Lart

Qumësht i Kondesuar i Ëmbël: Ushqyesit, Kaloritë dhe Përdorimi

Qumështi i kondensuar i ëmbël është bërë duke hequr shumicën e ujit nga qumështi i lopës.

Ky proces lë pas një lëng të dendur, i cili pastaj ëmbëlësohet dhe konservohet.

Megjithëse është një produkt qumështi, qumështi i kondensuar i ëmbël duket dhe shijon ndryshe nga qumështi i rregullt. Është më i ëmbël, me ngjyrë të errët dhe ka një cilësi më të trashë dhe më të fortë.

Qumështi i kondensuar i ëmbël gjithashtu ka një jetë të gjatë, duke e bërë atë një përbërës popullor në ushqime në mbarë botën.

Ky artikull shqyrton vlerën ushqyese të qumështit të kondensuar të ëmbël, përfitimet e tij, disavantazhet dhe përdorimet e ndryshme.

Si ndikon qumështi në shëndetin tuaj?!

Qumështi i kondensuar i ëmbël vs qumështi i vluar

Qumështi i vluar dhe qumështi i kondensuar i ëmbël janë bërë të dyja duke hequr pak më shumë se gjysmën e ujit nga qumështi i lopës.

Për këtë arsye, këto terma përdoren shpesh në mënyrë të ndërsjellë – por ato ndryshojnë pak.

Dallimi kryesor është se qumështi i kondensuar i ëmbël përmban sheqer të shtuar si një ruajtës për të ndihmuar në zgjatjen e afatit të ruajtjes.

Nga ana tjetër, qumështi i vluar është i pasterizuar (i nxehtë në temperatura të larta) për të zgjatur jetëgjatësinë. Meqë nuk i shtohen përbërësit, mund të zëvendësoni ujin që e hoqët dhe të prodhoni një lëng që ngjan në mënyrë ushqyese me qumështin e lopës.

Qumështi i kondensuar i ëmbël është shumë më i ëmbël se qumështi i lopës, edhe nëse zëvendësoni ujin e humbur.

 

Sa Sheqer?

Të dy llojet e qumështit përmbajnë disa sheqerna natyrale të qumështit nga të cilat ata janë bërë.

Megjithatë, qumështi i kondensuar i ëmbël siguron më shumë sheqer sesa qumështi i vluar, pasi disa janë shtuar gjatë përpunimit.

Për shembull, 30 ml të qumështit të kondensuar të ëmbël ka pak më shumë se 15 gram sheqer, ndërsa e njëjta sasi e qumështit të papërpunuar përmban pak më shumë se 3 gram.

 Fakte të vlerave ushqyese

Qumështi i kondensuar i ëmbël është i lartë në sheqer. Megjithatë, ashtu siç është bërë nga qumështi i lopës, gjithashtu përmban disa proteina dhe yndyra, si dhe një gamë të vitaminave dhe mineraleve.

Është jashtëzakonisht e dendur me energji – vetëm 2 lugë ose 30 ml të qumështit të kondensuar të ëmbël sigurojnë:

  •          Kalori: 90
  •          Karbohidrate: 15,2 gramë
  •          Yndyrë: 2,4 gram
  •          Proteina: 2.2 gram
  •          Kalcium: 8% e vlerës së përditshme (DV)
  •          Fosfor: 10% e referimit të përditshëm (RDI)
  •          Selen: 7% e RDI
  •          Riboflavin (B2): 7% e RDI
  •          Vitamina B12: 4% e RDI
  •          Koline: 4% e RDI

 

Përfitimet potenciale

Megjithëse disa njerëz mund të shmangin qumështin e kondensuar të ëmbël për shkak të numrit të lartë të kalorive që ofron, ka disa përparësi.

 Ruajtja e jetëgjatësisë

Sheqeri i shtuar në qumështin e kondensuar të ëmbël do të thotë se zgjat shumë më shumë se qumështi i rregullt.

