Lart

Vlerat Ushqyese të Mishit të Qurës (Gjeldetit)

Shumica e dietarëve e mendojnë gjeldetin si ushqim miqësor në dietë. Edhe mund të jetë. Kaloritë e gjeldetit të grirë zakonisht janë të ulëta nëse zgjidhni një pjesë të mishit pa dhjam të zogut. Por kaloritë në gjeldet janë më të vështira për t’u kontrolluar dhe yndyra dhe kaloritë në burgerë të gjeldetit mund të jenë edhe më të vështira për t’u llogaritur.

Vlerat Ushqyese të Gjeldetit

Kaloritë e gjeldetit: Mish i Bardhë dhe Mishi i kuq

Ashtu si feta pule edhe fetat e gjoksit të gjeldetit janë një ushqim me proteina të lartë dhe me pak karbohidrate. Por ky ushqim mund të rrisë sasinë e sodiumit tuaj në ditë, varësisht nga gjeldeti që zgjidhni. Disa marka të vakteve të gjeldetit, për shembull, janë të larta në natrium.

Kaloritë në gjeldetin e pjekur varen nga lloji i mishit që konsumoni dhe metoda e përgatitjes që përdoret për të gatuar zogun. Sipas USDA, ka 5 gram yndyrë dhe 147 kalori në një shërbim të vetëm të mishit të kuq të pjekur. Por nëse zgjidhni mish të bardhë gjoksi, do të konsumoni vetëm 125 kalori dhe më pak se 2 gram yndyrë. Një shërbim i vetëm i gjeldetit është 85 gr.ose një pjesë që është afërsisht madhësia e një kutie të kartave.

 

A keni zgjedhur të mbani lëkurën në gjeldetin tuaj? Për fat të keq, ju do të shtoni të paktën njëqind kalori, por ndoshta më shumë. Sipas USDA, një shërbim i vetëm i lëkurës së gjeldetit (28 gr.) siguron 115 kalori dhe mbi 11 gram yndyrë.

 

Por sigurisht, askush nuk ha lëkurën e gjeldetit të papërpunuara. Pra, nëse llogaritni numrin total të kalorive të gjeldetit që konsumoni, duhet gjithashtu të jepni llogari për gjalpin dhe yndyrë që përdoret për mishra të pjekura që duhet vetëm ta spërkateni mishin gjatë gatimit.

 

Kaloritë e gjeldetit të grirë

Numri i kalorive në gjeldetin e grirë mund të jetë më e ndërlikuar për t’u llogaritur.

Ashtu si mish viçi I grirë, ka varietete të ndryshme që përmbajnë sasi të ndryshme të yndyrës. Yndyra në gjeldetin e grirë mund të vijë nga lëkura e shtuar e gjeldetit ose mishi i kuq.

Jennie-O është një markë popullore e gjeldetit të grirë. Kaloritë në produktet variojnë si më poshtë:

  • Gjeldeti I grirë: 220 kalori dhe 17 gramë yndyrë për 112 gram shërbim
  • Gjeldet I grirë pa dhjamë: 170 kalori dhe 8 gram yndyrë për 112 gram shërbim
  • Gjoks gjeldeti I grirë pa dhjamë: 120 kalori dhe 1.5 gram yndyrë për 112 gram shërbim

 

Për shkak se ekziston një ndryshim kaq i madh midis numrit të kalorive të llojeve të ndryshme të gjeldetit të grirë , është e rëndësishme të kontrolloni etiketën e ushqyesëve në produktin që bleni, pa marrë parasysh se cilën markë ju blini. Nuk është e sigurt të supozohet se gjeldeti i grirë do të jetë i ulët në kalori ose me yndyrë të ulët.

 

Kaloritë në burgera gjeldeti

Nëse porositni një burger gjeldeti në një restaurant, numërimi i kalorive dhe i yndyrës mund të jetë i pamundur të përcaktohet nëse nuk tregohet në meny. Por dietistët e mençur nuk duhet të supozojnë që kaloritë e nurgerit të gjeldetit janë të ulëta ose se një burger gjeldeti është domosdoshmërisht më i ulët në kalori sesa një burger tradicional i mishit.

Kur burgerat gjeldeti janë të përziera, shumë kuzhinierat përdorin gjeldeti të grirë më të lartë në yndyrë sepse ajo ka shije më të mirë, është e shkriftë dhe është më e lehtë për të ngrënë.

Pastaj, mund të shtohen përbërës shtesë si djathi ose vajra gatimi që do të rrisin yndyrën. Së fundmi, në çdo përzierje ose përhapje e shtuar në kulaç mund të shtoni qindra kalori. Rezultati? Nuk është e pamundur për burgerin tuaj të ketë në total 500 kalori ose më shumë.

Sidoqoftë, mund të bëni vetë burgerin tuaj gjeldeti të ulët në kalori në shtëpi. Vetëm sigurohuni që të përdorni gjoksin e grirë dhe të shtoni njomësi duke përfshirë përbërës të këndshëm si qepët, bimët dhe madje edhe bardhët e vezëve.

 

Përfitimet shëndetësore

Gjeldeti është një burim i mirë i proteinave të shëndetshme, prandaj është e mençur ta mbani atë në dietën tuaj. Por nëse jeni duke u përpjekur të humbni peshë, duhet të zgjidhni mishin tuaj me kujdes.

Gjeldeti më i mirë për ju do të jetë i lartë në proteina, por i ulët në yndyrë dhe kalori.

Një fetë gjeldeti është një burim i mirë i fosforit dhe vitaminës B12. Është gjithashtu një burim shumë i mirë i niacinës, vitaminës B6 dhe seleniumit.

 

Zgjedhja dhe Ruajtja

Nëse po përpiqeni të zgjidhni një gjeldet të tërë për një vakt të madh familjar, do të dëshironi të merrni një zog mjaft të madh për të ushqyer të gjithë mysafirët tuaj dhe për të siguruar mbetjet. Për një familje prej katër ngrënës, merrni një zog që është rreth 3 kilogramë. Për katër të rritur dhe katër fëmijë, merrni në konsideratë marrjen e një zogu që është rreth 4 kilogramë. Keni një ekuipazh të madh? Prodhuesit rekomandojnë që të merrni një gjeldet prej 10 kile për një grup prej dymbëdhjetë njerëz.

Gjeldeti i freskët është gati për t’u përgatitur, por nëse blini një gjeldeti të ngrirë ju do të duhet të lejoni disa ditë të shkrij në frigorifer. Lejo një ditë për çdo 1kg. gjeldet.

Pas mbarimit të darkës tuaj, mbetjet e gjeldetit duhet të mbahen në frigorifer. Në përgjithësi, mbetjet mbesin të freskëta për 2-3 ditë në frigorifer, por mund të ngrihen deri në tre muaj.

 

Mënyra të shëndetshme për të shijuar gjeldetin

Shumë ngrënës përdorin një darkë të madhe gjeldeti si një arsye për t’u kënaqur. Por ka mënyra për të shmangur ngënjen e shumtë. Nëse ju pëlqen të hani një darkë të madhe gjeldeti në raste festive, përdorni disa këshilla të mençura për të shijuar vaktin pa vajëzimin e yndyrës dhe kalorive.

Hani vetëm një shërbim të vetëm të mishit (madhësia e palmes tuaj)

Hiqni lëkurën

Zgjidhni mish të bardhë nga gjoksi

Mos e përdorni gjalpën kur e pjekni. Disa yndyra janë të nevojshme për të mbajtur zogun me lagështi, por ju mund të përdorni më pak yndyrë dhe akoma të merrni një vakt të shijshëm.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com