Lart

Përparësitë e Djathit Çedar

Të ngrënit rreth 40 gram  djathë çedar (cheddar) llogaritet si ekuivalent i 1 filxhani qumësht dhe është një e treta e konsumit të rekomanduar të qumështit në ditë për të rriturit. Produktet e qumështit, si djathi çedar, ju ofrojnë ushqyes esencial, duke përfshirë proteina, kalcium, vitaminë D dhe kaliumi.

Marrja e sasive të mjaftueshme të këtyre ushqyesve ndihmon në zvogëlimin e rrezikut tuaj për probleme shëndetësore të tilla si osteoporoza, diabeti, sëmundjet e zemrës dhe presioni i lartë i gjakut.

Përparësitë e Djathit Çedar

Proteinat

Çdo porcion prej 25 gram djathë çedar, që është rreth 1 fetë, përmban 7 gram proteina, ose 14 përqind të vlerës ditore për proteina. Proteinat nga djathi çedar është një proteinë e plotë, duke siguruar të gjitha aminoacidet esenciale për të cilat ka nevojë trupi. Proteinat janë gjithashtu shumë ngopëse, duke ju ndihmuar të hani më pak gjatë ditës.

Vitaminat

Djathi çedar ju ofron sasi të vogla të vitaminave esenciale. Çdo shërbim prej 25 gramëve përmban 0.1 miligram riboflavin dhe 281 njësi ndërkombëtare të vitaminës A, ose 6 për qind të vlerës së përditshme; dhe 0.2 mikrogramë vitaminë B-12, ose 4 për qind të vlerës ditore; si dhe sasi të vogla të tiamines, niacinës, vitaminës B-6, folatit dhe vitaminave D, E dhe K.

Riboflavini ndihmon në formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe kthimin e ushqimit në energji, si dhe vepron si një antioksidant për të parandaluar dëmtimet nga radikalet e lira. Vitamina A është thelbësore për funksionimin e duhur të organeve tuaja, për shikim më të mirë dhe rritje të qelizave, dhe vitamina B-12 është e nevojshme për prodhimin e ADN-së dhe qelizave të kuqe të gjakut.

Mineralet

Çdo shërbim prej 25 gramëve i djathit çedar siguron 202 miligram kalciumi, ose 20 përqind të vlerës ditore të rekomanduar; 143 miligramë fosfor, ose 14 përqind të VD; 0.9 miligram zink, ose 6 për qind të VD; dhe sasi të vogla të kaliumit, hekurit dhe magnezit. Kalciumi është thelbësor për funksionin e duhur të muskujve dhe nervave dhe për mbajtjen e kockave të forta, fosfori është i nevojshëm për funksionin e veshkave dhe prodhimin e ADN-së, dhe zinku është i nevojshëm për të formuar proteina dhe funksione imune.

Konsiderata

Hani djathë çedar me masë, sepse është i lartë në yndyrë dhe kalori, duke siguruar 114 kalori dhe 9 gram yndyrë në 25 gram, duke përfshirë 6 gram yndyrë të ngopur. Kjo është 14 për qind e vlerës së përditshme për yndyrën dhe 30 për qind për yndyrën e ngopur. Zgjidhni djathë të mprehtë ose ekstra të mprehtë në mënyrë që nga aroma më e fortë të përdorni më pak djathë për të marrë shijen që dëshironi. Gjithashtu mendoni të provoni versione me pak yndyrë për të minimizuar më tej konsumin e yndyrës.

 

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com