Lart

Pse Mishi i Përpunuar Është i Keq Për Ju?

Mishi i përpunuar në përgjithësi konsiderohet i pashëndetshëm.

Në studime të shumta, mishi është lidhur me sëmundje si kancerin dhe sëmundjet e zemrës.

Nuk ka dyshim se mishi i përpunuar përmban shumë kimikate të dëmshme që normalisht nuk janë prezent në mish të freskët.

Ky artikull hedh një vështrim të hollësishëm mbi efektet shëndetësore të mishit të përpunuar.

Pse Mishi i Përpunuar Është i Keq Për Ju

Çfarë është mishi i përpunuar?

Mishi i përpunuar është mishi që ruhet me thartim, kriposje, tymosje, tharje ose konservimi.

Produktet ushqimore të kategorizuara si mish i përpunuar përfshijnë:

  • Salçiçet, hot dogët , sallami.
  • Proshutën e derrit, proshutën.
  • Mishin e viçit të kriposur dhe të konservuar.
  • Mishin e tymosur.
  • Mishin e viçit të thatë.
  • Mishin e konservuar.

Në anën tjetër, mishi që është ngrirë ose i është nënshtruar përpunimit mekanik si prerjës në copa ose feta konsiderohet i papërpunuar.

PËRMBLEDHJE: Të gjitha mishrat që janë tymosur, kriposur, tharë ose konservuar, konsiderohen të përpunuara. Këtu përfshihen salcicet, hot dogët, sallami dhe proshutë.

Ngrënia e mishit të përpunuar shoqërohet me mënyrë jetese jo të shëndetshme

Mishi i përpunuar vazhdimisht lidhet me efektet e dëmshme për shëndetin.

Ky është një fakt që njerëzit me vetëdije shëndetësore kanë qenë të vetëdijshëm për dekada të tëra.

Për këtë arsye, ngrënia e sasive të mëdha të mishit të përpunuar është më e zakonshme tek njerëzit me zakone jo të shëndetshme jetese.

Në fakt, pirja e duhanit është më e zakonshme në mesin e atyre që hanë shumë mish të përpunuar. Ngrënia e frutave dhe perimeve nga ta është gjithashtu shumë më e ulët.

Shumica e studimeve vëzhguese mbi mishin e përpunuar dhe rezultatet e shëndetit përpiqen të korrigjojnë këta faktorë. Megjithatë, këto metoda nuk janë kurrë të përsosura.

Është e mundur që lidhjet midis mishit të përpunuar dhe sëmundjeve janë pjesërisht për shkak të faktit se njerëzit që hanë mish të përpunuar kanë tendencë të bëjnë gjëra të tjera që nuk janë të lidhura me shëndet të mirë.

Megjithatë, studimet vazhdimisht gjejnë lidhje të forta mes konsumit të përpunuar të mishit dhe sëmundjeve të ndryshme kronike.

PËRMBLEDHJE: Njerëzit që nuk janë të ndërgjegjshëm për shëndetin priren të hanë më shumë mish të përpunuar. Kjo mund të shpjegojë pjesërisht disa nga gjetjet nga studimet që analizojnë lidhjen mes konsumit të mishit të përpunuar dhe sëmundjeve.

Mishi i përpunuar lidhet me sëmundjet kronike

Ngrënia e mishit të përpunuar lidhet me rritjen e rrezikut të shumë sëmundjeve kronike.

Këtu përfshihen:

Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni).

Sëmundjet e zemrës.

Sëmundjet pulmonare obstruktive kronike (SPOK).

Kanceri i zorrëve dhe stomakut.

Studimet mbi konsumin e mishit të përpunuar nga njerëzit janë të gjitha të vëzhgueshme në natyrë.

Ato mund të tregojnë se njerëzit që hanë mish të përpunuar kanë më shumë gjasa të marrin këto sëmundje, por nuk mund të provojnë se mishi i përpunuar i ka shkaktuar ato.

Megjithatë, dëshmitë janë bindëse sepse lidhjet janë të forta dhe të qëndrueshme.

