Lart

Ju mund të zvogëloni rrezikun e kancerit të gjirit dhe të humbni peshë me këtë ndryshim të vogël diete

Duke pasur parasysh prevalencën e kancerit të gjirit, shumë prej nesh po kërkojnë hapa të thjeshtë parandalues ​​për të ulur rrezikun e kancerit, si ngrënia e vakteve të shëndetshme dhe të balancuara.

Por ndërsa dieta juaj është e rëndësishme për reduktimin e rrezikut të kancerit të gjirit, shkencëtarët tani besojnë se kur hani është po aq e rëndësishme sa ajo që hani kur bëhet fjalë për parandalimin e kancerit të gjirit. Këtu hyn agjërimi me ndërprerje.

Çfarë është agjërimi me ndërprerje?

Agjërimi me ndërprerje është praktika e ndërrimit ndërmjet kohës së ngrënies dhe kohës së agjërimit gjatë gjithë ditës. Në mënyrë tipike, agjërimet janë diku nga 12 deri në 16 orë të ndjekura nga periudha të ngrënies prej tetë deri në 12 orë.

Praktika është e lidhur me përfitime të shumta shëndetësore, duke përfshirë humbjen e peshës, riparimin e qelizave, përmirësimin e niveleve të insulinës dhe rritjen e imunitetit ndaj kushteve dhe sëmundjeve të caktuara.

Ekzistojnë lloje të ndryshme agjërimesh me kohë të kufizuar në varësi të shëndetit dhe qëllimeve të një personi. Një nga këto është agjërimi i bazuar në ritmet cirkadiane. Kjo do të thotë të hani vetëm gjatë orëve të ditës, që është rreth 10 deri në 12 orë të ditës në varësi të kohës së vitit, dhe të përmbaheni nga të ngrënit gjatë natës.

Si mund të ulë agjërimi me ndërprerje rrezikun e kancerit të gjirit?

Shkencëtarët zbuluan më parë se obeziteti rrit rrezikun e zhvillimit të të paktën 13 llojeve të kancerit, sepse ngatërron nivelet e insulinës në trup dhe ciklet cirkadiane. Gratë pas menopauzës janë gjithashtu në rrezik të shtuar të kancerit të gjirit për shkak të moshës dhe ndryshimit të niveleve të hormoneve.Në këtë studim të ri të kafshëve të botuar në Nature Communications, studiuesit zbuluan se agjërimi i kufizuar me kohë i bazuar në ritmet cirkadiane kishte efekte pozitive në nivelet e insulinës, duke i rikthyer ato në ndjeshmërinë e tyre të duhur dhe gjithashtu duke reduktuar madhësinë e tumorit në proces.

Ndryshe nga agjërimet më të kufizuara me ndërprerje, agjërimi i bazuar në ritmet cirkadiane nuk do t’ju lërë të ndiheni të uritur gjatë procesit. “Ngrënia e kufizuar në kohë ka një efekt pozitiv në shëndetin metabolik dhe nuk shkakton urinë dhe nervozizmin që shoqërohet me agjërimin afatgjatë ose kufizimin e kalorive”, tha Manasi Das, autori kryesor i studimit.

Akoma më mirë, këto rezultate të hulumtimit u shfaqën pa një ndryshim diete ose ushtrimesh te subjektet, që do të thotë se është e lehtë ta përfshini këtë teknikë në jetën tuaj të përditshme pa pasur nevojë të ndryshoni asgjë tjetër.Ndërkohë që duhet të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se të përfshini ndonjë ndryshim shëndetësor në stilin e jetës tuaj, kjo strategji e agjërimit të ndërprerë të bazuar në ritmin cirkadian është ajo që duhet parë kur bëhet fjalë për parandalimin e kancerit

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com