Lart

A janë Yndyrat e Qumështit të Mira apo të Këqija për ju?

Produktet e qumështit rekomandohen nga ekspertët si pjesë e një diete të shëndetshme, pasi ato sigurojnë lëndë ushqyese të domosdoshëme për shëndet të mirë. Ato natyrisht përmbajnë yndyrna, duke përfshirë yndyrën e ngopur e cila është sugjeruar për të rritur rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

 

Si rezultat, këshillat për dekada me radhë kanë qenë që të kufizojnë yndyrën e ngopur nga të gjitha burimet ushqimore dhe preferojnë të zgjedhin produktet e qumështit me yndyrë të ulët. Megjithatë, dëshmitë në rritje tregojnë se reputacioni i keq i qumështit me yndyrë të plotë mund të jetë i pajustifikuar.

 

Yndyrnat e qumështit ofrojnë disa përfitime. Për shembull, disa produkte të qumështit ndihmojnë për të transportuar vitamina të tretshme në yndyrë, përfshirë vitaminën A – një lëndë ushqyese esenciale që është e rëndësishme për funksionimin e vizionit, imunitetit dhe rritjen e qelizave.
Yndyrat e Qumështit

Pse është e rëndësishme yndyra?

Yndyra luan një rol të rëndësishëm në dietën tuaj duke siguruar energji dhe blloqe thelbësore të ndërtimit për qelizat në trup. Ajo gjithashtu mbartë dhe ndihmon absorbimin e vitaminave të tretshme në yndyrë A, D, E dhe K.

 

Yndyrnat përfshijnë një larmi të madhe të përbërësve të lipideve dhe shpesh janë të shpërndara gjerësisht në yndyrna të pangopura dhe yndyrna të ngopura.

 

Yndyrnat e pangopura janë të lidhura me një rrezik të reduktuar të sëmundjes kardiovaskulare, ndërsa yndyrnat e ngopura janë sugjeruar për të rritur rrezikun. Megjithëse kohët e fundit ky qëndrim është debatuar shumë në mesin e ekspertëve me disa që sfidojnë lidhjen ndërmjet yndyrës së ngopur dhe sëmundjes kardiovaskulare.

 

A e dini se qumështi është një burim natyror i yndyrës?

Qumështi natyrisht përmban rreth 4% yndyrë, deri në rreth një e treta e të cilit është yndyra e pangopur dhe pjesa tjetër është e ngopur. Përmbajtja e yndyrës varion midis prodhimeve të qumështit, me disa produkte si krem, gjalpë dhe djathë që janë burime më të koncentruara të yndyrës së qumështit.

 

Yndyrnat e qumështit ofrojnë disa përfitime. Për shembull, disa produkte të qumështit ndihmojnë për të transportuar vitamina të tretshme në yndyrë, përfshirë vitaminën A – një lëndë ushqyese esenciale që është e rëndësishme për funksionimin e vizionit, imunitetit dhe rritjen e qelizave.

 

Për shumë vite, qumështi me yndyrë të plotë dhe prodhime të qumështit me yndyrë të lartë si djathi janë parë si diçka që duhet minimizuar për shkak të përmbajtjes së yndyrës së ngopur. Por pikëpamja se qumështi me yndyrë të plotë është i keq për zemrën dhe është sfiduar nga ekspertë ndërkombëtarë, ndërsa disa kërkojnë që udhëzimet dietale të mos përqendrohen më në ushqimet e qumështit me yndyrë të ulët.

 

Si ndikon qumështi me yndyrë të plotë në zemrën tuaj?

Dëshmia në rritje tregon se konsumi i qumështit, duke përfshirë qumësht me yndyrë të plotë, nuk rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare në popullatën e përgjithshme, pavarësisht përmbajtjes së yndyrës së saj të ngopur. Edhe djathi, i cili është i lartë në yndyrë, nuk shoqërohet me rrezik të lartë të sëmundjeve të zemrës ose goditjeve.

