Lart

Pula vs Peshku : Cila është më e mirë për ju?

Kur është fjala për të ngrënë ushqim të shëndetshëm, ju sigurisht e dini cilat janë ato. Gjeni një mënyrë për të frenuar dëshirën tuaj për ëmbëlsira, për të shmangur yndyrnat e panevojshme, dhe absolutisht kufizoni zakonin për të ngrënë proshutë derri. Por nuancat e të ushqyerit shëndetshëm mund të jenë paksa më të komplikuara. Cilat perime përmbajnë më shumë ushqyes, dhe cilat vitamina dhe minerale ju nevojiten me shume? Kur është mirë të shpenzosh në mish të kuq? Dhe cila është më e mira për ju – pulë apo peshk?

 

Shumica e këshillave të shëndetshme që ju lexoni thonë se pula dhe peshku janë opsione të shëndetshme në një dietë të ekuilibruar.

pula apo peshku

Pula vs. peshku: Si janë të dyja të mira

Shoqata Amerikane e Zemrës dëshmon se pula dhe peshqit janë alternativat më të shëndetshme ndaj mishit të kuq kur është fjala për shëndetin e zemrës. Në përgjithësi, të dy format e mishit përmbajnë në mënyrë të konsiderueshme më pak kolesterol dhe yndyrë të ngopur, të cilat mund të çojnë në probleme me zemrën nëse hahen më tepërt. Edhe kolesteroli dhe yndyra e ngopur mund të rrisin presionin e gjakut, duke kontribuar në simptomat paraprake të sëmundjeve të zemrës. Mishrat me pak yndyrë, sikur pula dhe peshku, nuk permbajne aq shumë nga këto komponime cënuese.

 

Klinika Mayo e mbështet këtë argument, me disa përjashtime. Si përgatitet mishi gjithashtu është një faktor. Pula pa lëkurë është gjithmonë e preferuar kur flitet për shëndetin e zemrës, siç është mishi i pjekur ose i zier në krahasim me një shportë peshku të skuqur dhe patate të skuqura.

 

Është e qartë se një dietë e shëndetshme përbëhet nga shumëllojshmëria. Nëse jeni duke bërë më të mirën tuaj për të pasur një dietë të shëndetshme,  natyrisht se keni një rotacion të shpendëve dhe ushqimeve deti në vaktet tuaja. Megjithatë, njëri ia kalon pak tjetrit- të paktën në aspektin e kushtimit të vemendjes sa shume po e hani atë. Këtu është analiza se cila është më e shëndetshme për ju.

 

Pula

Shpendët kanë qenë prej kohësh mishi i bardhë i zgjedhur për njerëzit që hanë shëndetshëm , shpesh për shkak të përmbajtjes së lartë të proteinave dhe profilit të ulët të yndyrës. Çmimi mund të jetë gjithashtu një faktor i madh në këtë zgjedhje pasi pula është një nga llojet më të përballueshme të mishit që mund të gjeni në supermarket. Si rezultat, ju do të shkoni drejt përfshirjes së më shumë pule në dietën tuaj nëse jeni duke kërkuar të dobësoheni, të ndërtoni muskujt ose thjesht të shmangni një histori familjare të çështjeve të zemrës.

Nëse jeni të fokusuar në ndërtimin e muskujve, ndërsa mbani gjithashtu numrin e kalorive të ulët, pula ka të ngjarë të jetë shoku juaj më i mirë në departamentin e proteinave. Përsëri, anashkaloni lëkurën – merrni yndyrën nga burime të shëndetshme si arra ose avokadot. Në një sasi prej 85 gr. (shuma e mishit të sugjeruar për çdo vakt), pule ka rreth 27 gram proteina, duke mposhtur pothuajse çdo lloj peshku që ekziston.

