Lart

A Është Salca e Kosit e Mirë Për Ju?

Salcë kosi i trashë dhe i pasur, që përdoret zakonisht për patate të skuqura, ushqime meksikane, ëmbëlsira me krem dhe gjella, është ushqim me kalori dhe me yndyrë të lartë. Megjithëse salca e kosit ka pak kalcium, janë disa vlera ushqyese të cilat duhet t’i merrni parasysh para se ta përfshini salcën e kosit rregullisht në dieten tuaj.

 A Është Salca e Kosit e Mirë Për Ju 

Procesi dhe Identifikimi

Salca e kosit fillon një herë si krem. Kremi kalon nëpër një proces fermentimi kur prodhuesi kombinon kremin me bakteriet e specializuara. Bakteret e acidit laktik i japin kremit të acidit shijen e saj dalluese dhe trashësia e kremrave ndihmon në trashësinë e produktit. Salcë kosi me yndyrë të plotë duhet të ketë të paktën 18 për qind yndyrë, ndërsa salcë kosi me yndyrë të reduktuar duhet të ketë 25 për qind më pak yndyrë  dhe salcë kosi pa yndyrë duhet të përmbajë më pak se 0,5 g yndyrë për çdo 50 g peshë, sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë.

 

Kaloritë dhe yndyrat

Salcë kosi i rregullt me ​​yndyrë të plotë përmban 23 kalori në 1 lugë gjelle. Kaloritë e yndyrës në salcë kosi përbëjnë 93 për qind të kalorive të saj, me sasi të tjera nga sasi të vogla të karbohidrateve dhe proteinave. Yndyra e ngopur, e treguar nga Shoqata Amerikane e Zemrës, rrit rrezikun për sëmundjet e zemrës duke rritur sasinë e kolesterolit në gjak, përbën 60 për qind të kalorive yndyrore në salcë kosi. Yndyrnat e tjera në salcë kosi janë mono të pangopura dhe polo të pangopura, të dyja të cilat janë yndyrna të shëndetshme. Salcë kosi me yndyrë të reduktuar,i bërë me qumësht me yndyrë të reduktuar ka 20 kalori për 1 lugë gjelle. dhe 81 për qind e kalorive të saj nga yndyra. Ashtu si salcë kosi me yndyrë të plotë, yndyra në salcë ​​kosi të reduktuar është rreth 60 për qind yndyrë e ngopur.

 

Informata mbi ushqyerjen

Salcë kosi ka vetëm 0.35 g karbohidrate në 1 lugë gjelle, duke e bërë atë një ushqim relativisht të ulët në karbohidrate. Përbërës të tjerë në lugë gjelle të salcës së kosit përfshijnë 0.42 g sheqer dhe 0.25 g proteina. Një lugë gjelle me salcë kosi ju siguron 13 mg kalcium, një përqindje e vogël e nevojës tuaj 1000 mg në ditë. Salcë kosi ka një gjurmë hekuri, vetëm 10 mg natriumi, 17 mg kalium dhe një gjurmë të vitaminës B tiamin, riboflavin dhe niacin në 1 lugë gjelle.

 

Vëmendje

Përdorni rregullisht salcë kosi me masë për shkak të yndyrës së ngopur dhe kalorive të larta. Kur përdorni salcë ​​kosi me yndyrë të plotë, matni me një lugë matëse për të mos shtuar në ushqimin tuaj më shumë kalori se sa keni ndërmend. Salcë kosi me yndyrë të reduktuar ka më pak kalori dhe më pak yndyrë, ndërsa salcë kosi pa yndyrë nuk ka më pak kalori, me 11 kalori në një 1 lugë gjelle dhe pa yndyrë. Përdormi salcën e kosit pa yndyrë në gatesat tuaja, ose zëvëndësoni jogurtin grek më të shëndetshëm dhe me shumë proteina me salcë kosi , me patate të pjekura , në tava të pjekura dhe si toping ne gatesa Meksikane.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com