Lart

Përfitimet e Marrjes së Vajit të Peshkut

Vaju i peshkut është një nga shtesat më të zakonshme të dietës.

Është e pasur me acide yndyrore omega-3, të cilat janë shumë të rëndësishme për shëndetin tuaj.

Nëse nuk hani shumë peshq të yndyrshëm, marrja e një shtojce të vajit të peshkut mund t’ju ndihmojë të merrni mjaft acide yndyrore omega-3.

Këtu janë 13 përfitime shëndetësore të vajit të peshkut.

Vaji i Peshkut Omega 3

Çfarë është vaji i peshkut?

Vaj peshku është yndyra ose vaji i nxjerrë nga indet e peshkut.

Zakonisht vjen nga peshqit vajor, të tilla si harengë, tuna, sardele dhe skumbri. Megjithatë, ndonjëherë prodhohet nga mëlçitë e peshqve të tjerë, siç është rasti me vajin e mëlçisë së merlucës.

 

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon që të hahet 1-2 pjesë të peshkut në javë. Kjo është për shkak se acide yndyrore omega-3 në peshk sigurojnë shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë mbrojtjen nga një numër sëmundjesh.

Megjithatë, nëse nuk hani 1-2 servra të peshkut në javë, shtojcat e vajit të peshkut mund t’ju ndihmojnë të merrni mjaft omega-3.

 

Rreth 30% e vajit të peshkut përbëhet nga omega-3, ndërsa pjesa e mbetur prej 70% përbëhet nga yndyrna të tjera. Për më tepër, vaji i peshkut zakonisht përmban disa vitamina A dhe D.

Është e rëndësishme të theksohet se llojet e omega-3 që gjenden në vajin e peshkut kanë përfitime më të mëdha shëndetësore sesa omega-3 të gjetur në disa burime bimore.

 

 1. Mund të mbështesë Shëndetin e Zemrës

Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes në mbarë botën.

Studimet tregojnë se njerëzit që hanë shumë peshk kanë norma shumë më të ulëta të sëmundjeve të zemrës.

 

Faktorët e shumëfishtë të rrezikut për sëmundjet e zemrës duket se reduktohen nga konsumimi i peshkut ose vajit të peshkut. Përfitimet e vajit të peshkut për shëndetin e zemrës përfshijnë:

 •          Nivelet e kolesterolit: Ajo mund të rrisë nivelet e “mirë” të kolesterolit HDL. Megjithatë, nuk duket të zvogëlojë nivelin e kolesterolit “të keq” LDL.
 •          Trigliceridet: Ajo mund të ulë trigliceridet me rreth 15-30%.
 •          Tensioni i gjakut: Edhe në doza të vogla, ajo ndihmon në uljen e presionit të gjakut tek njerëzit me nivele të larta.
 •         Pllakë: Mund të parandalojë pllakat që shkaktojnë arteriet e ngurtësuara, si dhe të bëjnë pllaka arteriale më të qëndrueshme dhe më të sigurta në ata që tashmë i kanë ato.
 •          Aritmia fatale: Njerëzit që janë në rrezik, mund të reduktojnë ngjarjet fatale të aritmisë. Aritmitë janë ritme të parregullt të zemrës që mund të shkaktojnë sulme në zemër në raste të caktuara.

Megjithëse shtesat e vajit të peshkut mund të përmirësojnë shumë nga faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës, nuk ka prova të qarta se mund të parandalojë sulmet në zemër apo goditjet.

 

 1. Mund të ndihmojë trajtimin e disa çrregullimeve mendore

Truri juaj është i përbërë nga gati 60% yndyrë, dhe shumë nga kjo yndyrë është acidi yndyror omega-3. Prandaj, omega-3 janë thelbësore për funksionin normal të trurit.

Në fakt, disa studime sugjerojnë se njerëzit me çrregullime të caktuara mendore kanë nivel më të ulët të  omega-3.

Është interesante se hulumtimi sugjeron që shtesat e vajit të peshkut mund të parandalojnë fillimin ose përmirësimin e simptomave të disa çrregullimeve mendore. Për shembull, ajo mund të zvogëlojë shanset e çrregullimeve psikotike tek ata që janë në rrezik.

Përveç kësaj, plotësimi me vaj peshku në doza të larta mund të zvogëlojë disa simptoma të shizofrenisë dhe çrregullimeve bipolare.

 

 1. Mund të ndihmojë në humbje peshe

Obeziteti është definuar me një indeks masiv të trupit më të madh se 30. Në nivel global, rreth 39% e të rriturve janë mbipeshë, ndërsa 13% janë obez. Numrat janë edhe më të larta në vendet me të ardhura të larta si SHBA.

 

Obeziteti mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të tjera, duke përfshirë sëmundjen e zemrës, diabetin e tipit 2 dhe kancerin.

Shtojcat e vajrave të peshkut mund të përmirësojnë përbërjen e trupit dhe faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës në njerëz obezë.

 

Për më tepër, disa studime tregojnë se shtesat e vajit të peshkut, në kombinim me dietën ose stërvitjen, mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë.

Megjithatë, jo të gjitha studimet kanë gjetur të njëjtin efekt.

Një analizë e 21 studimeve vë në dukje se shtesat e vajit të peshkut nuk ulën ndjeshëm peshën në individë obezë, por reduktuan perimetrin e belit dhe të ijeve.

