Lart

13 Shtator- Dita Botërore e Sepsës

Sepsis është reagimi i parregulluar dhe i ekzagjeruar i organizmit ndaj një infeksioni. Godet 700 mijë njerëz çdo vit vetëm në Europë, një në pesë raste është fatale.

Kjo ndodh kur sistemi imunitar humbet kontrollin dhe fillon të dëmtojë organet dhe indet. Sepsis – sqaron Gianpaola Monti, drejtor mjekësor në njësinë e kujdesit intensiv 1, Spitali Niguarda në Milano – është gjithmonë një emergjencë: gjasat për ta mposhtur atë janë më të mëdha sa më shpejt që të njihet dhe trajtohet.

Shkaqet

Por, cilat janë llojet e infeksioneve që mund të çojnë në sepsis? “Ka shumë – përgjigjet Dr Monti – në mesin e këtyre të vjeshtës: meningjiti, infeksionet e mushkërive të tilla si pneumonia, infeksionet më pak të zakonshme (malaria, dengja, ethet e verdha, Ebola), infeksionet abdominale, gripin sezonal, infeksionet urinare, plagët.

Mekanizmi

E gjitha fillon me një infeksion lokal. Bakteret përgjegjëse për infeksionin hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe sistemi imunitar reagon në mënyrë jonormale. Përgjigja e ndryshuar e imunitetit ndaj infeksionit shkakton një inflamacion të përgjithësuar dhe mund të çojë në dështimin e disa organeve dhe në fund në vdekje.

Simptomat

  • Ethe dhe temperatura shumë të ulëta
  • Vështirësi në frymëmarrje (gulçim, frymëmarrje e përshpejtuar)
  • Djersitje (në vende me ngjyrë të errët)
  • Zvogëlimi i prodhimit të urinës
  • Konfuzion mendor ose çorientim
  • Presionin e ulët të gjakut
  • Të fikët.

Diagnoza

Nëse dyshohet sepsis, kërkoni ndihmë të menjëhershme nga mjeku juaj dhe / ose shkoni në dhomën e urgjencës. Dyshimi i sepsis mbështetet nga zvogëlimi i presionit të gjakut, përkeqësimi i funksionit të frymëmarrjes dhe prania e ndryshimeve të testeve të gjakut që tregojnë dëmtimin e organeve.

Sapo vendi nga i cili është identifikuar infeksioni, identifikoni germën përgjegjëse.

Trajtimet

Në varësi të diagnozës dhe n.q.s e trajtojmë në kohë, aq më të mëdha janë shanset e rimëkëmbjes.

Terapia konsiston në trajtimin e infeksionit me antibiotikë të synuar dhe mbështetjen e organeve të dëmtuara. Kur është e mundur, burimi septik duhet të hiqet kirurgjik (për shembull, hiqni fshikëz e tëmthit nëse infeksioni ka filluar nga ky organ).

Në raste të rënda, kërkohet pranimi në njësitë e kujdesit intensiv.

Parandalimi

Masat kryesore për të parandaluar sepsis jashtë ambientit të spitalit janë:

  • t’i nënshtrohen vaksinimeve në vijim të shenjave të Ministrisë së Shëndetësisë
  • kryejnë higjienën e duhur të duarve dhe çdo plagë
  • përdorimi i duhur i antibiotikëve për të parandaluar fenomenet e rezistencës.

 

 

 

Shpërndaj
venesa