Lart

Përfitimet e vajit të peshkut për mushkëritë

Ndërsa rastet e përditshme të COVID-19 vazhdojnë të rriten në të gjithë botën, është më e rëndësishme se kurrë që t’i japim përparësi shëndetit tonë.

Në mënyrë të veçantë, meqenëse coronavirusi ndikon në sistemin e frymëmarrjes, marrja e masave parandaluese për të mbrojtur mushkëritë tuaja është thelbësore.

Për fat të mirë për ne, hulumtimet sugjerojnë që marrja e vajit të peshkut për shëndetin e mushkërive jo vetëm që mund të largojë problemet e mushkërive, por gjithashtu të ngadalësojë plakjen e organit jetësor.

Vaj peshku për shëndetin e mushkërive – Çfarë thotë shkenca

Besohet se vaji i peshkut është i mirë për mushkëritë sepse përmban nivele të larta të acideve yndyrore omega-3. Trupi juaj përdor acide yndyrore si një burim energjie dhe ekzistojnë tre lloje që ju nevojiten – omega-3, omega-6 dhe omega-9.

Dieta mesatare zakonisht përmban sasi të larta të acideve yndyrore omega-6 dhe -9. Trupi madje mund të krijojë vetë acidet yndyrore omega-9. Sidoqoftë, shumica e njerëzve kanë mungesë të acideve yndyrore omega-3 të cilat mund t’i merrni vetëm nga ushqyerja juaj.

Kur bëhet fjalë për shëndetin tuaj të mushkërive, vaji i peshkut i pasur me omega-3 i mban ato në funksion në disa mënyra. Së pari, ajo lufton inflamacionin, i cili është një shkak kryesor i dëmtimit dhe mosfunksionimit të mushkërive.

Në një studim japonez, studiuesit zbuluan se omega-3 ndihmoi në trajtimin e sëmundjes pulmonare obstruktive kronike (COPD). Sëmundjet e mushkërive si bronkiti dhe emfizema bien në kategorinë e COPD dhe është shkaku i pestë kryesor i vdekjes në botë. Rezultatet nga studimi treguan se subjektet që konsumonin omega-3 përjetuan një rënie të kimikateve inflamatore në gjakun e tyre, si dhe më pak inflamacion të mushkërive, shkruan First For Women.

Subjektet gjithashtu bënë një test gjashtë minutësh në këmbë dhe ata që morën vajin e peshkut ishin në gjendje të ecnin më shumë dhe më shpejt. Një numër studimesh kanë treguar gjithashtu se marrja e suplementeve të vajit të peshkut mund të lehtësojë sëmundje të tjera inflamatore të mushkërive si astma dhe alergjitë.

Në mënyrë të veçantë, suplementet e vajit të peshkut ulën simptomat si ënjtja në mushkëri dhe gulçimi, falë fuqive të tij anti-inflamatore! Vaji i peshkut madje mund të ndihmojë në mbrojtjen e mushkërive duke bllokuar infeksione si pneumonia.

 

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com