 

 1. Mund të mbështesë Shëndetin e Syve

Ashtu si truri juaj, sytë tuaj mbështeten në yndyrna omega-3. Dëshmitë tregojnë se njerëzit që nuk marrin mjaft omega-3 kanë një rrezik më të madh për sëmundjet e syve.

Për më tepër, shëndeti i syrit fillon të bjerë në moshën e vjetër, gjë që mund të çojë në degjenerimin makular të moshës (AMD). Ushqimi i peshkut lidhet me një rrezik të reduktuar të AMD, por rezultatet për shtesat e vajrave të peshkut janë më pak bindëse.

Një studim zbuloi se konsumimi i një doze të lartë të vajit të peshkut për 19 javë përmirësoi vizionin në të gjithë pacientët AMD. Megjithatë, kjo ishte një studim shumë i vogël.

Dy studime më të mëdha shqyrtuan efektin e kombinuar të omega-3 dhe ushqyesve të tjerë në AMD. Një studim tregoi një efekt pozitiv, ndërsa tjetri nuk shfaqte efekt. Prandaj, rezultatet janë të paqarta.

 

 1. Mund të zvogëlojë inflamacionin

Inflamacioni është mënyra e sistemit tuaj imunitar për të luftuar infeksionin dhe trajtimin e lëndimeve.

Megjithatë, inflamacioni kronik lidhet me sëmundje serioze, të tilla si obeziteti, diabeti, depresioni dhe sëmundjet e zemrës.

Reduktimi i inflamacionit mund të ndihmojë në trajtimin e simptomave të këtyre sëmundjeve.

Për shkak se vaji i peshkut ka veti anti-inflamatore, mund të ndihmojë në trajtimin e kushteve që përfshijnë inflamacion kronik.

Për shembull, në individë të stresuar dhe të dhjamosur, vaji i peshkut mund të zvogëlojë prodhimin dhe ekspresimin e gjeneve të molekulave inflamatore të quajtura citokina.

Për më tepër, shtojcat e vajit të peshkut mund të reduktojnë ndjeshëm dhimbjen e nyjeve, ngurtësinë dhe nevojat për ilaçe tek njerëzit me artrit reumatoid, që shkakton dhimbje të nyjeve.

Ndërsa sëmundja e zorrëve inflamatore që shkaktohet edhe nga inflamacioni nuk ka dëshmi të qarta për të sugjeruar nëse vaji i peshkut përmirëson simptomat e saj.

 

 1. Mund të mbështesë lëkurën e shëndetshme

Lëkura juaj është organi më i madh në trupin tuaj dhe përmban shumë acide yndyrore omega-3.

Shëndeti i lëkurës mund të bjerë gjatë gjithë jetës tuaj, sidomos gjatë moshës së vjetër ose pas ekspozimit të tepërt të diellit.

Kjo e thënë, ka një numër të çrregullimeve të lëkurës që mund të përfitojnë nga shtojcat e vajit të peshkut, duke përfshirë psoriasis dhe dermatitis.

 

 1. Mund të mbështesë Shtatzëninë dhe Jetën e Hershme

Omega-3 janë thelbësore për rritjen dhe zhvillimin e hershëm.

Prandaj, është e rëndësishme për nënat që të marrin mjaft omega-3 gjatë shtatzënisë dhe gjatë dhënies së gjirit.

Shtojcat e vajit të peshkut në nënat shtatzëna dhe ato me gji mund të përmirësojnë koordinimin e syve në foshnjat. Megjithatë, është e paqartë nëse të mësuarit ose IQ janë përmirësuar.

Marrja e shtojcave të vajit të peshkut gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji mund të përmirësojë zhvillimin vizual të foshnjave dhe të ndihmojë në reduktimin e rrezikut të alergjive.

 

 1. Mund të reduktojë yndyrërat në mëlçi

Mëlçia juaj përpunon shumicën e yndyrës në trupin tuaj dhe mund të luajë një rol në shtimin e peshës.

Sëmundja e mëlçisë është gjithnjë e më e zakonshme – veçanërisht sëmundja jodrarke pa alkool, në të cilën yndyra grumbullohet në mëlçi.

Shtojcat e vajrave të peshkut mund të përmirësojnë funksionin e mëlçisë dhe inflamacionin, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e simptomave të NAFLD dhe sasisë së yndyrës në mëlçi.

 

 1. Mund të përmirësojë simptomat e depresionit

Depresioni pritet të bëhet shkaku i dytë më i madh i sëmundjeve deri në vitin 2030.

Interesante, njerëzit me depresion të madh duket se kanë nivele më të ulëta të gjakut të omega-3s.

Studimet tregojnë se vaji i peshkut dhe shtesat e omega-3 mund të përmirësojnë simptomat e depresionit.

Për më tepër, disa studime kanë treguar se vajrat e pasura me EPA ndihmojnë në zvogëlimin e simptomave depresive më shumë se DHA.

 1. Mund të përmirësojë vëmendjen dhe hiperaktivitetin tek fëmijët

Një numër i çrregullimeve të sjelljes te fëmijët, të tilla si çrregullimi i vëmendjes së hiperaktivitetit (ADHD), përfshijnë hiperaktivitetin dhe mosmirënjohjen.

Duke qenë se omega-3 përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të trurit, marrja e tyre mund të jetë e rëndësishme për parandalimin e çrregullimeve të sjelljes në jetën e hershme.

Shtojcat e vajrave të peshkut mund të përmirësojnë hiperaktivitetin e perceptuar, mosmirënjohjen, impulsivitetin dhe agresionin tek fëmijët. Kjo mund të përfitojë të mësuarit e hershëm të jetës.

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com