Përveç kësaj, e gjithë kjo mbështetet nga studimet në kafshë. Për shembull, studimet në minjë tregojnë se ngrënia e mishit të përpunuar rritë rrezikun për kancerin e zorrëve.

Një gjë është e qartë, mishi i përpunuar përmban përbërës të dëmshëm kimikë që mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve kronike. Komponimet më gjerësisht të studiuara janë diskutuar më poshtë.

PËRMBLEDHJE: Ngrënia e sasive të mëdha të mishit të përpunuar gjatë një periudhe të gjatë mund të rrisë rrezikun e shumë sëmundjeve kronike, siç janë sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

 

Nitritet, komponimet N-nitroso dhe nitroaminat

Komponimet N-nitrozo janë substanca që shkaktojnë kancer, që besohet të jenë përgjegjëse për disa nga efektet negative të konsumit të mishit të përpunuar.

Ato formohen nga nitriti (nitriti i natriumit) që i shtohet produkteve të përpunuara të mishit.

Nitrit natriumi përdoret si shtesë për 3 arsye:

Për të ruajtur ngjyrën e kuqe / rozë të mishit.

Për të përmirësuar shijen duke ndaluar oksidimin e yndyrës (rancidifikim).

Për të parandaluar rritjen e baktereve, duke përmirësuar aromën dhe duke ulur rrezikun e helmimit me ushqim.

Nitritet dhe komponimet e ngjashme, siç janë nitratet, gjenden gjithashtu në ushqime të tjera. Për shembull, nitratet gjenden në nivele relativisht të larta në disa perime dhe madje mund të jenë të dobishme për shëndetin.

Megjithatë, jo të gjitha nitratet janë të njëjta. Nitritet në mish të përpunuar mund të shndërrohen në komponimet e dëmshme N-nitrozo, nga të cilat të studiuara më gjerësisht janë nitroaminat.

Mishi i përpunuar është burimi kryesor ushqimor i nitroamines. Burime të tjera përfshijnë ujin e pijshëm të kontaminuar, tymin e duhanit dhe ushqimet e kripura dhe turshi.

Nitroaminat formohen kryesisht kur produktet e përpunuara të mishit ekspozohen ndaj nxehtësisë së lartë (mbi 266 ° F ose 130 ° C), siç është kur skuqni proshutën ose salçiçet në skarë.

Studimet në kafshë tregojnë se nitroaminat mund të luajnë një rol të madh në formimin e kancerit të zorrëve.

Kjo mbështetet nga studimet vëzhguese në njerëz, duke treguar se nitroamina mund të rrisë rrezikun e kancerit të stomakut dhe zorrëve.

PËRMBLEDHJE: Mishi i përpunuar që është i skuqur ose i pjekur në skarë mund të përmbajë nivele relativisht të larta të nitroamines. Studimet sugjerojnë se këto komponime mund të rrisin rrezikun e kancerit në stomak dhe zorrë.

Hidrokarburet policiklike aromatike (HPA)

Tymosja e mishit  është njëra nga metodat më të vjetra të ruajtjes, shpesh të përdorura në kombinim me kriposjen ose tharjen.

Kjo metodë çon në formimin e substancave të ndryshme potencialisht të dëmshme. Këto përfshihen hidrokarburet aromatike policiklike (HPA).

HPA janë një klasë e madhe e substancave që krijohen kur lënda organike digjet.

Ato transferohen në ajër me anë të tymit dhe grumbullohen në sipërfaqen e produkteve të mishit të tymosur dhe mishit që është i pjekur në skarë ose i pjekur mbi një zjarr të hapur.

Ato mund të formohen nga:

  • Djegia e drurit ose qymyr drurit.
  • Djegia e yndyrës që digjet në një sipërfaqe të nxehtë.
  • Mishi i djegur ose i tejdjegur.

Për këtë arsye, produktet e mishit të tymosur mund të jenë të larta në HPA.

