Lart

9 superushqime për të përmirësuar shëndetin e flokëve në dimër

Ushqimi është një ilaç, edhe për flokët. Së bashku me mjekun specialist Dr. Carlos Portinha, le të zbulojmë se cilat ushqime janë më të përshtatshme për ruajtjen e shëndetit dhe vitalitetit të flokëve gjatë dimrit.

Me fillimin e vitit të ri është koha për të lënë mënjanë ushqimet e rënda për t’iu rikthyer zakoneve të shëndetshme, për t’u kthyer në formë dhe për të filluar të kujdeseni sërish për veten dhe flokët tuaj.

Shumë e dinë se stresi ose zakonet e këqija, veçanërisht zakonet e të ngrënit, mund të jenë të dëmshme për shëndetin e flokëve, madje duke shkuar aq larg sa të shkaktojnë rënien e tyre.

Megjithatë, dihet më pak se flokët mund të forcohen duke përfshirë disa ushqime të çmuara sezonale në dietën tuaj.

Ka kaq shumë përbërës që mund të pasurojnë menunë e dimrit, jo vetëm për ta bërë atë më të shijshme, por edhe për të siguruar lëndët ushqyese të nevojshme për flokët tanë, si proteinat, aminoacidet esenciale, vitaminat, mineralet dhe kolagjenin.

Superushqimet për flokë të shëndetshëm dhe vitalë në dimër

Këtu janë superushqimet e rekomanduara nga Dr. Carlos Portinha, për flokë më të shëndetshëm dhe më vitalë në dimër.

Salmoni: është një lloj peshku i pasur me proteina, vitaminë D dhe acide yndyrore esenciale (omega-3), të cilat nxisin rritjen e duhur të flokëve dhe zhvillimin e membranës qelizore, duke forcuar skalpin e kokës.

Thjerrëzat: një proteinë me origjinë bimore, e pasur me zink, magnez dhe biotinë, e cila ndihmon në përmirësimin e shëndetit të flokëve.

Orizi: këshillohet të zgjidhni varietetet me ngjyrën më të errët të mundshme, si basmati apo ai integral, pasi përmbajnë një nivel të lartë të vitaminës B, e dobishme për stimulimin e rritjes së qelizave dhe forcimin më të madh të qelizave të flokëve.

Vezët: janë burim proteinash me vlerë të lartë biologjike dhe të pasura me biotinë. Prandaj ato përfaqësojnë një ushqim thelbësor sepse biotina stimulon rritjen e flokëve më të fortë dhe më të shëndetshëm.

Karota: Përfitimi kryesor i saj është karotina, një lëndë ushqyese që promovon lëkurën dhe membranat e indeve të shëndetshme. Sa më e madhe të jetë incidenca e tij në trup, aq më e mirë është aftësia e tij për të parandaluar zbokthin dhe rënien e flokëve.

Spinaqi: siguron një sasi të madhe të lëndëve ushqyese si vitamina A dhe C, zink, magnez dhe hekur, ky i fundit është veçanërisht i rëndësishëm për shëndetin e flokëve të femrave.

Tërshëra: shumë e pasur me vitaminë B dhe zink, është e dobishme mbi të gjitha për përmbajtjen e silikonit, një përbërës shumë i rëndësishëm i keratinës, një lëndë ushqyese themelore e flokëve tanë.

Avokado: duke qenë i pasur me vitaminë E – integrimi i së cilës është drejtpërdrejt proporcional me shëndetin e mirë të flokëve – avokado është një ushqim thelbësor për flokë të shëndetshëm dhe të fortë. Ky ushqim është gjithashtu i pasur me acide yndyrore të çmuara për të stimuluar rritjen e qelizave (p.sh. qelizat e njësisë folikulare) dhe për të siguruar prodhim më efektiv dhe të shëndetshëm të flokëve.

Arrat: Janë të pasura me vitaminë E, vitaminë B, zink dhe acide yndyrore esenciale, të gjitha këto janë thelbësore për rritjen e shëndetshme të flokëve. Në sajë të fuqisë së tyre anti-inflamatore dhe mbrojtjes kardiovaskulare, arrat janë padyshim një ushqim i rëndësishëm për t’u përfshirë në dietën tuaj.

Ushqime të tilla si gocat e detit, fasulet, peshku dhe mishi janë gjithashtu thelbësore në një dietë të ekuilibruar, veçanërisht kur ka probleme që mund të ndikojnë në shëndetin e flokëve.

Përveç integrimit të ushqimeve të listuara më sipër në dietën tuaj, Dr. Carlos Portinha rekomandon “një mënyrë jetese të shëndetshme, me stërvitje dhe nivele të reduktuara të stresit për një shëndet më të mirë në përgjithësi dhe, në veçanti, për flokë më të shëndetshëm”.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com