 

Disa ekspertë tani besojnë se ishte shumë e thjeshtë për të sugjeruar se qumështi me yndyrë të plotë është i keq për shëndetin kardiovaskular sepse përmban yndyra të ngopura. Është pranuar gjithnjë e më shumë se matrica e përgjithshme ushqimore, duke përfshirë lëndë ushqyese të tjera, ndikon në mënyrën se si një ushqim ndikon në shëndetin kardiovaskular.

 

Qumështi dhe produktet e qumështit sigurojnë një pako të tërë të lëndëve ushqyesve dhe efektet e ushqimeve të qumështit në shëndetin kardiovaskular do të ndikoheshin nga tërësia e ushqyesve të pranishëm, jo ​​thjesht nga përmbajtja e yndyrës. Pra, në vend që të shikoni një lëndë ushqyese të vetme, është e rëndësishme të shikoni efektin e një ushqimi të tërë. Dhe tani bëhet e qartë se prodhimett e qumështit si djathi dhe kosi nuk duket se ndikojnë negativisht në shëndetin kardiovaskular.

 

Është e rëndësishme të mbani mend se njerëzit me një histori të sëmundjeve të zemrës duhet të konsultohen me profesionistët e tyre shëndetësor për këshilla dietike për nevojat e tyre specifike.

A janë Yndyrat e Qumështit të Mira apo të Këqija për ju?

Gjalpi është në rregull për ju, por në masë të caktuar

Disa ushqime të qumështit me yndyrë të lartë, si gjalpë dhe krem, nuk rekomandohet si një nga dy ose tre shërbyesit tuaj të qumështit në ditë, pasi ato janë të larta në yndyrë duke siguruar ushqim të vogël të qumështit. Ato përdoren në gatim dhe pjekje ose si një përhapje e shijshme e bukës, duke siguruar një aromë unike që është e vështirë të përsëritet me produktet që shpesh përdoren si zëvendësues.

 

Gjalpi në veçanti është shmangur nga udhëzimet dietale për shkak të përmbajtjes së yndyrës së saj të ngopur. Por dëshmitë e fundit sugjeruan se deri në 14 g gjalp në ditë (rreth 1 lugë gjelle) nuk ishte e lidhur me një rrezik më të lartë të sëmundjeve, duke sugjeruar se një sasi e vogël mund të jetë pjesë e një diete të ekuilibruar të shëndetshme për popullatën e përgjithshme.

 

Një dietë e ekuilibruar përfshin kryesisht fruta dhe perime, si dhe drithërat, baxho dhe burime të tjera të proteinave, si dhe burime të yndyrave të pangopura si vajra bimore, arra dhe avokado pasi mbështesin shëndetin e zemrës.

 

Gjalpë – natyrale  dhe e shijshme

Gjalpi është bërë nga të gjithë përbërësit natyralë: krem ​​i freskët i ndarë nga qumështi i lopës dhe nganjëherë kripë. Kjo është. Kjo e bën gjalpën një zgjedhje të madhe për ata që duan një produkt natyral. Gjalpa e Zelandës së Re është e njohur për ngjyrën e saj të artë. Kjo është për shkak se lopët e Zelandës së Re kullosin në kullota të freskëta, gjë që rritë përmbajtjen e beta-karotenit në yndyrën e qumështit në krahasim me lopët të ushqyer kryesisht në grurë.

 

Në përfundim, provat sugjerojnë se për shumicën prej nesh produktet e qumështit, përfshirë varietet me yndyrë të plotë, mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme të zemrës. Produktet e qumështit të tilla si qumështi, djathi dhe kosi janë të mbushura me ushqyes të domosdoshëm dhe konsumimi 2-3 shërbime të qumështit në ditë mbështet shëndetin e mirë. Edhe gjalpi mund të konsumohet në një dietë të ekuilibruar të shëndetshme, vetëm sigurohuni që ta bëni këtë me moderim.

 

Shpërndaj
Nutricione - Probleme.me

Në Probleme.me mund të mësoni si të bëni zgjedhje të mençura për të shmangur glutenin dhe të ushqyerit shëndetshëm. Nëse keni ndonjë sygjerim apo koment na kontaktoni në nutricione@rilinde21.sg-host.com