Lart

Pse vitamina B-Kompleks duhet të jetë pjesë e ditës suaj?

B-Kompleks përbëhet nga tetë vitamia që janë: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 dhe B12, të cilat kryejnë një mori funksionesh të dobishme në organizmin e njeriut.

Cilat janë përfitimet?

Vitaminat B luajnë një rol jetësor në ruajtjen e shëndetit dhe mirëqenies. Si blloqet ndërtuese të një trupi të shëndetshëm, vitaminat B kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në nivelet tuaja të energjisë, funksionin e trurit dhe metabolizmin e qelizave.

Kompleksi i vitaminës B ndihmon në parandalimin e infeksioneve dhe nxit:

– shëndetin e qelizave

– rritjen e qelizave të kuqe të gjakut

– nivelet e energjisë

– shikim të mire

– funksionin e shëndetshëm të trurit

– tretje të mirë

– oreks të shëndetshëm

– funksionin e duhur nervor

– prodhimin e hormoneve dhe kolesterolit

– shëndetin kardiovaskular

– tonin e muskujve

Te femrat

Vitaminat B janë veçanërisht të rëndësishme për gratë shtatzëna dhe gjidhënëse. Këto vitamina ndihmojnë në zhvillimin e trurit të fetusit, si dhe ulin rrezikun e defekteve të lindjes.

Për gratë shtatzëna vitaminat B mund të rrisin nivelet e energjisë, të lehtësojnë të përzierat dhe të ulin rrezikun e zhvillimit të preeklampsisë.

Te meshkujt

Vitaminat B mendohet se rrisin nivelet e testosteronit te meshkujt, të cilat ulen me kalimin e moshës. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë meshkujt të ndërtojnë muskuj dhe të rrisin forcën.

Si mund ta dalloni nëse keni mangësi?

Shumica e njerëzve marrin mjaftueshëm vitamina B duke konsumuar një dietë të ekuilibruar, por megjithatë është ende e mundur të keni mangësi.

Simptomat që nuk po merrni mjaftueshëm vitamina B:

– skuqjet e lëkurës

– çarje rreth gojës

– lëkurë me luspa në buzë

– gjuha e fryrë

– lodhje

– dobësi

– anemi

– konfuzion

– nervozizëm ose depresion

– të përziera

– ngërçet e barkut

– diarre

– kapsllëk

– mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë dhe duar

Kujdes: Gjithmonë bisedoni me mjekun tuaj përpara se të shtoni ndonjë suplement në rutinën tuaj.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com