Lart

Përfitimet Shëndetësore të Mishit të Kuq

Përfitimet Shëndetësore të Mishit të Kuq

 

Ju mund të mendoni mishin e kuq si një ushqim që është i ndaluar. Mishi i kuq, i tillë si mishi i lopes, derrit, qengjit, viçit apo deles, janë dekurajuar për përdorim sepse shumë copa mishi përmbajnë shumë kolesterol dhe yndyrë të ngopur. Megjithatë, mishi i kuq mund të ketë vend në një dietë të shëndetshme për aq kohë sa ju jeni të ndërgjegjshëm për llojin dhe madhësinë e copës. Ju gjithashtu mund të zgjidhni bizon për mish të kuq të ligët. Shtuarja e një ose dy porcioneve të mishit të kuq të freskët ose organik në dietën tuaj të përjavshme do të furnizojë trupin tuaj me shumë lëndë ushqyese vitale.

Përfitimet Shëndetësore të Mishit të Kuq

Furnizon me proteina

 

Një porcion 85 gramësh i mishit të kuq furnizon rreth gjysmën e sasisë së proteinave për të cilën një i rritur ka nevojë për dietën e përditshme. Proteinat që merrni nga mishi i kuq përmbajnë të gjitha aminoacidet e nevojshme për ndërtimin e muskujve dhe riparimin e indeve. Masa e muskujve është thelbësore sepse ju jep mundësinë për të qenë fizikisht aktiv, por gjithashtu prodhon enzima dhe hormone që ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve. Proteinat janë gjithashtu të lidhura me humbjen e peshës, pasi ajo shuan urinë dhe ju mbanë të ngopur për orë pas vaktit tuaj.

 

Siguron hekur

 

Instituti Linus Pauling i Universitetit Shtetëror të Oregonit rekomandon që gratë të konsumojnë çdo ditë 18 miligramë hekur dhe burrat të konsumojnë 8 mg. Mishi i kuq i ligë furnizon një sasi të mirë hekuri në varësi të prerjes së mishit dhe përmban një formë hekuri që absorbohet më lehtë se hekuri në ushqimet me bazë bimore. Shtuarja e mishit të kuq në dietën tuaj një ose dy herë në javë mund t’ju ndihmojë të konsumoni sasinë e hekurit që trupi juaj ka nevojë për qelizat e kuqe të gjakut për të transportuar oksigjen të mjaftueshëm për të gjitha pjesët e tjera të trupit tuaj. Mangësitë e hekurit mund të ndikojnë në problemet e të mësuarit si dhe në çështjen e energjisë së ulët dhe sjelljes. Një porcion 85 gramësh mish viçi i bluar ofron 2.4 mg hekur, dhe një porcion mish i pjekur furnizon 2.6 mg.

 

Përmban zink

 

Një përfitim tjetër i shtuarjes së mishit të kuq të ligë në dietën tuaj është se ai furnizon 

një dozë të mirë të zinkut. Ju duhet zink nga ushqimet sepse zinku ndihmon në ndërtimin e masës së muskujve, forcon sistemin tuaj imunitar dhe ndihmon në nxitjen e një truri të shëndetshëm. Personi mesatar ka nevojë për 8-11 mg zink çdo ditë. Një porcion 85 gram i mishit të bluar të lopës përmban 5.3 mg zink, dhe një servis i mishit të mishit furnizon 7 mg.

 

Ofron vitamina B

 

Mishi i kuq i butë është një burim natyror i shumë vitaminave B. Ngrënia e ushqimeve që përmbajnë vitamina B natyrisht që është e rëndësishme sepse ndihmon në promovimin e një trupi të shëndetshëm. Mishi i kuq i butë përmban B-12 për sistem të shëndetshëm nervor dhe B-6 për sistem të fortë imunitar. Mishi i kuq gjithashtu përmban niacinin, një vitaminë B që ndihmon tretjen, dhe riboflavinën, një tjetër vitaminë B që promovon shëndetin e lëkurës dhe syve.

 

Konsiderata

 

Edhe pse mishi i kuq ka shumë përfitime shëndetësore, shpesh është i pasur me kolesterol dhe yndyrë të ngopur. Kur konsumoni mish të kuq, jini të vetëdijshëm se sa jeni duke konsumuar në bazë të madhësive të rekomanduara të shërbimit. Një shërbim 85 gramësh është përafërsisht sa madhësia e palmës së dorës suaj. Kufizoni konsumin tuaj për tre ose më pak porcione për çdo javë. Ju gjithashtu mund të zvogëloni marrjen e yndyrës duke zgjedhur mishin e bluar me përmbajtje më të ulët të yndyrës ose duke prerë yndyrën e dukshme (dhjamin) nga copat e mishit para gatimit.

 

Jo të gjitha llojet e mishit të kuq procesohen njësoj. Disa mishra përpunohen me teknika specifike të gatimit ose me aditivë kimikë për të ruajtur shijet. Konsumi i shpeshtë i mishit të përpunuar shoqërohet me një rrezik në rritje të zhvillimit të sëmundjeve kronike të tilla si diabeti, kanceri dhe problem me zemër. Proshuta e derrit, sallamat, proshuta, hot dog-ët dhe salcicet janë disa shembuj të zakonshëm të mishit të përpunuar. Këto ushqime duhet të hahen rrallë ose të shmangen krejtësisht.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com