Lart

11 Përfitime të Vërtetuara të Vajit të Ullirit

Efektet shëndetësore të yndyrës dietike janë të diskutueshme. Megjithatë, ekspertët pajtohen se vaji i ullirit – sidomos ekstra i virgjër – është i mirë për ju.

Këtu janë 11 përfitime shëndetësore të vajit të ullirit që mbështeten nga kërkimet shkencore.

Vaj ulliri është i pasur me yndyrna të shëndetshme të ngopura

Vaj ulliri është vaj natyral i nxjerrë nga ullinjtë, frutat e pemës së ullirit. Rreth 14% e vajit është yndyrë e ngopur, ndërsa 11% është poliepangopur, të tilla si omega-6 dhe omega-3 acide yndyrore. Por acidi yndyror mbizotërues në vajin e ullirit është një yndyrë e ngopur e quajtur acid oleik, që përbëjnë 73% të përmbajtjes totale të vajit.

Studimet sugjerojnë se acidi oleik redukton inflamimin dhe mund të ketë edhe efekte të dobishme në gjenet e lidhura me kancerin.

vaj ulliri

Vaj ulliri përmban sasi të mëdha të antioksidantëve

Vaj ulliri ekstra i virgjër është mjaft ushqyes. Përveç acideve të saj yndyrore të dobishme, ai përmban sasi modeste të vitaminave E dhe K. Por vaji i ullirit është gjithashtu i ngarkuar me antioksidantë të fuqishëm. Këto antioksidantë janë biologjikisht aktivë dhe mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kronike.

Ata gjithashtu luftojnë kundër inflamacionit dhe ndihmojnë në mbrojtjen e kolesterolit të gjakut nga oksidimi – dy përfitime që mund të ulin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

 

Vaj ulliri ka veti të forta anti-inflamatore

Inflamacioni kronik mendohet të jetë një nxitës kryesor i sëmundjeve, të tilla si kanceri, sëmundjet e zemrës, sindromi metabolik, diabeti i tipit 2, Alzheimer, artriti dhe madje edhe obeziteti.

Vaj ulliri ekstra-virgjër mund të zvogëlojë inflamimin, i cili mund të jetë një nga arsyet kryesore për përfitimet shëndetësore. Disa shkencëtarë vlerësojnë se oleocanthal në 3,4 lugë (50 ml) vaj ulliri ekstra të virgjër ka një efekt të ngjashëm me 10% të dozës së rritur të ibuprofenit.

Hulumtimi gjithashtu sugjeron se acidi oleik, acid yndyror kryesor në vajin e ullirit, mund të zvogëlojë nivelet e shënuesve të rëndësishëm inflamatorë si proteina C-reaktive.

Një studim gjithashtu tregon se antioksiduesit e vajit të ullirit mund të pengojnë disa gjene dhe proteina që nxisin inflamacionin.

 

Vaj ulliri mund të ndihmojë në parandalimin e goditjeve në tru

Goditja shkaktohet nga një trazim i rrjedhjes së gjakut në tru, ose për shkak të mpiksjes së gjakut ose gjakderdhjes. Në vendet e zhvilluara, goditja është shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjes, pra pas sëmundjeve të zemrës.

Një rishikim i madh i studimeve në 841,000 njerëz zbuloi se vaji i ullirit ishte burimi i vetëm i yndyrës së ngopur lidhur me një rrezik të reduktuar të goditjeve ne tru dhe sëmundjeve të zemrës.

Në një rishikim tjetër në 140,000 pjesëmarrës, ata që konsumonin vajin e ullirit ishin në rrezik shumë më të ulët të goditjes në tru se ata që nuk e konsumonin.

 

Vaj ulliri është mbrojtës kundër sëmundjes së zemrës

Sëmundja e zemrës është shkaku më i zakonshëm i vdekjes në botë. Studimet vëzhguese të kryera disa dekada më parë treguan se sëmundja e zemrës është më pak e zakonshme në vendet e Mesdheut. Kjo çoi në kërkime të gjera mbi dietën e Mesdheut, e cila tani është treguar të reduktojë ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Vaj ulliri ekstra i virgjër është një nga përbërësit kyç në këtë dietë, duke mbrojtur nga sëmundjet e zemrës në disa mënyra.

Ulë ndezjen, mbron kolesterolin e keq “LDL” nga oksidimi, përmirëson rreshtimin e enëve të gjakut dhe mund të ndihmojë në parandalimin e mpiksjes së gjakut të tepërt.

Interesante, gjithashtu, është treguar për presionin e ulët të gjakut, i cili është një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për sëmundjet e zemrës dhe vdekjen e parakohshme. Në një studim, vaji i ullirit reduktoi nevojën për ilaçe të presionit të gjakut me 48%.

