Lart

Pse Zvarritja ka të Bëjë me Menaxhimin e Emocioneve, jo me Kohën

Hulumtimi ka treguar zvarritje kronike, domethënë të jesh i prirur të vonohesh në baza të rregullta, afatgjata është i lidhur me një mori pasojash të pafavorshme mendore dhe fizike shëndetësore, përfshirë ankthin dhe depresionin, shëndetin e dobët siç janë ftohja dhe gripi, dhe madje edhe kushte më serioze si sëmundja kardiovaskulare.

A i dini arsyet e vërteta që ju vonoheni për të bërë diçka apo për të arritur qëllimet tuaja?

Sipas gazetarit të BBC, kur do të duhej të punonte për një detyrë, ulej atje duke parë boks sapo lexonte intervista të panevojshme.

“Në rastin më të keq të saj, unë pothuajse mund të filloj të ndihem pak i çmendur, ti duhet të punosh, i them vetes, pra, çfarë po bën në Tokë?”

Sipas të menduarit tradicional, ende i mbështetur nga qendrat e këshillimit universitar në të gjithë botën, siç është Universiteti i Mançesterit në Mbretërinë e Bashkuar dhe Universiteti i Rochester në SH.B.A., së bashku me shokët e tij, ka një problem të menaxhimit të kohës.

zvarritja emocionet koha

“Me këtë pamje, unë nuk e kam vlerësuar plotësisht se sa kohë do të marrë detyra ime dhe nuk po i kushtoj vëmendje të mjaftueshme për sa kohë po harxhoj aktualisht në gjëra të panevojshme.

Me një planifikim më të mirë dhe një kontroll më të mirë të kohës, unë do të ndalem dhe do të vazhdoj me punën time”, u shpreh Christian Jarrett.

Sidoqoftë, gjithnjë e më shumë, psikologët po kuptojnë se zvarritja e gjërave është e gabuar.

Ekspertë si Tim Pychyl në Universitetin Carleton në Kanada dhe bashkëpunëtori i tij Fuschia Sirois në Universitetin e Sheffield në Mbretërinë e Bashkuar kanë propozuar që zvarritja është një çështje me menaxhimin e emocioneve tona, jo kohën tonë.

Detyra që ne po heqim dorë është të na bëjë të ndihemi keq, mbase është e mërzitshme, shumë e vështirë ose jemi të shqetësuar për dështimin dhe ta bëjmë veten të ndjehemi më mirë në moment, fillojmë të bëjmë diçka tjetër, si shikimi i videove për shembull.

Kjo perspektivë e freskët e zvarritjes ka filluar të hapë qasje të reja tërheqëse për zvogëlimin e zakonit, madje mund t’ju ndihmojë të përmirësoni qasjen tuaj ndaj punës.

“Vetë-ndryshimi i çfarëdo lloji nuk është një gjë e thjeshtë, dhe zakonisht ndjek zakonin e vjetër të dy hapave përpara dhe një hap prapa.

Unë kam besim se kushdo mund të mësojë të ndalojë shtyrjen“, thotë Pychyl.

Një nga hetimet e para për të frymëzuar pikëpamjen emocionale të zvarritjes u botua në fillim të viteve 2000 nga studiuesit në Universitetin Case Western Reserve në Ohio.

Ata së pari i nxitën njerëzit të ndIhen keq, duke u kërkuar atyre të lexojnë histori të trishtueshme dhe treguan se kjo rriti prirjen e tyre për të zvarritur duke bërë enigma ose duke luajtur lojëra video në vend që të përgatiteshin për testin e inteligjencës që ata e dinin se po vinte.

Studimet pasuese nga i njëjti ekip treguan se vullneti i ulët vetëm rrit shtyrjen nëse aktivitetet e këndshme janë në dispozicion  dhe vetëm nëse njerëzit besojnë se mund të ndryshojnë gjendjen shpirtërore.

Teoria e rregullimit emocional të zvarritjes ka kuptim intuitiv.

Në rastin e tij, nuk është se nuk e kupton se sa kohë do të marrë detyra, por duhet të punojë në të tani.

Rregullimii emocional i zvarritjes gjithashtu ndihmon në shpjegimin e disa fenomeneve moderne të çuditshme, si trillimi për shikimin e videove të maceve në internet, të cilat kanë tërhequr miliarda shikime në YouTube.

Një studim i mijëra njerëzve nga Jessica Myrick në Shkollën e Mediave në Universitetin Indiana konfirmoi zvarritjen si një motiv të zakonshëm për shikimin e videove të maceve dhe se shikimi i tyre çoi në një nxitje të humorit pozitiv.

Nuk është se njerëzit nuk e kishin caktuar kohën e duhur për të parë videot; shpesh ata shikonin vetëm klipet për ta bërë veten të ndihen më mirë kur duhet të bëjnë diçka tjetër më pak argëtuese.

Hulumtimi i Myrick nxori në pah edhe një aspekt tjetër emocional ndaj zvarritjes. Shumë prej të anketuarve ndjeheshin fajtorë pasi shikuan videot e maceve. Kjo flet për mënyrën sesi zvarritja është një strategji e gabuar e rregullimit emocional.

Ndërsa kjo mund të sjellë lehtësim afatshkurtër, ajo sjell probleme për më vonë. Në rastin e tij, duke vonuar punën, thjesht përfundon duke u ndjerë edhe më i stresuar, për të mos përmendur grumbullimin e fajit dhe zhgënjimit.

Ndoshta është pak çudi që hulumtimi nga Fuschia Sirois ka treguar zvarritje kronike, domethënë të jesh i prirur të vonohesh në baza të rregullta, afatgjata është i lidhur me një mori pasojash të pafavorshme mendore dhe fizike shëndetësore, përfshirë ankthin dhe depresionin, shëndetin e dobët siç janë ftohja dhe gripi, madje edhe kushte më serioze si sëmundje kardiovaskulare.

Sirois beson se zvarritja ka këto pasoja të pafavorshme përmes dy rrugëve, së pari, është stresuese të vazhdosh të bësh detyrat e rëndësishme dhe të mos arrish përmbushjen e qëllimeve tuaja, dhe së dyti, zvarritja shpesh nënkupton vonesën e sjelljeve të rëndësishme shëndetësore, të tilla si marrja e ushtrimeve apo vizita te mjeku.

“Me kalimin e kohës stresi i lartë dhe sjelljet e dobëta shëndetësore janë të njohura që kanë një efekt sinergjik dhe kumulativ në shëndet që mund të rrisin rrezikun për një numër të kushteve serioze dhe kronike shëndetësore si sëmundjet e zemrës, diabeti, artriti, madje edhe kanceri”,  thotë ajo.

E gjithë kjo do të thotë që tejkalimi i zvarritjes mund të ketë një ndikim të madh pozitiv në jetën tuaj.

Sirois thotë se hulumtimi i saj sugjeron që ulja e një tendence për të zvarritur në mënyrë kronike,  gjithashtu do të thotë potencialisht që rreziku juaj për shëndet të dobët të zemrës do të zvogëlohej për 63%.

Hulumtimi ka treguar se përvoja e jetuar tregon shumë qartë se pasi të fillojnë punën, zakonisht personat janë në gjendje të vazhdojnë. Fillimi është gjithçka.

E huazuar.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Personat që Konsumojnë Rregullisht Çaj nuk Rrezikohen nga Depresioni

Shikimi i Mjegulluar – Shenjë e Sëmundjeve Serioze

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com