Lart

Detoks nga Mushti i Uthullës së Mollës: Si Funksionon?

Çfarë është detoksi nga mushti i uthullës së mollës?

Deri tani, ju mund të keni menduar se mushti i uthullës së mollës është i mirë vetëm për sallata. Por njerëzit në të gjithë globin përdorin atë në një numër mënyrash të tjera mjekësore.

Në fakt, shumë prej tyre e përdorin atë si përbërësin qendror në atë që quhet detoks nga mushti i uthullës së mollës.

Ideja prapa detoksit është se mushti i uthullës së mollës i papërpunuar dhe i pafiltruar ende ka “thelbin” në të. Thelbi përmban baktere të mira për zorrën, vitamina, minerale dhe enzima. Është normale që mushti i uthullës së mollës i papërpunuar të jetë i errët ose i turbullt.

Përdorimi i mushtit të uthullës së mollës për detoksifikim, dietë, ose përfitime të tjera shkon prapa mijëra vjet. Disa madje pretendojnë se babai i mjekësisë, Hipokrati, promovoi cilësitë e tij shëndetësore mbrapa në vitin 400 BC.

Kohët e fundit, krijuesit e mushtit të uthullës së mollës Bragg kanë treguar përparësitë e tij shëndetësore që nga viti 1912.

Cilat janë përfitimet e detoksit nga mushti i uthullës së mollës?

Trupi është në gjendje të pastrojë veten. Nuk ka shumë kërkime shkencore që mbështesin argumentin se dietat e detoksit heqin toksinat nga trupi.

Shumë njerëz përdorin dietë detoksi për të filluar ndryshimin e dietës së tyre, duke hequr ushqimet e përpunuara dhe duke futur ushqime të shëndetshme.

Përfitimet e supozuara që ju mund të fitoni nga një detoksi nga mushti i uthullës së mollës janë si të brendshme ashtu edhe të jashtme. Ato përfshijnë:

 • Dhëniën trupit një dozë të mirë të enzimeve
 • Rritjen e konsumit të kaliumit
 • Mbështetjen e një sistemi imun të shëndetshëm
 • Ndihmën me kontrollin e peshës
 • Promovimin e balancës së pH-së në trup
 • Ndihmën me tretje të shëndetshme
 • Shtuarjen e baktereve të mira për funksionin e zorrëve dhe imunitetit
 • Ndihmën në heqjen e “toksinave të llumit” nga trupi
 • Qetësimin e lëkurës dhe ndihmën për ta mbajtur atë të shëndetshëm
 • Shërimin e puçrra në fytyrë kur përdoret jashtë

Ju mund të dëgjoni se mushti i uthullës së mollës ndihmon në reduktimin e oreksit dhe madje edhe djegien e yndyrës. Ekzistojnë gjithashtu prova që sugjerojnë që shtimi  i mushtit të uthullës së mollës në rutinën tuaj të përditshme mund të ndihmojë me diabetin e tipit 2 dhe kolesterolin e lartë.

Si t’a bëni detoksin nga mushti i uthullës së mollës

Receta bazike është si më poshtë:

 • 1 deri në 2 lugë të mushtit të uthullës së mollës të papërpunuar dhe të pa filtruar
 • 240 ml ujë të purifikuar ose të distiluar
 • 1 deri 2 lugë gjelle ëmbëlsues (mjaltë organike, sirup panjë ose 4 pika Stevia)

Ka shumë ndryshime në këtë pije bazë. Disa përfshijnë shtimin e lëngut të limonit. 

Të tjerë shtojnë një copë piper të specit të kuq.

Me detoksin e mushtit të uthullës së mollës, konsumoni këtë lloj pije rregullisht për një periudhë të caktuar kohore – disa ditë deri në një muaj ose më shumë.

Shumë njerëz zgjedhin ta konsumojnë atë tri herë në ditë: pas zgjimit, në mes të mëngjesit dhe përsëri në mesditë.

A ka ndonjë hulumtim që mbështet detoksin nga mushti i uthullës së mollës?

Nuk ka asnjë hulumtim formal në lidhje me mushtin e uthullës së mollës si pjesë e një 

diete detoksifikimi.

Pjesa më e madhe e informacionit që do të gjeni në internet është thjesht anekdotal.  Lexoni me kujdes. Por kjo nuk do të thotë se vetitë e shëndetshme të uthullës së mollës nuk janë shqyrtuar.

