Lart

Vitamina C dhe efekti i saj në shëndetin e përgjithshëm

Kur flasim për imunitetin, shumica e njerëzve së pari mendojnë me vitaminë C.

Kohët e fundit, ne po flasim për shëndetin më shumë se kurrë, sidomos për shkak të pandemisë.

Dr. Megan Meyer, drejtoreshë e komunikimit shkencor në Këshillin Ndërkombëtar për Informimin e Ushqimit, flet për një nga vitaminat më të famshme për forcimin e imunitetit: vitaminën C.

Çfarë saktësisht bën vitamina C për trupin tonë?

“Vitamina C është një vitaminë e tretshme në ujë që vepron si antioksidant i fuqishëm. Ajo luan një rol të rëndësishëm në sistemin nervor, metabolizmin dhe imunitetin. Përveç kësaj, vitamina C ndihmon në thithjen e mikronutrientëve, veçanërisht hekurit,” thekson doktori për Real Simple.

Për sa vitaminë C ne kemi nevojë në ditë?

Një studim i fundit zbuloi se marrja ditore e vitaminës C duhet të jetë 90 miligram për burrat dhe 75 për gratë.

Vitamina C është një lëndë ushqyese e rëndësishme për funksionimin optimal të imunitetit. Sidoqoftë, studimet kanë treguar se marrja e megadozave të saj në formën e shtojcave nuk ndihmon vërtet në luftën kundër sëmundjeve, siç është ftohja e zakonshme.

Më shumë vitaminë C nuk është domosdoshmërisht më e mirë, sepse trupi ynë nuk mund të thithë shumë vitamina.

Për shkak se vitamina C është e tretshme në ujë, ajo ka toksicitet të ulët dhe nuk shoqërohet me efekte të dëmshme në doza të larta.

Sidoqoftë, nëse jeni duke marrë ilaçe të caktuara, duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm me shtesat e vitaminës C, kështu që në atë rast, konsultohuni me mjekun.

Cilat ushqime mund të kombinohen me vitaminën C?

Sasi të mëdha të vitaminës C mund të gjenden në perime të tilla si brokoli, lakra, lulelakra, patatet, spinaqi dhe domatet, agrumet dhe lëngu i agrumeve, luleshtrydhet dhe lëngu i domates

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com