Lart

Ushtrimet, Dieta, Alkooli: Zvogëloni Rrezikun nga Kanceri

· Udhëzimet e reja nga Shoqata Amerikane e Kancerit inkurajojnë njerëzit të ushtrojnë më shumë në javë për të zvogëluar rrezikun e tyre nga kanceri.
· Ata gjithashtu inkurajojnë njerëzit që të zvogëlojnë shumë sasinë e mishit të kuq në dietën e tyre dhe të hanë më shumë fruta dhe perime të freskta.
· Udhëzimet gjithashtu i nxisin njerëzit të kufizojnë rreptësisht alkoolin.
· Ekspertët thonë se udhëzimet janë këshilla të mira, por ata vërejnë se ekzistojnë pengesa që e bëjnë të vështirë për disa njerëz që të miratojnë këto ndryshime në stilin e jetës.

Rekomandimet përfshijnë hulumtimin më të fundit mbi dietën dhe aktivitetin fizik, si dhe ndryshimet në sisitemin ku duhet zvogëluar pengesat për jetën e shëndetshme.

Përditësimi përqendrohet në rritjen e aktivitetit fizik dhe zhvillimin e modeleve të shëndetshme të ushqimit në çdo moshë.

Këtu janë disa nga rekomandimet:

 • Të rriturit duhet të përfshihen në aktivitet fizik prej 150 deri në 300 minuta me intensitet të moderuar ose 75 deri në 150 minuta me intensitet të lartë në javë.
  • Arritja ose tejkalimi i kufirit të sipërm prej 300 minutash është optimale.
 • Më së miri është të mos pini alkool.
  • Njerëzit që zgjedhin të pinë alkool duhet të kufizojnë konsumin e tyre në jo më shumë se një pije në ditë për gratë dhe dy pije në ditë për burrat.
 •  Ndiqni një model ushqimi të shëndetshëm në të gjitha moshat.
  • Një model ushqimit të shëndetshëm përfshin ushqime që janë të pasura me lëndë ushqyese në sasi që ndihmojnë në arritjen dhe ruajtjen e një peshe të shëndetshme të trupit, një larmi perimesh të freskëta dhe bishtajore të pasura me fibra (fasule dhe bizele), fruta të tëra me një larmi ngjyrash, dhe kokrra të tëra.
  • Një model i shëndetshëm i të ngrënit kufizon ose nuk përfshin mish të kuq dhe të përpunuar, pije të ëmbëlsuara me sheqer, ushqime shumë të përpunuara dhe produkte kokërr të rafinuara.

Shoqata Amerikane e Kancerit këshillon organizatat publike, private dhe komunitare që të punojnë në bashkëpunim në nivel kombëtar, shtetëror dhe lokal për të zhvilluar, mbrojtur dhe zbatuar politikat dhe ndryshimet mjedisore.

Ata thonë se këto ndryshime duhet të përfshijnë rritjen e aksesit ndaj ushqimeve të përballueshme, si dhe ofrimin e mundësive të sigurta, të këndshme dhe të arritshme për aktivitet fizik, dhe kufizimin e alkoolit për të gjithë individët.

Rekomandimet e mëparshme sugjeruan gjithashtu një dietë me më shumë ushqime bimore, dhe ushqime dhe pije në sasi që ndihmojnë në arritjen dhe ruajtjen e një peshe të shëndetshme, dhe të hani të paktën 2.5 gota perime dhe fruta çdo ditë, ndërsa zgjidhni kokrra të plota.

“Udhëzimi vazhdon të reflektojë shkencën e tanishme se modelet dietike, jo ushqimet specifike, janë të rëndësishme për të zvogëluar rrezikun e kancerit dhe për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm,” tha Laura Makaroff, DO, nënkryetare e lartë e Shoqatës Amerikane të Kancerit për parandalimin dhe zbulimin e hershëm.

“Njerëzit hanë ushqime të tëra – jo lëndë ushqyese – dhe provat vazhdojnë të sugjerojnë se janë modelet dietale të shëndetshme që shoqërohen me rrezik të zvogëluar për kancer, veçanërisht kolorektal dhe kancer të gjirit” shtoi Makaroff.

Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com