Lart

Çaji i hibiskusit, ilaç për hipertension

Presioni i lartë i gjakut, i njohur gjithashtu si hipertension, është një gjendje e zakonshme ku forca afatgjatë e gjakut kundër mureve të arterieve tuaja është shumë e lartë.

Me kalimin e kohës, kjo mund të rrisë rrezikun e problemeve serioze shëndetësore, të tilla si sëmundjet e zemrës . Prandaj, gjetja e mënyrave për të ulur një lexim të lartë është thelbësore.

Ju mund të ulni në mënyrë efektive hipertensionin duke modifikuar dietën tuaj dhe artikuj të veçantë që janë vërtetuar veçanërisht të aftë në këtë detyrë.

Një nga më bindësit është çaji i hibiskusit, i njohur edhe si çaji i thartë, i cili vjen nga bima njëvjeçare me shkurre në familjen Malvaceae. Shumë studime kanë vënë në dukje përfitimet e pirjes së çajit hibiskus dhe kërkimet e fundit të botuara në revistën Nutrition Reviews kanë shqyrtuar literaturën aktuale.

Studiuesit kryen një kërkim sistematik të bazave të të dhënave Web of Science, Cochrane, Ovid (MEDLINE, Embase, AMED) dhe Scopus. Ata identifikuan raporte të publikuara deri në qershor 2021 mbi provat e kontrolluara të rastësishme duke përdorur hibiscus si një ndërhyrje për presionin e gjakut.

Çfarë mësuan studiuesit?

Hibiskusi ushtroi efekte më të forta në presionin sistolik të gjakut sesa placebo, me “madhësinë” e reduktimit më të madh në ata me presion të lartë të gjakut në bazë, shkruajnë studiuesit.

Për më tepër, hibiskusi shkaktoi ulje të presionit të gjakut të ngjashme me atë që rezulton nga mjekimi, vunë në dukje ata.

Hibiskusi gjithashtu uli ndjeshëm nivelet e lipoproteinës me densitet të ulët (LDL) krahasuar me çajrat e tjerë dhe placebo, zbuluan studiuesit.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com