Dhjetëra – nëse jo qindra – studime tregojnë se vaji ekstra i virgjër ulliri ka përfitime të fuqishme për zemrën tuaj. Nëse keni sëmundje të zemrës, një histori familjare të sëmundjeve të zemrës ose ndonjë faktor tjetër të madh rreziku, mund të dëshironi të përfshini shumë vaj ulliri ekstra të virgjër në dietën tuaj.

 

Vaj ulliri nuk është I lidhur me fitimin e peshës dhe trashjen

Ushqimi i tepërt i yndyrës shkakton shtim në peshë. Megjithatë, studime të shumta kanë lidhur dietë mesdhetare, të pasura me vaj ulliri, me efekte të favorshme në peshën e trupit.

 

Vaj ulliri mund të luftojë sëmundjen e Alzheimerit

Sëmundja e Alzheimerit është gjendja më e zakonshme neurodegjenerative në botë. Një nga karakteristikat kryesore të tij është ndërtimi i të ashtuquajturës pllaka beta-amiloide brenda qelizave të trurit tuaj.

Përveç kësaj, një studim njerëzor tregoi se një dietë mesdhetare e pasur me vaj ulliri sjell dobi në funksionin e trurit. Mbani në mend se nevojiten më shumë kërkime për ndikimin e vajit të ullirit në Alzheimer.

 

Vaj ulliri mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2

Vaj ulliri duket të jetë shumë mbrojtës kundër diabetit të tipit 2. Disa studime kanë lidhur vajin e ullirit me efektet e dobishme në sheqerin e gjakut dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës.

Në këtë studim, një dietë mesdhetare e pasur me vaj ulliri uli rrezikun e diabetit të tipit 2 me mbi 40%.

11 Përfitime të Vërtetuara të Vajit të Ullirit

Antioksidantët në vajin e ullirit kanë veti anti-kanceroze

Kanceri është një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes në botë. Njerëzit në vendet e Mesdheut kanë një rrezik më të ulët të disa kancereve, dhe shumë studiues besojnë se vaji i ullirit mund të jetë arsyeja.

Antioksidantët në vajin e ullirit mund të zvogëlojnë dëmtimin oksidativ për shkak të radikalëve të lirë, që besohet të jetë një udhëheqës i kancerit. Shumë studime me tuba tregojnë se komponimet në vajin e ullirit mund të luftojnë qelizat e kancerit.

Më shumë kërkime janë të nevojshme për të përcaktuar nëse vaji i ullirit në fakt zvogëlon rrezikun e kancerit.

 

Vaj ulliri mund të ndihmojë trajtimin e artritit reumatoid

Artriti reumatoid është një sëmundje autoimune e karakterizuar nga nyje të deformuara dhe të dhimbshme. Megjithëse shkaku i saktë nuk është kuptuar mirë, ajo përfshin sistemin tuaj imunitar që sulmon qelizat normale gabimisht.

Shtojcat e vajit të ullirit duket se përmirësojnë shënuesit e inflamatorëve dhe reduktojnë stresin oksidativ në individët me artrit reumatoid. Vaj ulliri duket veçanërisht i dobishëm kur kombinohet me vaj peshku, një burim acidi yndyror anti-inflamator omega-3.

 

Vaj ulliri ka veti antibakteriale

Vaj ulliri përmban shumë lëndë ushqyese që mund të pengojnë ose të vrasin bakteret e dëmshme. Një nga këto është helikobakteria, një bakter që jeton në stomakun tuaj dhe mund të shkaktojë ulcerat e stomakut dhe kancerin e stomakut.

Studimet e tubave të provës kanë treguar se vaji ekstra i virgjër ulliri lufton tetë copa të këtij bakterie, tre prej të cilave janë rezistente ndaj antibiotikëve.

 

Sigurohuni që të merrni llojin e duhur

Blerja e llojit të duhur të vajit të ullirit është shumë e rëndësishme. Vaj ulliri ekstra të virgjër mban disa nga antioksidantët dhe komponimet bioaktive nga ullinj. Për këtë arsye, ajo konsiderohet e shëndetshme sesa varietetet më të rafinuara të vajit të ullirit.

Megjithatë, ka shumë mashtrime në tregun e vajit të ullirit, pasi shumë vajra që lexojnë “ekstra të virgjër” në etiketë janë holluar me vajra të tjera të rafinuara.

Prandaj, kontrolloni etiketat me kujdes për të siguruar që po merrni vaj ulliri ekstra të virgjër. Është gjithmonë një ide e mirë për të lexuar listat e përbërësve dhe për të kontrolluar për certifikimin e cilësisë.

 

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com