Lart

A e trajton botoksi migrenën kronike?

Dhimbjet e migrenës mund të jenë të dhimbshme dhe mund të ndikojnë shumë në cilësinë e jetës suaj. Nëse përjetoni simptoma të migrenës 15 ose më shumë ditë çdo muaj, keni migrenë kronike.

Ilaçet për migrenën trajtojnë simptomat akute ose parandalojnë shfaqjen e dhimbjeve. Një terapi e tillë parandaluese është botoks, i cili përbëhet nga një proteinë e quajtur Clostridium botulinum. Kur injektohet në trup, bllokon disa sinjale kimike nga nervat, duke shkaktuar paralizë të përkohshme të muskujve.

Megjithëse botoksi fitoi popullaritet si reduktues i rrudhave, studiuesit njohën gjithashtu potencialin për trajtimin e kushteve mjekësore. Sot përdoret për të trajtuar probleme të tilla si spazmat e përsëritura të qafës, dridhjet e syve etj. Përdoret gjithashtu për të parandaluar migrenën kronike.

Si përdoret botoks për trajtimin e migrenës?

Trajtimet me botoks mund të ndihmojnë në reduktimin e simptomave të dhimbjeve të migrenës (të përziera, të vjella, ndjeshmëri ndaj dritës etj).

Botoksi injektohet në zonat e përfshira në dhimbjen e kokës nga migrena, ndikon te mbaresat nervore dhe bllokon lirimin e kimikateve të përfshira në transmetimin e dhimbjes. Pasi të keni marrë injeksione botoksi, mund të duhen 10 deri në 14 ditë ose më shumë që të përjetoni lehtësim. Në disa raste, mund të mos përjetoni ndonjë lehtësim nga simptomat pas grupit të parë të injeksioneve. Trajtimet shtesë mund të jenë më efektive.

Botoksi është i miratuar nga Federata Amerikane për Ushqimin dhe Barnat (FDA) për të ndihmuar në parandalimin e sulmeve të migrenës. Nëse opsionet e tjera të trajtimit nuk kanë funksionuar, mund të jetë koha për të diskutuar botoksin me mjekun tuaj.

Vendet e injektimit të botoksit për migrenën: ura e sipërme mbi hundë, ball, zona e pasme e kokës, qafa, tëmth, pjesa e sipërme e shpinës.

Efektet anësore të botoksit për dhimbjet e migrenës

Komplikimet dhe efektet anësore të trajtimeve me botoks janë të rralla. Efektet anësore më të zakonshme të injeksioneve janë dhimbja e qafës dhe ngurtësimi në vendin e injektimit. Më pas mund të keni dhimbje koke. Gjithashtu mund të përjetoni dobësi të përkohshme të muskujve në qafë dhe shpatulla. Kjo mund ta bëjë të vështirë mbajtjen e kokës drejt. Kur shfaqen këto efekte anësore, zakonisht kalojnë brenda pak ditësh.

Për të zvogëluar rrezikun e efekteve anësore dhe komplikimeve serioze, sigurohuni që të zgjidhni një profesionist të trajnuar. Kërkoni për mjekë të certifikuar ose neurolog me përvojë në përdorimin e botoksit për migrenën kronike.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com