Lart

Përfitimet Shëndetësore të Kërpudhave

Të gjitha kërpudhat janë fungi dhe ato prodhojnë spore, të ngjashme me polen ose fara, që u lejon atyre të përhapen ose të udhëtojnë me anë të erës. Pjesa tjetër e kërpudhës pastaj rritet, zakonisht në tokë ose dru.

Ka lloje të ndryshme të kërpudhave, disa prej të cilave janë të ngrënshme duke përfshirë lloje të mirënjohura si pullat, gocat e detit, porcini dhe chanterelles, megjithatë, ka shumë lloje që nuk janë të ngrënshme dhe mund të shkaktojnë dhimbje në stomak ose të vjella nëse hahen dhe në disa raste mund të jenë fatale, siç është kërpudha e zakonshme e vdekjes.

Përfitimet Shëndetësore të Kërpudhave

Përfitimet ushqyese

Të gjitha llojet e kërpudhave ushqimore përmbajnë shkallë të ndryshme të proteinave dhe fibrave. Ato gjithashtu përmbajnë vitamina B si dhe një antioksidant të fuqishëm që quhet selen, i cili ndihmon për të mbështetur sistemin imunitar dhe për të parandaluar dëmtimin e qelizave dhe indeve.

Në veçanti, kërpudhat me ngjyrë të bardhë janë një nga disa burimet jo-shtazore të vitaminës D. Kur ato rriten, qoftë brenda ose jashtë, ato janë të ekspozuara ndaj dritës UV që rrit përqendrimin e vitaminës D.

Kërpudhat po kërkohen gjithnjë e më shumë dhe përdoren për përfitimet e tyre të rëndësishme shëndetësore me varietete të ndryshme që kanë veti të ndryshme mjekësore.

 

A mund të ndihmojnë kërpudhat mbrojtjen nga kanceri?

Në veçanti, disa lloje të kërpudhave kanë treguar se kanë potencial në mbrojtjen kundër kancerit duke mbrojtur qelizat tona kundër dëmtimit të ADN-së, por gjithashtu duke penguar formimin e tumorit. Ekzistojnë gjithashtu disa dëshmi se ato mund të jenë të dobishme në trajtimin dhe menaxhimin e sëmundjeve neurodegjenerative të tilla si Alzheimer.

A mund të mbrojnë kërpudhat shëndetin e zemrës?

Kërpudhat kanë treguar se kanë disa tipare terapeutike që mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit, veçanërisht tek të rriturit me mbipeshë, si dhe fitonutrientët që mund të ndihmojnë në parandalimin e qelizave nga fërkimet e mureve të enëve të gjakut dhe formimin e pllakave. Kjo nga ana tjetër ndihmon në mbrojtjen e zemrës duke mbajtur tension dhe qarkullim të shëndetshëm të gjakut.

Cila është mënyra më e mirë për të gatuar kërpudhat?

Edhe pse kërpudhat mund të hahen të papërpunuara dhe mund të kenë efekt të dobishëm në sistemin e tretjes, disa metoda gatimi kanë treguar që rrisin disa veti të tyre ushqyese, sidomos nëse janë të pjekura në skarë ose të gatuar në mikrovalë.

Hulumtimet e reja nga Gazeta Ndërkombëtare e Shkencave të Ushqimit dhe të Ushqyerit shikuan lloje të caktuara të kërpudhave (të quajtura pulla e bardhë, shiitake, goca e detit dhe mbreti I gocave të detit ) së bashku me metoda të ndryshme gatim dhe zbuluan se kur kërpudhat janë të ekspozuar në kohë të shkurtër gatimi ato ruajnë më shumë nga vitaminat dhe lëndët ushqyese të tyrë.                                     

Kërpudhat e pergatitura në mikrovalë ose në tigan në mënyrë të konsiderueshme rrisin aktivitetin e tyre antioksidues, madje edhe kur pjeken në skarë me një sasi të vogël të vajit, në krahasim me vluarjen ose fërgimin në fritezë.

Përfitimet Shëndetësore të Kërpudhave

Cila është mënyra më e mirë për të ruajtur kërpudhat?

Kërpudhat mund të fillojnë të prishen mjaft shpejt dhe nëse blihen të parapaketuara, shpesh është më mirë të mbahen në paketimin e tyre origjinal në frigorifer. Nëse blini kërpudha të lirshme atëherë ato duhet të ruhen në një qese letre ose në një enë (pa kapak) të mbështjellë me plastikë, e cila duhet të shpohet në mënyrë që të qarkullojë ajri dhe të ruhen në frigorifer.

Megjithatë, mund të ketë një mënyrë për të rritur vitaminën D në kërpudhat tuaja në mënyrë natyrale në shtëpi. Vendosini ato në prag të dritares për vetëm 1-2 orë me pjesën e bishtit të vendosur lartë në mënyrë që pjesa përfundi kapakëve të jetë e ekspozuar. Kjo është zona më e ndjeshme ndaj dritës.

Paralajmërim për personat që kërkojnë kërpudha

Kërkimi ose gjuetia për kërpudha është bërë popullor në vitet e fundit, por me kaq shumë lloje të kërpudhave dhe jo të gjitha janë të sigurta për konsum njerëzor, është e rëndësishme që të keni kujdes para se të dilni në pyllin tuaj më të afërt.

Merrni fotografi me vete për varietetet e zakonshme të ngrënshme, pasi në përgjithësi ato janë shumë të lehta për tu identifikuar dhe më pas sigurohuni që ato të gatuhen, pasi që vetëm disa nga to janë të sigurta për t’u ngrënë të papërpunuara. Nëse keni dyshime, mos i hani ato!

 

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com