Besohet se HPAtë mund të kontribuojnë në disa nga efektet negative të shëndetit të mishit të përpunuar.

Studime të shumta në kafshë kanë treguar se disa HPA mund të shkaktojnë kancer.

PËRMBLEDHJE: Produktet e mishit të tymosur mund të përmbajnë sasi të larta të hidrokarbureve policiklike aromatike (HPA). Këto komponime janë treguar të shkaktojnë kancer në kafshë.

Amina Heterociklike (AHC)

Amina Heterociklike (AHC) janë një klasë e komponimeve kimike që formohen kur mishi ose peshku gatuhet në temperaturë të lartë, të tillë si gjatë tiganisjes apo skarës.

Ato nuk janë të kufizuara në mish të përpunuar, por sasi të konsiderueshme mund të gjenden në salcice, proshutë të skuqur dhe mish derri.

AHCtë shkaktojnë kancer kur u jepet kafshëve në sasi të mëdha. Në përgjithësi, këto sasi janë shumë më të larta se ato që normalisht gjenden në dietën njerëzore.

Megjithatë, studime të shumta vëzhguese në njerëz tregojnë se ngrënia e mishit të pjekur mirë mund të rrisë rrezikun e kancerit në zorrë të trashë, në gji dhe në prostatë.

Niveli i AHCsë mund të minimizohet duke përdorur metoda të buta gatim, të tilla si tiganisje nën ngrohje të ulët dhe avullim. Shmangni ngrënien e mishit të djegur dhe të nxirë.

PËRMBLEDHJE: Disa produkte të përpunuara të mishit mund të përmbajnë amina heterociklike (AHC), komponime kancerogjene që gjenden edhe në mish të pjekur mirë dhe peshk.

Klorur natriumi

Prodhimet e përpunuara të mishit zakonisht janë të larta në klorur natriumi, i njohur gjithashtu si kripa e tryezës.

Për mijëra vjet, kripa është shtuar në produktet ushqimore si ruajtës. Megjithatë, përdoret më shpesh për të përmirësuar shijen.

Megjithëse mishi i përpunuar nuk është ushqimi i vetëm që është i lartë në kripë, mund të kontribuojë ndjeshëm në marrjen e kripës për shumë njerëz.

Konsumi i tepërt i kripës mund të luajë rol në hipertension dhe sëmundje të zemrës, veçanërisht tek ata që kanë një gjendje të quajtur hipertension të ndjeshëm ndaj kripës.

Përveç kësaj, disa studime vëzhguese tregojnë se dietat me shumë kripë mund të rrisin rrezikun e kancerit të stomakut.

Kjo mbështetet nga studimet që tregojnë se një dietë me shumë kripë mund të rrisë rritjen e Helicobacter pylori, një bakter që shkakton ulcerat e stomakut, të cilat janë një faktor i rëndësishëm rreziku për kancerin e stomakut.

Shtimi i kripës në ushqime të tëra për të përmirësuar shijen është në rregull, por të hahen sasi masive nga ushqimet e përpunuara mund të shkaktojnë shumë dëm.

PËRMBLEDHJE: Produktet e përpunuara të mishit përmbajnë sasi të mëdha të kripës, të cilat mund të kontribuojnë në disa probleme shëndetësore.

Merrni mesazhin në shtëpi

Mishi i përpunuar përmban komponime të ndryshme kimike që nuk janë të natyrshme në mish të freskët. Shumë nga këto komponime janë të dëmshme për shëndetin.

Për këtë arsye, ngrënia e shumë produkteve të mishit të përpunuar për një periudhë të gjatë (vite ose dekada) mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve kronike, sidomos të kancerit.

Sidoqoftë, duke ngrënë ato herë pas here është mirë. Vetëm sigurohuni që të mos lejoni që atO të dominojnë dietën tuaj dhe të shmangin ngrënien çdo ditë.

Në fund të ditës, ju duhet të kufizoni marrjen tuaj të ushqimeve të përpunuara dhe të bazoni dietën tuaj në ushqime të freskëta.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com