 

Një nga dobësitë e pulave është se shumë zogj të rritur në mënyrë komerciale ushqehen me antibiotikë dhe hormonet e rritjes. Shkencëtarët ende debatojnë për implikimet shëndetësore për njerëzit, por thonë se ju nuk po hani 100% mish natyral. Kur është fjala për etiketat si “ushqimi i grurit” ose “100% natyral”, duhet të besoni prodhuesit, pasi ato kërkesa të veçanta nuk rregullohen nga USDA.

 

Peshku

 

Është e rekomanduar që të gjithë amerikanët hanë minimum 220gr. ushqim të detit çdo javë. Megjithatë, 80% deri në 90% e njerëzve nuk i afrohen afër kësaj sasie për të ngrënë atë shumë rregullisht.

 

Avantazhi më i madh që peshku dhe prodhimet e detit kanë burimet të tjera të proteinave është niveli i lartë i acideve yndyrore omega-3, që trupi ka nevojë por nuk e prodhonë natyrshëm. Ndër përfitimet e tjera, omega-3 është menduar për të përmirësuar kujtesën dhe funksionin e përgjithshëm të trurit, uljen e inflamacionit dhe parandalimin e sëmundjeve të zemrës. Megjithëse përmbajtja e proteinave nuk është aq e lartë sa e pulës, shumë varietete popullore do t’ju ndihmojnë me lehtësi të merrni sa më shumë proteinat tuaja të rekomanduara për ditë.

 

Njerëzit që hanë peshk gjithashtu do të vazhdojnë të ndjehen më të mbushur në krahasim me ata që hanë forma të tjera të proteinave. Nëse jeni duke kërkuar për të humbur peshë ose thjesht të mos hani natën vonë, atëherë peshqit mund të ndihmojnë. Nëse jeni duke shkuar me një dietë të ulët karboni, burimet e proteinave me një përmbajtje më të lartë të yndyrës mund të ndihmojnë në balancimin e nevojave tuaja për ndërtimin e muskujve dhe ruajtjen e energjisë. Megjithëse peshku konsiderohet ende i dobët, disa varietete do të kenë përmbajtje pak më të lartë të yndyrës se pula, dhe konsiderohet si lloji i “mirë”.

 

Shqetësimi më i madh që njerëzit kanë me të ngrënë sasi të shumta të prodhimeve të detit është merkuri që nganjëherë gjendet në peshq. Shumica e produkteve ushqimore deti do të përmbajnë të paktën gjurmë të merkurit, edhe pse mendimet e zyrtarëve të shëndetësisë rreth asaj se çfarë do të thotë janë duke ndryshuar. FDA, së bashku me EPA dhe organe të tjera federale, tani sugjerojnë që të gjithë njerëzit të marrin të paktën 220gr. të peshkut në javë – duke përfshirë gratë shtatzëna dhe fëmijët e vegjël. “Peshku përmban ushqyes të rëndësishëm për zhvillimin e fetuseve, foshnjeve që ushqehen me gji dhe fëmijëve të vegjël. Peshku siguron përfitime shëndetësore për publikun e gjerë, “thotë agjencia.

 

Gratë shtatzëna dhe fëmijët e vegjël nuk duhet të hanë peshk të papërpunuar, as nuk duhet të konsumojnë lloje të caktuara të peshkut si skumbri mbretëror, peshkaqen, tilefish dhe peshku i shpatës. Këto specie përmbajnë nivele shumë më të larta të merkurit dhe nuk duhet të jenë pjesë e një diete normale për të gjithë ata që merren me konsumimin e merkurit. Format më të zakonshme të prodhimeve të detit si salmoni, tilapia dhe tonja bien brenda kufijve të pranueshëm të mërkurit.

 

Në fund të fundit

Megjithëse si pula dhe peshku mund (dhe duhet) të jenë pjesë e një diete të shëndetshme, peshqit i’a kalojnë pulës për vetëm një fije. Arsyeja kryesore është përmbajtja e omega-3 – diçka që pula thjesht nuk mund të sigurojë. Plus, ju tashmë përfshini pulën në dietën tuaj të paktën një herë në javë. Nëse po kërkoni të shtoni përfitimet tuaja shëndetësore, shtojeni edhe një peshk.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com