Lart

Ju hahet ëmbël ose njelmët? Ja se çfarë i mungon trupit tuaj

Ndoshta ju ka ndodhur më shumë se një herë që thjesht duhet të hani një kub çokollatë ose të “dëshironi” diçka të kripur.

Kjo nuk është asgjë e pazakontë dhe në shumicën e rasteve është një shenjë se trupit tonë i mungojnë disa substanca thelbësore. Nutricionisti Lee Holmes shpjegon se çfarë duhet të bëni në këto raste:

Çfarë do të thotë nëse keni një neps të ëmbël?

“Nëse hani çokollatë ose arra, mund të jetë një sinjal i mungesës së magnezit”, shpjegon Holmes.

Dëshira për ëmbëlsirat është zakonisht një sinjal i mungesës së mineraleve të rëndësishme, kështu që nëse hani çokollatë, kek ose diçka të ngjashme, mund të nënkuptojë se ju mungon hekuri, kalciumi, magnezi,  zink…

Çfarë do të thotë nëse dëshironi ushqim të kripur?

Nëse papritmas ndjeni nevojën për diçka të kripur, si patatina ose kikirikë, ky është një sinjal i një çekuilibri elektrolit. Ju do të ndjeni një nevojë të ngjashme nëse, për shembull, shkoni në stërvitje. Pastaj trupi hodhi elektrolitet përmes djersës dhe ju dërgon një sinjal se duhet t’i zëvendësoni ato.

“Kur humbasim shumë kripë dhe elektrolite, trupi do të dërgojë një sinjal për të zëvendësuar atë të humbur. Ju do të ndjeni një dëshirë për patate të skuqura ose ushqime të tjera të kripura, por mund të jetë gjithashtu një shenjë se keni mungesë zinku ose hekuri”, tha Holmes.

Cila është zgjidhja?

Lee Holmes thekson se secila prej këtyre dëshirave të papritura për ushqime “të dëmshme” plot kripë dhe sheqer mund të plotësohet në mënyrën e duhur, do të kënaqni oreksin tuaj dhe do të kompensoni pikërisht atë që i mungon trupit.

Dëshira për ëmbëlsirat do të plotësohet nëse hani arra, pulë, vezë, djathë ose perime me ngjyra të ndezura.

Dëshira për ushqim të kripur do të plotësohet me arrat, peshkun e yndyrshëm dhe produktet e qumështit të dhisë.

Shpërndaj
venesa