Lart

Zemra Artificiale më e Përparuar e Aprovuar Për Shitje në Evropë, Duke Rritur Shpresat Për Ata që Presin Transplantimet

Një firmë franceze që ka kohë që ka testuar dhe rafinuar një zemër artificiale që është e gatshme të fillojë shitjen e pajisjes në tremujorin e dytë të 2021.

E quajtur Aeson, pajisja prej 900 gram mundësohet nga bateritë dhe mbështetet në sensorë dhe materiale biologjike për të zbuluar saktësisht cilin funksion duhet të kryejë në çdo kohë të caktuar.

Firma Carmat ka punuar në Aeson për dekada në përgjigje të ritmeve në rritje të sëmundjeve të zemrës në Francë dhe në të gjithë botën, të cilat vlerëson se pretendojnë 26 milion jetë çdo vit.

Normat e dhuruesve të organeve në Evropë nuk janë të mjaftueshme për të përmbushur kërkesën, dhe kështu Aeson do të vijë me të vërtetë si një mundësi tjetër për ata që janë në listat e pritjes për zemrat e reja: duke ndihmuar një demografi evropiane me rreth 2,000 njerëz, vlerëson Carmat.

Një shans i dytë

Një Aeson do të funksionojë për disa vite tek pacientët. Funksionon duke bashkuar copa biologjike në ato mekanike, dhe duke përdorur bateri dhe lëngun e aktivizuesit për të furnizuar funksionet e një zemre normale.

Një qese e vogël diskrete do të përmbajë një kontrollues me bateri litium-jon, si dhe enën e lëngut, të gjitha me peshë më pak se pesë kilogramë.

Një zotëri që mori Aeson në 2015 u tha gazetarëve në atë kohë se “ai kurrë nuk u ndie kaq mirë”.

“Unë ec, ngrihem dhe përkulem 10 deri në 15 herë në ditë, pa ndonjë problem. Unë mbaj ekuilibrin tim. Unë nuk jam shqetësuar. Unë as nuk e mendoj për këtë, ”tha 69-vjeçari baba i dy fëmijëve.

Në të vërtetë kirurgu madje tha që burri kishte rifilluar biçikletat dhe si xhudist me rrip të zi, madje kërkoi leje për të rifilluar edhe artet marciale.

 

Shpërndaj
Storie - Probleme.me