Lart

10 Përfitimet Shëndetësore të Mishit të Qengjit

A keni ngrënë ndonjëherë më parë qengj? Shumë njerëz po, por mund ta kenë klasifikuar pa dashje si dele, edhe pse ka disa dallime të dukshme.

Më e rëndësishmja, mishi i qengjit, ndërsa ende nga delet e zbutura, është marrë nga kafshët 12 muajshe dhe më të reja, ndërsa delehet nga kafshët më të vjetra.

Përveç kësaj, mishi i qengjit është dukshëm më i butë dhe përmban më pak yndyrë se delet. Shije e saj konsiderohet gjithashtu më pak e dallueshme, kur krahasohet me dele e cila ka një shije shumë karakteristike.

Por çfarë mund të sjellë mishi i qengjit në tryezë që mishërat e tjerë nuk e ofrojnë? Lexo më tej për të kuptuar nëse ia vlen koha që të konsumoni pak mish qengji më shumë.

10 Përfitimet Shëndetësore të Mishit të Qengjit

Vlerat ushqyese të mishit të qengjit (Për 100g)

Kalori-188

Yndyrë të përgjithshme-7.8g

Proteina-28g 55% KDR

Tiamin-0.1mg 9% KDR

Riboflavin-0.4mg 25% KDR

Niacin-6mg 29% KDR

Vitamina B6-0.5mg 23% KDR

Vitamina B1-23mcg 53% KDR

Acid Pantotenik-1mg 10% KDR

Hekuri-2.5mg 14% KDR

Magnez-26mg 6% KDR

Fosfor-237mg 24% KDR

Kaliumi-354mg 10% KDR

Zinku 5.2mg 35% KDR

Bakri-0.2mg 9% KDR

Selen-10.8mcg 15% KDR

10 Përfitimet Shëndetësore të Mishit të Qengjit

  1. Ndihmon mbështetjen e sintezës së testosteronit

Mishi i qengjit klasifikohet si mish i kuq. Çfarë kupton kur dëgjon termin mish i kuq? Për shumicën e njerëzve, dëgjimi i këtij termi është sinonim me yndyrë.

Ndërsa në teori, kjo është e saktë, kuptimi i vërtetë i mishit të kuq është se fibrat e muskujve vetëm përmbajnë një dendësi më të madhe të hekurit hem dhe zink. Po, prej nga merret mishi i kuq i kafshëve janë më të larta në yndyrë të ngopur (mendoni për viçin, mishin e derrit, delen dhe qengjin), por më vete kjo nuk është aq e keqe.

Në lidhje me sintezën e testosteronit, trupi i mashkullit ka nevojë për yndyrë të ngopur për të mbështetur sintezën e këtij hormoni, i cili shoqërohet me zink dhe selen, ndihmon për të mbështetur një mjedis ideal për rritjen e prodhimit.

Nëse jeni atlet ose përpiqeni të përmirësoni përbërjen tuaj të trupit, prodhimi i testosteronit është i rëndësishëm për suksesin tuaj.

  1. Burim i pasur i aminoacidit karnozinë

Edhe pse trupat tanë mund të prodhojnë karnozinë, konsumi i burimeve të jashtme të këtij aminoacidi është jashtëzakonisht i dobishëm për arsyet e përshkruara më poshtë.

Së pari, karnozina posedon efekte të forta anti-aterosklerotike, të cilat zvogëlojnë depozitimin e pllakave yndyrore në brendësi të mureve të enëve të gjakut. Kjo mund të ndihmojë në reduktimin e rrezikut të sëmundjes kardiovaskulare në mënyrë të konsiderueshme, duke përfshirë sulmet në zemër dhe goditjet.

Përveç kësaj, gjithashtu pengon formimin e produkteve përfundimtare të glikacionit (PPG), të cilat janë pro-oksiduese në natyrë dhe rrisin inflamacionin brenda trupit. Nivelet e larta të kësaj përbërje besohet të jenë faktorë për zhvillimin e kancerit dhe plakjen e parakohshme.

  1. Furnizim me proteina të plota

Ndërsa shumë mishra të kafshëve sigurojnë proteina të plota, mishi i qengjit përmban një profil të aminoacideve që është i ndryshëm nga shumë të tjerë.

Në veçanti, është një burim i madh i aminoacidit leucinë, që mbështet anabolizmin, ose riparimin dhe rigjenerimin e indeve. Proteina e përftuar është gjithashtu relativisht e dobët, kur krahasohet me mishrat e tjerë të kuq, siç janë mishi i deles apo viçit.

  1. Parandalon ose trajton aneminë e mungesës së hekurit

Mishi i qengjit është një burim i shkëlqyeshëm hekurit hem, superior ndaj hekurit të marrë nga burimet e bimëve (jo-hem). Hem hekuri absorbohet në mënyrë të konsiderueshme më mirë se hekuri jo hemik, duke ndihmuar në sigurimin e mjaftueshëm të këtij minerali të disponueshëm për sintezën e qelizave të kuqe të gjakut.

Meqënëse mbizotërimi i anemisë së parandalueshme vazhdon të rritet, konsumi i hemit nga burime të tilla si mishi i qengjit mund t’ju ndihmojë të përmbushni qëllimet tuaja ushqyese për këtë mineral.

