Lart

Vaji i Kokosit dhe Kolesteroli

 

Vaj kokosi ka qenë në titujt e viteve të fundit për arsye të ndryshme shëndetësore. Në veçanti, ekspertët shkojnë mbrapa dhe mbrapa duke debatuar për atë nëse është e mirë për nivelet e kolesterolit.

Vaji i Kokosit dhe Kolesteroli

Disa ekspertë thonë se ju duhet të shmangni kokosin për shkak të niveleve të larta të yndyrës së ngopur (yndyra e ngopur është e njohur për të rritur kolesterolin).

Të tjerë thonë se struktura e yndyrës në vajin kokosit e bën më pak të ngjarë të shtojë ndërtimin e yndyrës në trup dhe se për këtë arsye është e shëndetshme.

 

Ka shumë konflikte në lidhje  nëse vaji i kokosit mund të ndihmojë ose jo:

  •          mbanë kolesterol të shëndetshëm
  •          nivele më të ulëta të lipoproteinës “të keqe” të densitetit të ulët
  •          ndihmojnë në rritjen e niveleve të kolesterolit “të mirë” të lipoproteinës së densitetit të lartë

 

Hulumtimet nuk kanë qenë përfundimtare, por ka shumë fakte për këtë vaj. Këto mund t’ju ndihmojnë të zgjidhni nëse do të inkorporoni vajin e kokosit në dietën tuaj. Konsultimi i mjekut tuaj është gjithashtu një ide e mirë.

 

Çfarë është vaji i kokosit?

 

Vaj kokosit është një vaj tropik që rrjedh nga arrë e thatë e pemës palme kokosi. Përbërësit e saj ushqyes përfshijnë:

  •          Ai përmban rreth 13.5 gram yndyrë total (11.2 gramë të cilat janë yndyrë e ngopur) për lugë gjelle.
  •          Ajo gjithashtu përmban rreth 0.8 gram yndyrash mono të pangopura dhe rreth 3.5 gram yndyrë polo të pangopura, të cilat të dyja konsiderohen të jenë yndyrna “të shëndetshme”.
  •          Nuk përmban kolesterol.
  •          Është e lartë në vitaminë E dhe polifenol.

 

Sipas Klinikës Mayo, vaji nga arrat e kokosit të freskët përmban një përqindje të lartë të acideve yndyrore të mesme. Këto nuk duket të jenë të ruajtura në indet e yndyrës aq lehtë sa janë acidet yndyrore të gjata.

Ekspertët thonë se acidi laurik i vajit të kokosit, i cili është një lloj i shëndetshëm i acidit yndyror të ngopur, digjet shpejt nga trupi për energji në vend të ruajtjes. Kjo është arsyeja pse disa njerëz mendojnë për vajin e kokosit si një mjet potencial për humbjen e peshës.

 

Të gjitha llojet e yndyrës kanë të njëjtin numër të kalorive. Është vetëm dallimi në përbërjen e acidit yndyror që e bën çdo yndyrë të dallueshme nga të tjerët.

 

Në një studim të vitit 2015, studiuesit zbuluan se minjtë fituan më pak peshë kur hëngrën një dietë të lartë në vaj kokosit se sa kur hëngrën një të lartë në vajin e sojës. Ky ishte rezultati edhe pse vaji i kokosit përmban 91 për qind të yndyrës së ngopur për 15 për qind të vajit të sojës.

Më shumë studime njerëzore duhet të plotësohen për të konfirmuar këtë vëzhgim.

 

Përfitimet e vajit të kokosit

Përveç kësaj për të qenë të mbrojtura për përfitimet e humbjes së peshës, vaji i kokosit ka treguar të ketë veti të tjera të dobishme.

 

Ajo ka karakteristika antibakteriale dhe anti-inflamatore, dhe ajo mund të absorbohet lehtë në trup për energji.

 

Një tjetër studim i vitit 2015 zbuloi se një kombinim i marrjes së përditshme të vajit të kokosit dhe stërvitjes mund të ulte presionin e gjakut dhe madje ta kthente atë në vlerat normale.

Vaji i Kokosit dhe Kolesteroli

Faktori i kolesterolit

 

Një studim tjetër krahasoi efektet në nivelet e kolesterolit të gjalpit, yndyrës së kokosit dhe vajit të saffloëer. Studimi gjeti se vaji i kokosit ishte efektiv në uljen e niveleve të “keq” LDL dhe triglicerideve dhe ngritjen e niveleve të “mirë” HDL.

 

Përkundër disa hulumtimeve në lidhje me nëse vaji i kokosit është i dobishëm për nivelet e kolesterolit, vendimi ende nuk dihet. Siç qëndron, vaji i kokosit nuk është një vaj i rekomanduar gjerësisht për shëndetin e kolesterolit ashtu siç janë vajrat e tjera si vaji i ullirit.

 

Në udhëzimin e Institutit Kombëtar të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut 2013,rekomandon që vaji i kokosit të përdoret më rrallë se vajra të tjera të shëndetshme që kanë njohur përfitimet shëndetësore, siç është vaji i ullirit.

 

Kjo është një fushë e shpejtë që ndryshon, pasi studimet e reja të vajrave dietike vazhdojnë të dalin. Ne e dimë se futja më e lartë e yndyrave të ngopura shoqërohet me sëmundje kardiovaskulare. Disa vajra janë më pak të sigurta për shkak të mënyrës së përpunimit të tyre.

 

Është mirë të qëndroni në krye të lajmeve për të parë se çfarë tjetër zbulohet për efektet e vajit të kokosit në nivelet e kolesterolit. Kjo do t’ju ndihmojë të merrni një pasqyrë më të qartë nëse vaji i kokosit është diçka që dëshironi të shtoni në dietën tuaj.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com