Lart

10 Përfitimet Esenciale të Piperit të Zi

Piperi i zi është një nga erëzat më të përdorura në planet. Është vlerësuar jo vetëm si një agjent aromatizues në ushqimet tona, por edhe për një sërë qëllimesh të tjera, të tilla si për qëllime mjekësore, si një ruajtës dhe në parfumeri. Në dekadat e fundit, kërkimet shkencore kanë hulumtuar shumë përfitime të mundshme të vajit esencial të piperit të zi, të tilla si lehtësim nga dhimbjet , uljen e kolesterolit, detoksifikimi i trupit dhe rritja e qarkullimit, ndër të tjera.

10 Përfitimet Esenciale të Piperit të Zi

10 Përfitimet esenciale të vajit së piperit të zi

Lehtëson dhimbjet

Për shkak të vetive të tij, anti-inflamatore dhe antispazmatike, vaji i piperit të zi punon për të reduktuar lëndimet e muskujve, tendonin, dhe simptomat e artritit dhe reumatizmit.

Një studim vlerësoi efikasitetin e vajrave esenciale aromatike në dhimbjen e qafës. Kur pacientët aplikonin një krem ​​të përbërë nga piperi i zi, borziloku, livando dhe vajra esenciale të mentës në qafë çdo ditë për një periudhë katër javore, grupi raportoi përmirësimin e tolerancës së dhimbjes dhe përmirësimin e dukshëm të dhimbjes së qafës.

 

Ndihmon në tretje

Vaji i piperit të zi mund të ndihmoj në lehtësimin e sikletit të kapsllëkut, diarresë dhe gazit. Hulumtimi i kafshëve in vitro dhe in vivo ka treguar se në varësi të dozimit, piperina shfaq aktivitete antidiarrheale dhe antispasmodike ose në fakt mund të ketë një efekt spazmik, i cili është i dobishëm për lehtësimin e kapsllëkut. Në përgjithësi, piperi i zi dhe piperina duket se përdoren në mjekësi  për çrregullime të lëvizshmërisë gastrointestinale siç është sindromi i zorrëve të irrituara (SZI).

Një studim i publikuar vështroi efektet e piperinës në subjekte shtazore me (SZI) si dhe sjelljen e ngjashme me depresionin. Hulumtuesit zbuluan se subjektet shtazore, të cilëve iu dha piperina treguan përmirësime në sjellje, si dhe një përmirësim të përgjithshëm në rregullimin dhe balancimin e serotoninës në trurin e tyre dhe zorrën e trashë. Si është kjo e rëndësishme për SZI? Ekzistojnë dëshmi se anomalitë në sinjalizimin e tru-zorrëve dhe metabolizmin e serotoninës luajnë një rol në SZI.

 

Ul kolesterolin

Një studim i kafshëve nën efektin hipolipidemik (uljen e lipideve) të piperit të zi në minjtë që ushqehen me dietë me yndyrë të lartë tregoi një rënie në nivelet e kolesterolit, acideve yndyrore të lira, fosfolipideve dhe triglicerideve.

Hulumtuesit zbuluan se plotësimi me piper të zi ngriti përqendrimin e kolesterolit HDL (të mirë) dhe reduktoi përqendrimin e kolesterolit LDL (të keq) dhe kolesterolit (lipoproteinë me densitet të ultë) në plazmën e minjve të ushqyer me ushqime me yndyrë të lartë. Kjo është vetëm një pjesë e hulumtimit që tregon drejt përdorimin e vajit thelbësor të piperit të zi brenda për të reduktuar trigliceridet e larta dhe për të përmirësuar nivelet totale të kolesterolit.

Ka veti antivirale

Përdorimi afatgjatë i antibiotikëve ka rezultuar në evolucionin e baktereve rezistente ndaj shumë llojeve. Hulumtimet zbuluan se ekstrakti i piperit të zi përmban veti anti-virulence, që do të thotë se synon virulencë bakteriale pa ndikuar në qëndrueshmërinë e qelizave, duke e bërë rezistencën e barishtës më pak të ngjarë. Studimi tregoi se pas shqyrtimit të 83 vajrave thelbësore, piper i zi, cananga dhe vaj mirre penguan formimin e biofilmit të Staphylococcus aureus dhe “pothuajse shfuqizuan” aktivitetin hemolitik (shkatërrimi i qelizave të kuqe të gjakut) të baktereve S. aureus.

 

Zvogëlon presionin e gjakut

Kur vaji esencial i piperit të zi konsumohet, mund të nxisë qarkullim të shëndetshëm dhe madje edhe ulë presionin e lartë të gjakut. Një studim i kafshëve tregon se si përbërësi aktiv i piperit i zi, piperinë, ka një efekt të uljes së tensionit të gjakut. Piperi i zi është i njohur në mjekësinë Ayurvedic për vetitë e tij ngrohëse që mund të jenë të dobishme për qarkullimin dhe shëndetin e zemrës kur përdoren brenda ose aplikohen. Përzierja e vajit të piper të zi me vaj esencial të kanellës ose shafranit mund të përmirësojë këto vetitë ngrohëse.