  1. Mbështet sistemin antioksidant të trupit

Ndërsa konsumi i frutave dhe perimeve të pasura me antioksidantë këshillohet për të mbështetur procesin e neutralizimit të radikaleve të lira, mishi i qengjit mund të japë një dorë në këtë proces, për shkak të faktit se përmban në mënyrë natyrale glutationin.

Ky përbërës është referuar si antioksidant master, duke qenë më i fuqishmi i prodhuar natyrshëm nga trupi juaj. Dhe po, edhe pse trupi ynë në mënyrë natyrale prodhon këtë kompleks antioksidant, konsumi i ushqimeve që përmbajnë atë është një mënyrë e shkëlqyer për të ndihmuar në mbështetjen e prodhimit natyral.

  1. Promovon qëndrueshmërinë dhe performancën fizike

Edhe pse proteina ndihmon për të mbështetur rritjen dhe rikuperimin e indit të muskujve, mishi i qengjit përmban më shumë se vetëm proteina. Në veçanti, është prania e aminoacideve beta-alanine, pararendësja e karnozinës, dhe Kreatina, të njohura mirë për dekada si një përforcues i performancës.

Përforcimi i dietës tuaj me këto aminoacide përmirëson performancën, prodhimin e forcës, zvogëlon lodhjen dhe përmirëson thithjen e acidit laktik, i cili dihet se shkakton dështim të muskujve gjatë aktivitetit.

Kjo përkthehet në aftësinë për tu stërvitur për një periudhë më të gjatë kohe para se të fillojë lodhja.

  1. Promovon shëndetin e lëkurës

Ndërsa yndyrat në përgjithësi janë të rëndësishme për prodhimin e membranës lipide të qelizave të lëkurës suaj, prania e yndyrave Omega-3 është e shkëlqyer për ruajtjen e shëndetit të lëkurës tuaj, duke ndihmuar në mbështetjen e fleksibilitetit, mbajtjes së lagështirës dhe mbështetjes së funksionit antioksidues.

Rezultati është zvogëlimi i dukshmërisë së rrudhave dhe linjave të imta, dhe një shkallë më e lartë e hidratimit.

  1. Mbështetë shëndetin imun

Prania e zinkut në mish qengji shkon shumë larg në mbështetjen e shëndetit imunitar, me zinkun që ndihmon në mbështetjen e shumë reaksioneve enzimatike që nxisin shkatërrimin e patogjenëve. Zinku është gjithashtu i njohur për të ndihmuar në shërimin dhe mund të minimizojë formimin e plagëve0000 në proces.

Nëse jeni shumë aktiv, sigurimi që konsumoni zink shtesë është shumë i rëndësishëm pasi humbni një pjesë të konsiderueshme përmes djersës.

  1. Mbështetë humbjen e peshës

Mishi i qengjit mund të ndihmojë për të mbështetur humbjen e peshës, të paktën nëse konsumoni mishin e qengjit që ka ngrënë bar.

Delet e rritura në këtë mënyrë kanë një shkallë më të lartë të një yndyre të dobishme të njohur si acidi linoleik i konjuguar në muskujt e tyre, i njohur për të promovuar përdorimin e yndyrës së trupit të ruajtur për karburant dhe gjithashtu minimizuar ruajtjen e yndyrës trupore pasuese.

Këto yndyrna gjithashtu ndihmojnë për të mbështetur shëndetin e zemrës, dhe me stërvitje aerobike të qëndrueshme, do të thotë më shumë humbje peshe.

 

  1. Mbështetë shëndetin e sistemit nervor

Ndërsa sistemi nervor ka nevojë për një mori ushqyesish për të funksionuar në mënyrë efikase, dietat që furnizojnë sasi të mëdha të vitaminave B dhe yndyrna, bëjnë punën më të mirë të mbështetjes së funksionit të shëndetshëm të nervave.

Vitamina B ndihmon në inkurajimin e transmetimit në nerva dhe mbajtjen e ndjeshmërisë nervore, veçanërisht të rëndësishme në nervat periferike të tilla si këmbët, të cilat mund të jenë subjekt i problemeve të qarkullimit.

Yndyra, në anën tjetër, vepron si një mbështjellës izolues rreth fibrave nervore, të cilat parandalojnë humbjen e sinjalit elektrik gjatë transmetimit të stimulit. Mendoni sikur jeni duke u përpjekur të mbushni një kovë me një çorape të mbushur me vrima – rezultati përfundimtar është një pjesë e asaj që ishte fillimisht atje.

Përfundim

A justifikohet përfshirja e mishit të qengjit në dietën tuaj? Definitivisht. Miti për mishin e kuq që është i keq për ju nuk është domosdoshmërisht i vërtetë, pasi që mishi i kuq është i pasur me minerale që mbështesin shëndetin. E vetmja kohë që mishi i kuq duhet të përdoret me kujdes, është nëse keni hipertension para-ekzistues ose keni probleme që kërkojnë monitorim të ngushtë të marrjes së yndyrës.

Mbi të gjitha, mishi i qengjit është i pasur, i shijshëm dhe mund të ndihmojë që recetat monotone t’i bëni prapë të mrekullueshme!

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com