Për shembull, ekziston një hulumtim në rritje lidhur me mushtin e uthullës së mollës dhe ndikimin e tij në diabetin e tipit 2.

Në një studim të vogël, konsumimi i këtij përbërësi uli glukozën e gjakut dhe insulinën në 12 pjesëmarrës me diabet. Jo vetëm kjo, por edhe ngopia e pjesëmarrësve pas ngrënies së bukës u rrit.

Kur vjen puna te humbja e peshës, ka disa studime që mbështesin fuqitë e mushtit të uthullës së mollës.

Një studim zbuloi se minjtë obezë që pinë musht të uthullës së mollës përditë humbën  më shumë peshë trupore dhe masë yndyre sesa minjtë në grupin e kontrollit. Perimetri  i belit dhe nivelet e triglicerideve për minjtë në grupin që konsumonin uthullën e mollës u ulën ndjeshëm.

Në një studim tjetër,  mushti i uthullës së mollës uli nivelin e LDLsë, triglicerideve dhe kolesterolit në 19 persona me hiperlipidemi, ose yndyrna të larta të gjakut.

Rezultatet sugjerojnë se konsumimi i rregullt i  mushtit të uthullës së mollës mund të jetë një mënyrë e mirë për të parandaluar aterosklerozën për njerëzit me rrezik të lartë të zhvillimit të këtij komplikacion dhe problemeve të tjera të zemrës.

Megjithatë, këto studime u kryen ose në kafshë ose grupe shumë të vogla të njerëzve. 

Nevojiten ende studime më të mëdha për njerëzit.

Për shkak se provat përreth  mushtit të uthullës së mollës janë kryesisht anekdotike, ne 

caktuam komente nga vlerësimët e Amazon të dhëna nga njerëz të cilët provuan detoksin.

Çfarë duhet të dini para se të provoni këtë detoks

Para se të filloni të konsumoni shumë uthull molle, sigurohuni që është e holluar me ujë. Mushti i uthullës së mollës në formën e tij të pastër është acid. Mund të dëmtojë smaltin e dhëmbëve ose të djegë gojën dhe fytin.

Nëse vendosni të bëni detoks, sigurohuni që të pastroni gojën me ujë pas pirjes së uthullës.  Ju mund të dëshironi ta pini atë përmes një pipëze. Edhe vetëm një gotë në ditë mund të jetë e mjaftueshme për të ndikuar negativisht në dhëmbët tuaj.

Mushti i uthullës së mollës mund të bashkëveprojnë me ilaçe të ndryshme ose shtesa. Në veçanti, mund të kontribuojë në nivelet e ulëta të kaliumit nëse merrni diuretik ose insulinë.

Nëse merrni diuretik ose insulinë, bisedoni me mjekun tuaj para se të filloni rregullisht të pini musht të uthullës së mollës ose të provoni detoksin.

Nëse merrni diuretikë ose insulinë, bisedoni me mjekun tuaj para se të filloni rregullisht të pini uthull të mushtit të mollës ose të provoni detoxin.

Njerëzit të cilët kanë provuar detoksin nga mushti i uthullës së mollës tregojnë se mund të keni të përziera ose parehati në stomak pasi t’a pini atë. Ky siklet është zakonisht më i keq në orët e mëngjesit kur stomaku juaj është i zbrazët.

Në fund të fundit

Ndërsa nuk ka një numër të madh të hulumtimeve për të sugjeruar që mushti i uthullës së mollës është një kurë shëndetësor mrekulli, deshmitë dhe komentet që do të gjeni në internet mund të jenë bindëse.

Tentimi për detoks nga uthulla e mollës është me shumë gjasë i sigurt për shumicën e njerëzve.

Në fund, mënyra më e mirë për të “detoksifikuar” trupin tuaj mund të jetë ndalimi i konsumit së sheqernave dhe ushqimeve të përpunuara dhe të hani një dietë të shëndetshme të pasur me ushqime të plota, si fruta dhe perime të freskëta, drithëra të plota dhe proteina të ligëta.

Nëse jeni ende të interesuar për uthull molle, është mirë të konsultoheni me mjekun tuaj para se të shtoni këtë përbërës në dietën tuaj. Kjo sidomos nëse jeni duke marrë ilaçe ose shtesa.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com