Ajo mund të konservohet për periudha shumë të gjata pa ngrirje – shpesh deri në një vit.

Sidoqoftë, sapo të hapet, duhet të mbahet në frigorifer, dhe jetëgjatësia e saj është reduktuar në mënyrë dramatike në rreth dy javë. Gjithmonë kontrolloni udhëzimet në kutinë tuaj për të maksimizuar freskinë.

 Ofron kalori shtesë dhe proteina

Përmbajtja e saj e lartë e kalorive e bën qumështin e kondensuar të ëmbël si përbërës i shkëlqyer për njerëzit që përpiqen të fitojnë peshë.

Në fakt, fortifikimi i bollgurit në mëngjes me vetëm 2 lugë ose 30 ml të qumështit të kondensuar të ëmbël shton ekstra 90 kalori dhe 2 gram proteina në vaktin tuaj.

Përdorimi i qumështit të kondensuar të ëmbël për të rritur përmbajtjen e kalorive mund të jetë më i dobishme sesa përdorimi i sheqerit vetëm pasi produkti siguron gjithashtu proteina shtesë, yndyra dhe disa minerale të shëndetshme si kalcium dhe fosfor.

 Efekte anësore të mundshme

Megjithëse ka disa përfitime për përdorimin e qumështit të kondensuar të ëmbël, mund të ketë gjithashtu edhe efekte anësore.

Të lartë në kalori

Numri i lartë i kalorive në një vëllim të vogël të qumështit të kondensuar të ëmbël mund të jetë pozitiv ose negativ, varësisht nga nevojat tuaja.

Për njerëzit që përpiqen të fitojnë peshë, mund të jetë një mjet i shkëlqyeshëm, por për ata që përpiqen të humbasin peshë, mund të ofrojnë kalori shtesë dhe të panevojshme.

 I papërshtatshëm për njerëzit me intolerancë ndaj qumështit dhe laktozës

Qumështi i kondensuar i ëmbël është bërë nga qumështi i lopës dhe në këtë mënyrë përmban të dyja proteinat e qumështit dhe laktoze.

Nëse keni alergji në proteina të qumështit ose jeni intolerantë ndaj laktozes, atëherë ky produkt është i papërshtatshëm për ju.

Disa njerëz me intolerancë laktoze mund të tolerojnë sasi të vogla të laktozës gjatë ditës.

Nëse ky është rasti juaj, vini re se qumështi i kondensuar i ëmbël përmban më shumë laktozë në një vëllim më të vogël.

 Shije e pazakonshme

Ndërsa disa njerëz mund të shijojnë aromën e ëmbël, unike të qumështit të kondensuar të ëmbël, për të tjerët mund të jetë e pakëndëshme.

Është zakonisht shumë e ëmbël për të zëvendësuar qumështin e rregullt. Prandaj, nuk mund të përdoret gjithmonë si zëvendësim i recetave – veçanërisht në ushqimet e shijshme.

 

 Si ta Përdorni

Qumështi i kondensuar i ëmbël përdoret në të gjithë botën në një shumëllojshmëri ushqimesh dhe pije të ndryshme, duke përfshirë ushqimet e pjekura, pijet e ëmbla dhe madje edhe kafe.

Cilësi e saj e trashë dhe e butë dhe shija e ëmbël e bëjnë atë një përbërës të shkëlqyeshëm në torta.

Për shembull, në Brazil, përdoret për të bërë zhardhokët tradicionale, të njohur si brigadeiro. Në SHBA dhe Britani të Madhe, është një përbërës jetik në tortë me limon  dhe shpesh përdoret në karamele.

Në të gjithë Azinë Juglindore, qumështi i kondensuar i ëmbël është shtuar në kafe – të dyja, të nxehtë dhe të ftohtë – për të shtuar aromë.

Ju mund të bëni akullore, ëmbëlsira apo edhe të shtoni atë në gjyveç të shijshëm dhe supa për t’i bërë ato më të butë.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com