 

Ekspozon aktivitetin antikancer

Sipas një studimi ekstrakti i piperit të zi dhe përbërësit e tij shfaqin aktivitete anti-inflamatore, antioksiduese dhe antikancer. Studiuesit zbuluan se piperina dhe amidet alkile të gjetura në piper të zi kishin të dy aftësi të varura nga dozat për të penguar përhapjen e qelizave të kancerit të njeriut.

 

Lehtëson ndjenjat e ankthit dhe dëshirën për cigare

Vaji i piperit të zi mund të ndihmojë në zvogëlimin e dëshirës për cigare dhe simptomat e ankthit tek duhanpirësit e privuar nga pirja e duhanit. Një studim klinik zbuloi se vaji i piperit të zi mund t’i shuaj disa simptoma të lënjes së duhanit, duke përfshirë dëshirën për cigare. 48% duhanpirës morën pjesë në një seancë tre orëshe të kryer pas privimit gjatë natës nga pirja e duhanit.

Pjesëmarrësit u ndanë në tri grupe: një grup i duhanpirësve tymosën në një pajisje që lëshoi ​​një avull nga vaji esencial i piper i zi; një grup i dytë tymosën në një pajisje me një reserve me nenexhik/mentol; dhe një grup i tretë përdorur një pajisje që përmban një rezervë boshe. Pas fryrjes dhe thithjes nga pajisjet gjatë gjithë seancës, dëshirat e raportuara për cigare u zvogëluan ndjeshëm në grupin e piperit të zi në krahasim me secilën prej dy grupeve të kontrollit.

Përveç kësaj, efektet negative dhe simptomat e ankthit u lehtësuan në grupin e piperit të zi dhe pjesëmarrësit raportuan se intensiteti i ndjesive në gjoks ishte shumë më i madh me kërcin e piperit të zi. Rezultatet e këtij studimi sugjerojnë se ndjesitë e traktit respirator janë një aspekt kyç i zbutjes së simptomave të lënjes së duhanit. Studiuesit gjithashtu konkludojnë se zëvendësuesit e cigareve që japin përbërësit e piperit të zi mund të jenë të dobishme në trajtimin e ndërprerjes së duhanit.

 

Ndihmon detoksifikimin e trupit

Piperi i zi dhe piperina janë treguar të kenë “efekte biotransformuese” duke përfshirë detoksifikimin dhe përthithjen e zgjerimit dhe biodisponueshmërisë së barnave bimore dhe konvencionale. Kjo është arsyeja pse ju mund të shihni piperin si një përbërës në shtesat tuaja.

Një studim i kafshëve i botuar në Cell Biochemistry and Biophysics zbuloi se plotësimi i piperinës ndihmoi në normalizimin e presionit të gjakut, përmirësimin e tolerancës së glukozës, zvogëlimin e inflamacionit dhe rritjen e funksionit të mëlçisë në minjtë të ushqyer me dietë me yndyrë të lartë. Këto rezultate pozitive sugjerojnë se piperina mund të jetë në gjendje të ndihmojë në reduktimin e simptomave të sindromës metabolike të njeriut duke ndihmuar trupin për të hequr toksina dhe për të zvogëluar inflamacionin.

 

Shërben si nxitës i oreksit

Hulumtimet tregojnë se stimulimi i nuhatjes duke përdorur vaj esencial të piperit të zi, i cili është një nxitës i fortë i oreksit, mund të lehtësojë gëlltitjen tek njerëzit me çrregullime neurologjike. Inhalimi dhe gëlltitja e vajit të piperit të zi aktivizon lëvozhgën insulare ose orbitofrontale, duke rezultuar në përmirësimin e lëvizjes reflektive të gëlltitjes.

Në vitin 2008, efektet e stimulimit të nuhatjes me vajin e piperit të zi u hetuan në pacientët pediatrikë që pranonin ushqimin enteral afatgjatë (të ushqyerit me shtesa të lëngshme ose te ushqyerit përmes tubit) për shkak të çrregullimeve neurologjike. Në tetë nga 10 pacientët, ndërhyrja me vajin e piperit të zi vazhdoi për tre muaj dhe pesë pacientë treguan rritje në sasinë e marrjes së ushqimit përmes gojës – plus trajtimi i piper i zi ndihmoi në lehtësimin e lëvizjes së gëlltitjes.

 

Mund të përdoret si konservues i ushqimit

Vajrat thelbësore të piperit të zi dhe të gjelbër u përdorën në një studim 2015 në vitro për të zbuluar aktivitetin antimikrobik kundër mikroorganizmave që shkaktojnë prishjen e ushqimit. Hulumtuesit zbuluan se vajrat e piperit shfaqnin aktivitet antimikrobik, antifungal dhe antibakterial dhe ata penguan me sukses rritjen e baktereve të Staphylococcus aureus në supën e pulës. Rezultatet e këtij studimi tregojnë se si piperi e gjelbër dhe vajrat thelbësore të piperit të zi “janë efikase në kontrollimin e rritjes së mikroorganizmave të njohura për prishjen e ushqimit”.

 

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com