transportuese, duke ndaluar në mënyrë efektive shpërndarjen e doxorubicinës në ato qeliza kardiake. Ky ilaç i shtuar, nilotinib, është zbuluar më parë se frenon aktivizimin e proteinave të tjera të transportit, të lidhura me to.

Gjetjet aktuale bazohen në eksperimente laboratorike në kulturat qelizore dhe minjtë.

“Strategjia e propozuar e ndërhyrjes që do të dëshironim të përdornim në klinikë do të jepte nilotinib para një trajtimi me kimioterapi për të kufizuar hyrjen e doxorubicinës në zemër”, tha autori i parë Kevin Huang, i cili u diplomua në dhjetor nga Universiteti Shtetëror i Ohajos me një PhD në shkencat farmaceutike. “Ne kemi prova mjaft të forta paraklinike që kjo strategji e ndërhyrjes mund të funksionojë.”

Doxorubicina ka qenë prej kohësh e njohur për potencialin e saj për të rritur rrezikun e pacientëve për probleme serioze të zemrës, me simptoma që shfaqen ndonjëherë dekada pas kimioterapisë, por mekanizmat kanë qenë një mister. Rreziku është i varur nga doza – sa më shumë doza të marrë një pacient, aq më i lartë është rreziku për mosfunksionim kardiak më vonë gjatë jetës që përfshin aritminë dhe një reduktim të gjakut të pompuar me çdo tkurrje, një simptomë e veçantë e dështimit të zemrës kongjestive.

Huang punoi në laboratorin e autorëve të lartë të studimit Shuiying Hu dhe Alex Sparreboom, anëtarë të fakultetit në farmaceutikë dhe farmakologji dhe anëtarë të programit terapik të përkthimit të Qendrës Gjithëpërfshirëse të Kancerit të Shtetit Ohio. Ky hulumtim dhe studime të tjera që synojnë proteina të ndryshme transporti për të parandaluar dhimbjen nervore të lidhur me kimioterapinë ishin gjithashtu pjesë e disertacionit të Huang.

Shkencëtarët zbuluan se gjeni përgjegjës për prodhimin e proteinave transportuese në fjalë, i quajtur OCT3, ishte shumë i shprehur në qelizat që rrjedhin nga pacientët me kancer të cilët kishin përjetuar probleme të zemrës pas trajtimit me doxorubicin.

“Ne përdorëm modele miu dhe modele qelizash të inxhinieruara për të demonstruar se doksorubicina transporton përmes këtij kanali proteina, OCT3”, tha Huang. “Ne pastaj shikuam me perspektivë se çfarë do të thotë kjo nga perspektiva e terapisë.”

 

Shpërndaj
Storie - Probleme.me