Lart

Dardha dhe përfitimet e saj për zemrën

Të gjithë jemi të vetëdijshëm se kolesteroli i lartë është një rrezik i madh për shëndetin dhe ka një efekt të dëmshëm në sistemin kardiovaskular dhe zemrën.

Ndoshta nuk e keni ditur por dardhat janë ato që e ulin efektivisht.

Kolesteroli i lartë rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe sulmit në zemër. Në lidhje me ashpërsinë dhe shpeshtësinë e problemit, mjeku do të përshkruajë pilula nëse është e nevojshme, por sigurisht që niveli i këtyre yndyrave do të ulet duke ndryshuar dietën dhe mënyrën e jetesës.

Dietologu dhe dietologu Rob Hobson përmendi një ushqim të shëndetshëm, i cili jo vetëm ul nivelin e kolesterolit në gjak, por ka edhe veti të tjera të dobishme.

Hobson shpjegoi se dardha përmban një sasi të madhe të fibrave të tretshme të njohura si pektinë.

Nutricionistja e nderuar theksoi gjithashtu se shkencëtarët kanë kryer një numër të madh studimesh për pektinën, të cilat kanë vërtetuar se ajo ul vërtet kolesterolin dhe se kjo substancë gjendet edhe tek mollët dhe agrumet.

Përveç kësaj, dardha është e pasur me antioksidantë që ndihmojnë trupin të luftojë radikalet e lira. Në një studim të publikuar në “Current Developments in Nutrition”, shkencëtarët shpjeguan gjithashtu se ky frut mund të ulë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com